Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Regels voor inzameling afgedankte elektr(on)ische apparaten beter nageleefd

27-04-2007

De regels voor de inzameling van afgedankte elektr(on)ische apparaten worden veel beter nageleefd dan een paar jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van de VROM-Inspectie. Een eerder onderzoek van de VROM-Inspectie uit 2004 wees uit dat op grote schaal afgedankte en elektronische en elektrische apparatuur illegaal werd geëxporteerd, met milieuproblemen in ontwikkelingslanden tot gevolg. Naar aanleiding van dit onderzoek is de VROM-Inspectie een tweejarige handhavingsactie gestart. De handhavingsacties van de VROM-Inspectie waren gericht op de afvalketens van garantiegoederen, afgedankte apparatuur en de verwerkingsketen. Samen met brancheorganisaties zijn voorlichtingstrajecten gestart en enkele honderden bedrijven gecontroleerd. Door de handhavingsacties is het nalevingsniveau sterk gestegen. Het risico van ongewenste milieu- en gezondheidseffecten in niet-OESO-landen is daarmee afgenomen.

Garantiegoederen
Garantiegoederen zijn apparaten die de gebruiker binnen de garantietermijn terugstuurt. Vaak moeten deze apparaten aangemerkt worden als afval. In 2005 werden veel garantiegoederen in strijd met de EVOA geëxporteerd om te verwerken of repareren. Veel bedrijven waren zich vaak niet bewust dat ze overtredingen pleegden. Samen met de brancheorganisaties heeft de VROM-Inspectie in 2006 voorlichting gegeven. Als resultaat heeft een aantal bedrijven kennisgeving gedaan voor export van garantiegoederen. Een aantal andere bedrijven heeft het systeem van inname en doorsturen van garantiegoederen zodanig aangepast dat er geen sprake meer is van afvalstoffen.

Afgedankte apparatuur
In de afvalketen van afgedankte apparatuur zijn in 2006 uitgebreide handhavingsacties gehouden. Samen met andere diensten werden controles uitgevoerd bij detailhandel en inzamelaars/exporteurs. In vergelijking met voorgaande jaren gaven veel minder bedrijven afvalstoffen af aan niet geregistreerde inzamelaars. Het aantal overtredingen bij de detailhandel is in twee jaar tijd sterk gedaald naar 11 procent. In 2004 bedroeg dit percentage nog meer dan 60 procent.

Verwerkingsketen
In de verwerkingsketen zijn controles uitgevoerd bij bedrijven die apparatuur ontmantelen voor de collectieve terugnamesystemen van producenten en importeurs. De nadruk lag daarbij op de deelstromen die na de ontmanteling vrijkomen. Door het van kracht worden van verwerkingseisen uit de Europese WEEE-directive hebben de bedrijven de verwerking verder geoptimaliseerd. Nader onderzoek door de VROM-Inspectie naar de bestemmingen van deze deelstromen heeft geen overtredingen aan het licht gebracht.

Contoles op uitvoer
Naast de drie afvalketens is ook de uitvoer van elektr(on)ische afval gecontroleerd. Ook hier werd een sterke daling geconstateerd. In 2005 zijn 69 partijen met afgedankte apparaten gestopt met een totale massa van 1000 ton. In 2006 zijn 44 zendingen met een totale massa van 430 ton gestopt. Daarmee is het aantal constateringen met een derde afgenomen en de totale massa meer dan gehalveerd. Opvallend is dat bijna tweederde van de zendingen die in strijd met de EVOA uitgevoerd werd, afkomstig was uit andere Europese landen.

Zie ook


Zie het origineel


* Dossier Elektr(on)ische apparatuur