Academisch Ziekenhuis Groningen

Vier UMCG-ers koninklijk onderscheiden

27 april 2007 Vandaag is Sibrand Poppema, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving deze onderscheiding op grond van zijn grote wetenschappelijke verdiensten. Hij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar Hodgkin-kanker. Op dit terrein heeft hij tal van internationale publicaties op zijn naam staan. De officiële uitreiking vond plaats in het Academiegebouw door de heer J. Rijpstra, burgemeester van de gemeente Tynaarlo.

Ook Dirkje Postma is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zij ontving deze onderscheiding op basis van haar grote wetenschappelijke verdiensten op het terrein van onderzoek naar longziekten. Recent werd zij hiervoor ook al benoemd tot Akademiehoogleraar door de KNAW. Zij kreeg haar onderscheiding uitgereikt in het stadhuis van Groningen door burgemeester Wallage.

In het gemeentehuis van de gemeente Noorderveld reikte burgemeester Van der Laan een koninklijke onderscheiding uit aan kinderarts mevrouw Margreet Bink-Boelkens. Zij heeft bijna veertig jaar als kinderarts gewerkt en heeft vooral veel betekend voor de kindercardiologie. Haar onderzoek op het gebied van kinderen met hartritmestoornissen en met aangeboren hartafwijkingen heeft internationale aandacht gekregen. Zij heeft altijd veel onderwijs gegeven, vooral ook bij- en herscholingen van huisartsen en artsen van consultatiebureaus. Zij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Hendrik Wester werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Wester is jarenlang op verschillende manieren actief geweest binnen de Personeelsvereniging van het UMCG. Ook was hij verantwoordelijk voor de verplaatsing en opbouw van de Oude Bestuurskamer bij de Blauwe Patio van het UMCG. Hij kreeg de onderscheiding dan ook uitgereikt in de Oude Bestuurskamer van het UMCG door de burgemeester van Appingedam, de heer Groot