Gemeente Vlaardingen


Zeventien Koninklijke Onderscheidingen

27 april 2007

Op de foto de volgende personen: (achter) de heer J. Zegwaard, mevrouw H.G. van Dalfsen-Spikman, de heer H.L. Veugelers, de heer W. Sebel, de heer F.G. Maas, mevrouw T. van Embden, mevrouw W.W. Meeuws-
Verwilligen, de burgemeester Tjerk Bruinsma en mevrouw J.W.M. Kroeze-Jongmans Tijdens de jaarlijkse Lintjesregen ter gelegenheid van Koninginnedag hebben zev entien Vlaardingers een Koninklijke Onderscheiding gekregen. De onderscheidinge n werden door burgemeester T.P.J. Bruinsma uitgereikt tijdens twee bijeenkomste n op vrijdagochtend 27 april in de raadzaal van het stadhuis in Vlaardingen. Aanvragers of mensen uit de directe omgeving kregen evenals vorig jaar de geleg enheid om een woordje tot de gedecoreerde te richten.

De volgende personen ontvingen een onderscheiding: Mevrouw H.G. van Dalfsen-Spikman (68)
Mevrouw T. van Embden (60)
Mevrouw J.W.M. Kroeze-Jongmans (70)
De heer F.G. Maas (66)
Mevrouw W.W. Meeuws-Verwilligen (73)
De heer W. Sebel (56)
De heer H.L. Veugelers (61)
De heer J. Zegwaard (70)
De heer W.B. de Jong (77)
De heer M.M. Keizerwaard (58)
De heer J. Kleijwegt (61)
Mevrouw A.K. Maat-Meerman (78)
Mevrouw S. Muse (37)
De heer A. Ouwendijk (58)
De heer H. van Teijlingen (74)
De heer A.M. Thurmer (62)
De heer A. Wapenaar (66)

De onderscheiding aan de heer Wapenaar zal later worden uitgereikt, omdat de heer Wapenaar tijdens de Lintjesregen met vakantie was. De heren Keizerwaard en Wapenaar zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De overige decorandi zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Op de foto: (achter links naar rechts) mevrouw A.K. Maat-Meerman, de heer J. Kleijwegt, de heer A.M. Thurmer, de heer A. Ouwendijk; (voor) mevrouw S. Muse, burgemeester Tjerk Bruinsma, de heer M.M. Keizerwaard en de heer H. van Teijlingen

Achtergrondinformatie:

Hieronder volgt persoonlijke informatie van de decorandi die werden onderscheiden:
Mevrouw H.G. van Dalfsen-Spikman (68)
De vrijwilligerscarrière van mevrouw Van Dalfsen begon in Hasselt. Daar deed ze kerkelijk jeugdwerk voor de Gereformeerde kerk. Zij leidde 8 jaar de wekelijkse meisjesclub en organiseerde jaarlijks een kampeerweekend. Verder deed ze diaconaal vakantiewerk voor ouderen en gehandicapten. Van 1979 tot 1992 was mevrouw Van Dalfsen lid van de Interkerkelijke Werkgroep Migranten Overschie. De werkgroep onderhield contacten met migranten in de samenleving. Ook werkte zij jarenlang als vrijwilligster bij het Interkerkelijk Beraad Verslaving Rotterdam. Zij draaide wekelijks mee als vrijwilliger aan de telefoon en was tevens coördinatrice en bestuurslid en gaf cursus aan nieuwe vrijwilligers.
Vanaf 2000 is decoranda gastvrouw bij Aanloophuis De Groene Luiken in Vlaardingen en Lid van Intercultureel Vrouwennetwerk Vlaardingen. Mevrouw T. van Embden (60)
Ondanks haar drukke baan bij het Vlietlandziekenhuis heeft mevrouw Van Embden zich zeer verdienstelijk gemaakt voor mensen in Indonesië. Meer dan 30 jaar heeft decoranda kindertehuizen in Indonesië (en later in Kroatië) gesponsord. Geheel op vrijwillige basis organiseerde zij braderieën; de opbrengsten daarvan gingen naar de tehuizen. Ook heeft zij zich vanaf 1969 tot heden als jeugdwerkster voor het Leger des Heils ingezet en daarnaast was zij op andere terreinen ook nog erg actief voor het Leger des Heils.
Mevrouw J.W.M. Kroeze-Jongmans (70)
Decoranda is al meer dan 35 jaar vrijwilligster, met name voor de RK Willibrordparochie. Vanaf 1987 is mevrouw Kroeze al lid van de Parochiële werkgroep. Zij ondersteunt nabestaanden van overleden parochianen bij de rouwverwerking en verder helpt zij de Pastor bij diverse werkzaamheden. Ook organiseert ze wekelijks de Eucharistieviering in zorgcentrum De Wetering. Als voorzitter van de werkgroep Ziekenbezoek, bezoekt zij zieke en minder valide parochianen. Zij is de drijvende kracht van de organisatie voor tal van activiteiten en werkzaamheden.
De heer F.G. Maas (66)
Decorandus heeft zich langdurig ingezet op het terrein van de schaaksport. Sinds 1966 is hij actief voor Schaakvereniging Het Zwarte Paard uit Schiedam. Vanaf 2004 is hij daar voorzitter. Van 1984 1992 was hij voorzitter van het bestuur van de Rotterdamse Schaakbond. Verder was decorandus van 1994 2003 bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Hij is beheerder van de winkel van de Rotterdamse Schaakbond en regelt een schaakcursus van thuisschakers in Schiedam.
Mevrouw W.W. Meeuws-Verwilligen (73)
Vanaf 1968 is mevrouw Meeuws al actief als vrijwilligster bij het Nederlandse Rode Kruis in Vlaardingen. Zij is leidster bij het zwemmen voor gehandicapten, was vrijwilligster bij de vervoersdienst en zij was van 1969 tot 1998 vrijwillig verzorgster op de Henry Dunant. Ook is zij als EHBO-er al vele jaren actief bij diverse evenementen. De heer W. Sebel (56)
Vanaf 1965 is de heer Sebel al actief voor Brass Ensemble De Bazuin. Hij schreef veel muziek voor het ensemble. Vanaf 1999 is decorandus voorzitter en dirigent. Ook was de heer Sebel 23 jaar nauw betrokken bij showbrassband Thalita als voorzitter, dirigent en instructeur. Vanaf 2004 is de heer Sebel muzikaal leider van de aubade tijdens Koninginnedag. In november 2004 ontving de heer Sebel ook de Vlaardingse stadsspeld.
De heer H.L. Veugelers (61)
De heer Veugelers zet zich in voor de Heilige Geest Parochie, sinds de fusie van drie parochies in 1999 de Willibrordparochie. Vanaf 1983 verleent hij diverse hand- en spandiensten, waaronder het verzorgen van het maandblad. Vanaf 1987 tot heden is hij lector in de Heilige Geest Parochie en later tevens in de Heilige Lucaskerk. Ook is hij vrijwilliger voor (oudere) inwoners van Vlaardingen. Hij helpt hen met het invullen van formulieren.
In 1996 ontving decorandus de Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.
De heer J. Zegwaard (70)
De heer Zegwaard heeft zich op diverse maatschappelijke terreinen bijzonder ingezet. Zo was hij onder andere actief bij de Protestantse Gemeente Vlaardingen, het Verpleeghuis Het Zonnehuis, Tafeltje-Dek-Je in Vlaardingen, de Protestants Christelijke Ouderenbond, het Nederlands Bijbelgenootschap, het verzorgingshuis De Wetering en als voorganger tijdens oecumenische diensten in diverse verzorgingshuizen. Van 1988 1996 was decorandus diaken van en vrijwilliger bij de protestantse wijkgemeente Holy-Zuid. Van 1996 tot 2002 legde decorandus huisbezoeken af aan zieken en gehandicapten. De heer W.B. de Jong (77)
Decorandus is vanaf 1960 voorganger/emeritaat bij de Nieuw Apostolische Gemeenschap Nederland. Vanuit deze functie heeft hij veel betekend voor gevluchte geloofsgenoten uit Afrika en Azië. Van 1960 2001 was hij pastoraal werker. Hierbij was hij voor veel gezinnen een vaak langdurige steun bij overlijden, huwelijksproblemen en opvoedingsvraagstukken. Vanaf 1997 was hij voorzitter van de bewonersvereniging Indische Buurt.
De heer M.M. Keizerwaard (58)
Betrokkene is sinds 1973 achtereenvolgens werkzaam geweest in diverse functies bij de Gemeentepolitie Vlaardingen, commissaris van de Gemeentepolitie Hellevoetsluis, commissaris van de Gemeentepolitie Spijkenisse, de Regiopolitie Rotterdam-Rijnmond en districtschef van het district Waterweg van de Regiopolitie Rotterdam-Rijnmond. Hij heeft diverse projecten geleid in Rotterdam, waaronder Geweldscriminaliteit, Ontmanteling Perron 0 en Coördinatie en Informatiecentrum Drugsoverlast. Daarnaast heeft hij zich op diverse beroepsgerelateerde terreinen bijzonder ingezet. Ook is hij lid geweest van de Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen. Als lid van de Rotaryclub Vlaardingen 80 zette hij zich in het bijzonder in voor fondsenwerving en de organisatie van diverse projecten. Momenteel is hij lid en vice-voorzitter van de Raad van Toezicht van de woningcorporatie Waterweg Wonen in Vlaardingen. De heer J. Kleijwegt (61)
De heer Kleijwegt is al vanaf 1988 hulpkoster in de Grote Kerk te Vlaardingen. Hij assisteert belangeloos bij de organisatie van concerten in de Grote Kerk. Verder staat hij altijd klaar voor mensen die hulp of aandacht nodig hebben. Ook heeft hij jarenlang vakantieweken voor ouderen georganiseerd. Verder is hij notulist van de wijkdiaconie van de Grote Kerk te Vlaardingen. Mevrouw A.K. Maat-Meerman (78)
Mevrouw Maat heeft sinds 1960 diverse activiteiten ontplooid voor de samenleving op ondermeer het terrein van de zorg, gehandicapten en jongeren. Zij was 15 jaar vrijwilliger bij het Collectebureau van de Nederlandse Vereniging van het Gehandicapte Kind en vanaf 1965 is zij al vrijwilliger bij Verpleeghuis het Zonnehuis, dat valt onder de Zorgcombinatie Nieuw Maas. Zij is onder andere
activiteitenbegeleidster en bezoeker. Ook is zij vrijwilligster bij de Oudervereniging van Philadelphia Support, afdeling Nieuwe Waterweg Noord. Vanaf 1980 is zij vrijwilligster bij de Stichting Philadelphia Zorg Groot-Rijnmond. Zij brengt onder andere bezoeken aan meer dan 30 personen met een verstandelijke handicap en is kookvrijwilligster. Verder was zij jarenlang lid van de kookstaf tijdens de jeugdkampen van het gereformeerde jeugdwerk en wijkhoofd van het blad De Goede Tijding.
Mevrouw S. Muse (37)
Mevrouw Muse zet zich vanaf 1992 in voor diverse multiculturele activiteiten en is actief binnen de Somalische gemeenschap. Vanaf 1999 is zij bestuurslid van het Intercultureel Vrouwennetwerk en participeert zij in de werkgroep De Andere Markt. Vanaf 2002 is zij actief lid van GroenLinks (plaatselijk).
Verder is ze lid van de Stichting Vele Vlaardingers Eén Huis. Zij vraagt daarbij aandacht voor de positie van de allochtone bevolking. Tevens is ze daar als vertegenwoordigster van de Somalische gemeenschap in Vlaardingen.
De heer A. Ouwendijk (58)
De heer Ouwendijk heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt voor onder andere de Organisatie Vlaardingse Ondernemers (sinds 1989), de Historische Vereniging Vlaardingen (sinds 1989), de Open Monumentendag Vlaardingen (sinds 1992), het Visserijmuseum/ Vlaardings Museum (sinds 1993), het VVV Service Team Vlaardingen (sinds 1994), het Platform Buizengat (sinds 1996) en Omroep Vlaardingen (sinds 1999). Op diverse maatschappelijke terreinen heeft de heer Ouwendijk zich langdurig ingezet naast zijn werkzaamheden als zelfstandig ondernemer (copy- en drukkerijshop).
De heer H. van Teijlingen (74)
Decorandus was onder andere vanaf 1958 actief voor de FNV Bondgenoten (en rechtsvoorgangers) en de stichting Volksgebouw sinds 1969. Deze stichting verhuurde zaal- en repetitieruimten aan verenigingen in Vlaardingen. Sinds 2005 vinden er geen verhuringen meer plaats maar gaat de stichting verder als subsidiegever voor goede doelen. Bij de FNV Bondgenoten was hij jarenlang assistent van het Bureau voor Arbeidsrecht van de Bestuurdersbond en medewerker en coördinator van de Belastingservice NVV/FNV. Ook is hij al sinds 1965 lid en secretaris van het afdelingsbestuur. Hij verzorgde 30 jaar het spreekuur voor de leden van de bond.
De heer A.M. Thurmer (62)
Vanaf 1991 is de heer Thurmer al begeleider van de cursus Ken Uw Stad en vanaf 1992 is hij voorzitter van het Service Team Vlaardingen. Ook is hij actief bij het Visserijmuseum; hij verzorgt daar rondleidingen door het museum en hij coördineert activiteiten met de historische kraan. Vanaf 1998 is hij lid van de commissie ledenactiviteiten van de Historische Vereniging Vlaardingen. Hij is algemeen medewerker bij Omroep Vlaardingen en presenteert het radioprogramma Oud Vlaardingen. De heer Thurmer heeft zich op het gebied van cultuur zeer verdienstelijk gemaakt.
De heer A. Wapenaar (66)
De heer Wapenaar is werkzaam als zelfstandig slager in Vlaardingen. Bij de verkiezing Slagerij van het Jaar 2006 behaalde hij de derde plaats. Hij heeft een aantal beroepgerelateerde activiteiten verricht. Vanaf 1966 is hij voorzitter van het bestuur van de Winkeliersvereniging Promenade Zuid en van 1983 tot 1999 was hij lid en vice-voorzitter van het bestuur van de Bond van Christelijke Slagerspatroons. Vanaf 1987 is hij lid en voorzitter (vanaf 1989) van het bestuur van de Organisatie Vlaardingse Ondernemers en hij stond aan de wieg van de uitbreiding van winkelcentrum De Loper. Van 1990 tot 2003 was hij voorzitter van het bestuur van de Winkeliersvereniging De Nieuwe Loper.
Verder was hij leider van diverse jongensclubs van CJV Liefde en Vrede en hij was vier jaar kerkvoogd van de Ichtuskerk van de Nederlands Hervormde Gemeente. Ook was hij een aantal jaren bestuurslid van de Wijkraad Westwijk en momenteel is hij nog lid van de Schouwcommissie Schepen van de haven in Vlaardingen. Hij heeft zich verdienstelijk gemaakt op het terrein van de belangenbehartiging van ondernemers en winkeliers, zowel op lokaal als landelijk niveau.