Gemeente Winterswijk


27 april 2007

Raad besluit af te zien van opiniepeiling strandbad

Winterswijk - De gemeenteraad heeft gisteravond onder andere besloten af te zien van de opiniepeiling over het strandbad. Hiertoe is besloten om in de raadsvergadering van mei een definitieve keuze te kunnen maken tussen de twee overgebleven initiatieven van Stichting Behoud Strandbad en restaurant De Beukenhorst. Hieronder worden de belangrijkste besluiten van de raadsvergadering kort toegelicht.

Locatiekeuze Brede School
Wethouder Ben Uffink heeft meegedeeld dat het onderwerp locatiekeuze Brede School dit keer niet op de agenda staat. In de vorige raadsvergadering is dat voorgesteld. Aanleiding voor het uitstel zijn de uitkomsten van de informatiebijeenkomst die op 10 april jongstleden is gehouden en de commissievergadering van 12 april. Gebleken is dat onder met name de buurtbewoners nog te weinig draagvlak is voor de voorgestelde locatiekeuze. Wethouder Ben Uffink geeft aan dat er opnieuw gecommuniceerd moet worden met betrokkenen en vooral met buurtbewoners. De gevolgen van de locatiekeuze moeten goed in beeld gebracht worden. Hierbij worden twee locaties - De Vlier en sporthal De Pelkwijk - uitgewerkt. Op 21 en 23 mei worden aanvullende informatieavonden gehouden in zalencentrum Wamelink. Tijdens deze avonden wordt dieper ingegaan op de zorgpunten die er zijn bij de bewoners zoals bijvoorbeeld verkeersoverlast en parkeerruimte. Het streven is om het resultaat van alle gesprekken die met betrokkenen volgen, nog voor de zomervakantie aan de raad aan te bieden.

Benoeming raadslid Tineke Zomer
Tineke Zomer is geinstalleerd als raadslid namens Progressief Winterswijk. Zij volgt hiermee Anton Roebbers op die tijdens de vorige raadsvergadering afscheid nam.

Opiniepeiling strandbad
Dit punt stond opnieuw op de agenda nadat in maart de stemming over dit onderwerp staakte met 10 stemmen voor en tien stemmen tegen. Dirk Willink (WB) deed namens de coalitiepartners - WB, PvdA en PW - het voorstel om af te zien van de opiniepeiling. Reden hiervoor is dat zij het belangrijk vinden dat er in mei een besluit wordt genomen over de toekomst van het strandbad. Het uitvoeren van een opiniepeiling zou tot vertraging van de besluitvorming leiden. De raad stemde unaniem in met het voorstel. VVD en CDA hebben in de vorige vergadering al aangegeven geen behoefte te hebben aan een opiniepeiling.

Subsidie Stichting Tricot Winterswijk
Een aantal initiatiefnemers wil in de beide grote ruimten van de Tricot een niet-commerciële tentoonstellingsruimte maken voor tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse en moderne kunst, architectuur, fotografie en cultuurgeschiedenis. De ruimte moet behalve een culturele voorzienig van hoog niveau een trekpleister worden en een ontmoetingsplaats met bovenregionale uitstraling. De initiatiefnemers richten zich op een breed publiek en ook willen zij educatieve projecten voor lokale en regionale scholen opzetten. De meerderheid van de raad heeft besloten een subsidie van ¤ 65.000,- beschikbaar te stellen voor dit initiatief. Dit bedrag bestaat uit een eenmalige bijdrage van ¤ 20.000,- in de inrichtingskosten en een jaarlijkse bijdrage van ¤ 15.000,- voor de duur van drie jaar. CDA en VVD stemden tegen. Zij zijn voor het initiatief, maar wilden dit voorstel graag bespreken in de begrotingsvergadering.

Jaarverslag en jaarrekening 2006
De raad heeft de jaarrekening en het jaarverslag over 2006 unaniem vastgesteld. De gemeente houdt ¤ 1 miljoen over. Dit wordt onder andere veroorzaakt door een aantal incidentele meevallers. De raad onderschrijft de conclusie van het college dat 2006 veel doelstellingen zijn gerealiseerd en dat de financiële huishouding goed op orde is.

Krediet programma dienstverlening
Het voorstel om een krediet van ¤ 1,8 miljoen beschikbaar te stellen voor het programma Dienstverlening is afgewezen. Wethouder André van Nijkerken deed een voorstel namens het college om het krediet niet ineens, maar verdeeld over drie jaar beschikbaar te stellen zodat in ieder geval gestart kan worden met het project. Hierop kwamen WB, CDA en VVD met een motie waarin zij het college opdracht geven de nulsituatie in beeld te brengen en de doelen die we willen bereiken. Ook willen zij graag inzicht in de verplichtingen van het Rijk ten aanzien van digitale dienstverlening en de daarbij behorende kosten. Verder geven zij aan dat het budget voor de projectleider bij de begroting al is vastgesteld. Zij vragen het college om de antwoorden op hun vragen bij de behandeling van de begroting 2008 voor te leggen aan de raad. PvdA en PW stemden tegen de motie omdat zij deze onnodig vonden. De motie is aangenomen met 12 van de 19 stemmen.

Rapport Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten
Naar aanleiding van een groot aantal kritische vragen en suggesties die een kritische inwoner de afgelopen twee jaar heeft geuit heeft het college het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) gevraagd een onderzoek uit te voeren naar de integriteit van bestuurders en ambtenaren. Het onderzoeksrapport wijst uit dat bestuurders en ambtenaren van de gemeente Winterswijk integer hebben gehandeld inzake de nieuwbouw van het gemeentekantoor en scholengemeenschap De Driemark. In het rapport worden ook kritische opmerkingen gemaakt over André van Nijkerken. Het CDA en VVD hebben een motie ingediend waarin zij het vertrouwen in wethouder Van Nijkerken opzeggen en hem verzoeken zijn ontslag in te dienen. Deze motie is verworpen met 14 stemmen (WB, PvdA en PW) tegen en 5 voor (CDA en VVD).

Schoolzwemmen De Korenburg
Progressief Winterswijk heeft een initiatiefvoorstel ingediend om het schoolzwemmen voor de Korenburg opnieuw in te voeren en hiervoor ¤ 18.000,- beschikbaar te stellen. Dit initiatiefvoorstel is afgewezen door de overige partijen. Zij willen wachten tot de gesprekken tussen gemeente, onderwijs en zwembad Jaspers over het schoolzwemmen zijn afgerond. Wethouder André van Nijkerken heeft aangegeven dat er een budget van ¤ 74.000,- is voor vervoer gekoppeld aan bewegingsonderwijs. Hij is in gesprek met de scholen en het zwembad om te kijken of dit budget zo ingezet kan worden dat schoolzwemmen weer ingevoerd kan worden ten laste van dit budget. De wethouder geeft wel aan dat de scholen zelfstandig zijn en dat zij zelf kunnen beslissen hoe zij met het geld omgaan. De wethouder zegt toe de raad op de hoogte te houden van de gesprekken.

Raadsverslag
raad> vergaderingen.