Wijziging van de Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006

Recentelijk hebben België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland afspraken gemaakt over het vervoer van herkauwers tussen de verschillende 20-kilometergebieden en beperkingsgebieden van België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland en de vrije delen van Duitsland en Frankrijk. Deze afspraken zijn neergelegd in een protocol.

Thans wordt gewerkt aan een nieuw protocol, waarbij het de bedoeling is een aantal versoepelingen ten opzichte van het huidige regime door te voeren. Reden hiervoor is een aantal ontwikkelingen in Duitsland, op grond waarvan het vanuit veterinair oogpunt niet langer noodzakelijk is het strengere regime te continueren.

Vooruitlopend op de vaststelling van dit nieuwe protocol, wordt met de onderhavige wijziging van de Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006 alvast een versoepeling doorgevoerd. Voor het transport van herkauwers, bestemd voor een mesterij, vanuit het 20-kilometer-gebied van Nederland naar het beperkingsgebied van Nederland komt de testverplichting te vervallen. Voorwaarde hierbij is wel dat de herkauwers (na aankomst op de mesterij) in een gesloten stal worden gehouden en dat zij vervolgens uitsluitend naar een slachthuis mogen worden afgevoerd.

MINISTERIE VAN LANDBOUW,

NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur, en

Voedselkwaliteit van .. april 2007, nr. TRCJZ/2007/1461,

houdende wijziging (40) van de Regeling beperkingsgebieden

bluetongue 2006

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

Gelet op:


- richtlijn 2000/75/EG van de Raad van de Europese Unie van 20 november 2000 tot vaststelling van specifieke bepalingen inzake de bestrijding en uitroeiing van bluetongue (PbEU L 327),


- artikel 10, eerste lid, van richtlijn 90/425 van de Raad van de Europese Unie van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en produkten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEU L 224);


- Beschikking 2005/393/EG van de Commissie van 23 mei 2005 inzake beschermings- en toezichtsgebieden in verband met bluetongue en de voorwaarden voor verplaatsingen uit of binnen deze gebieden (PbEU L 130);


- de artikelen 10, 17, 29, 30, eerste en derde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I

De Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006 (1] wordt als volgt gewijzigd:

A

Onder vervanging van een puntkomma door een punt aan het einde van artikel 1, onderdeel j, vervalt artikel 1, onderdeel k.

B

Artikel 10 wordt gewijzigd als volgt:


1. Onder vernummering van het eerste tot en met het vierde lid tot tweede tot en met vijfde lid, wordt een lid ingevoegd, luidende:


1. Het verbod, bedoeld in artikel 4, eerste lid, is niet van toepassing op het vervoer van herkauwers uit een gebied naar een mesterij, gelegen in het gebied, bedoeld in bijlage II, mits:
* deze herkauwers worden gehouden in een afgesloten stal, en
* deze herkauwers vervolgens naar een slachthuis worden afgevoerd.


2. Het tweede lid (nieuw) komt te luiden:


2. Het verbod, bedoeld in artikel 4, eerste lid, is niet van toepassing op het vervoer van herkauwers uit een gebied naar een mesterij, gelegen in een in bijlage I bij beschikking 2005/393/EG, onder 'gebied F' beschreven deel van België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg, niet zijnde een deel van België, Frankrijk, Duitsland of Luxemburg, waar ingevolge artikel 6, eerste lid, onderdeel c, van richtlijn 2000/75/EG maatregelen zijn getroffen, mits:
* de te verplaatsen herkauwers overeenkomstig artikel 2a, onderdeel b, onder ii, tweede gedachtestreepje, van beschikking 2005/393/EG zijn getest;
* de houder er voor zorg draagt dat degene die de monsters neemt ten behoeve van de test, bedoeld in onderdeel a, schriftelijk verklaart op welke datum en op welk tijdstip bij welke herkauwers de monsters zijn genomen;
* de uitslag van de test, bedoeld in onderdeel a, en de verklaring, bedoeld in onderdeel b, gedurende 6 maanden op het bedrijf waarvan de herkauwers worden afgevoerd worden bewaard;
* een kopie van de uitslag van de test, bedoeld in onderdeel a, en een kopie van de verklaring, bedoeld in onderdeel b, voorafgaand aan het vervoer aan de Algemene Inspectiedienst worden verzonden,
* deze herkauwers worden gehouden in een afgesloten stal, en
* deze herkauwers vervolgens alleen naar een slachthuis worden afgevoerd.


3. In het vierde lid (nieuw) wordt 'het tweede lid, onderdeel a' vervangen door: het derde lid, onderdeel a.


4. In het vijfde lid (nieuw) wordt 'het tweede lid, onderdelen a en b, of het derde lid' vervangen door: het derde lid, onderdelen a en b, of het vierde lid.

C

Artikel 11 komt te luiden:

Artikel 11


1. Het is verboden op een bedrijf herkauwers te ontvangen die afkomstig zijn uit een gebied, bedoeld in bijlage I.


2. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing, mits het vervoer overeenkomstig de voorwaarden van artikel 10 heeft plaatsgevonden.

D

Artikel 11 a wordt gewijzigd als volgt:


1. In het eerste lid wordt 'artikel 10, eerste lid, onderdeel a, of tweede lid, onderdeel a' vervangen door: artikel 10, tweede lid, onderdeel a, of derde lid, onderdeel a.


2. In het vijfde lid wordt 'artikel 10, tweede lid, onderdelen c, d en e' vervangen door: artikel 10, derde lid, onderdelen c, d en e.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 mei 2007.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT,

overeenkomstig het door de Minister genomen besluit:

DE DIRECTEUR-GENERAAL,

mr. R.M. Bergkamp

(1] Stcrt. 2006, 162; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 5 april 2007 (Stcrt. 2007, 69).

Categorieën: Landbouw

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit