Productschap Margarine


27.04.2007

Commissie Cramer publiceert advies voor toetsingskader duurzame productie

Vrijdag 27 april 2007 hebben ministers Cramer van VROM, Koenders van Ontwikkelingssamenwerking en DG Mark Frequin van Economische Zaken het rapport "Toetsingskader voor duurzame biomassa" in ontvangst genomen.

De projectgroep "Duurzame productie van biomassa" definieert in haar eindrapport een toetsingskader voor de duurzaamheid van de productie van biomassa aan de hand van een zestal relevante thema's. Deze zijn: Broeikasgasemissies, Concurrentie met voedsel en andere lokale toepassingen, Biodiversiteit, Milieu, Welvaart, en Welzijn. Het doel van het toetsingskader is om te voorkomen dat de verwachte forse toename van biomassa in de energievoorziening ten koste zou gaan van andere belangrijke waarden voor natuur, milieu en maatschappij.

Voor elk thema heeft de projectgroep zo duidelijk mogelijk duurzaamheidscriteria en indicatoren vastgesteld. Daarbij heeft de emissiereductie door het gebruik van biomassa, berekend in de broeikasgasbalans, een speciaal karakter. Dit criterium wil de projectgroep (anders dan de duurzaamheidscriteria) van toepassing laten zijn op de gehele keten inclusief eindgebruik, en niet slechts op de productie.

Zo veel mogelijk zijn per thema toetsbare indicatoren geformuleerd, waaraan de biomassa moet voldoen om voor het predikaat 'duurzaam' in aanmerking te komen. In een aantal gevallen is het (nog) niet mogelijk om zo'n kwantitatieve indicator als meetlat te gebruiken. In deze gevallen doet de projectgroep het advies een eis tot rapportage op te nemen over een bepaald aspect van een thema, zoals over de plaatselijke welvaartseffecten van grootschalige productie van biomassa. Voor een aantal indicatoren zullen mogelijke effecten slechts zichtbaar zijn op macro-niveau. De rapportageverplichting wordt in die gevallen bij de Nederlandse overheid neergelegd.

Het is nu aan de ministeries van VROM en Economische Zaken om dit advies mee te nemen bij het ontwikkelen van hun biobrandstoffenbeleid voor respectievelijk biotransportbrandstoffen en duurzame energie.

Het productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO) onderschrijft de uitgangspunten van het rapport van de Commissie Cramer en beschouwt het als een goede eerste aanzet om te komen tot een toetsingskader voor duurzame biomassa. Het productschap MVO identificeert 3 specifieke aspecten die in de uitwerking moeten worden gerealiseerd om te komen tot een effectief toetsingskader. Bij de verdere uitwerking zal afstemming gezocht moeten worden op internationaal niveau met de producerende landen. Ook zal de uitvoerbaarheid van het toetsingskader in de praktijk voorop moeten staan. MVO beschouwt dit als belangrijke voorwaarden voor een effectief toetsingskader en voorziet daarom een belangrijke rol voor bedrijven en overheid om in nauw overleg de implementatie van het toetsingskader te realiseren. Dit is de belangrijkste reactie van het productschap MVO op het rapport van de Commissie Cramer.