IBM

Nieuws

E-readiness onderzoek Economist/IBM : Aziatische landen in opmars

Nederland handhaaft zich in de top tien van de internationale concurrentieposities op ICT-gebied

Amsterdam, 26 april 2007 - De Aziatische landen zijn in opmars volgens het vandaag gepubliceerde Economist/IBM onderzoek naar de internationale concurrentieposities op ICT-gebied. Hong Kong en Singapore staan nu beide in de Top 10 van het Economist/IBM onderzoek. Vooral de sterke rol van de overheid in de promotie en adoptatie van ICT zorgen ervoor dat deze Aziatische landen zijn gestegen in de lijst. Wereldwijd zijn de verschillen tussen de ontwikkelde landen kleiner geworden en is daarmee de digitale kloof verkleind.

Nederland slaagt erin de positie in de top 10 te handhaven met een marginale daling van de zesde naar de achtste plek. Binnen West-Europa staat Nederland op de vijfde plek.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat:

De "connectivity en technologische infrastructuur" nog steeds één van de sterkere punten is en Nederland de hoogste score behaalt op het terrein van breedband penetratie en betaalbaarheid. Ook het gebruik van mobiele telefoons per hoofd van de bevolking ligt op het hoogste niveau. Het aantal Wifi hotspots in Nederland is daarentegen nog relatief te laag.

De Nederlandse overheid goed presteert op het gebied van ICT-investeringen en het ontwikkelen van een digitale strategie. Nederland haalt een maximale score met haar ICT-beleid en staat hiermee op de vierde plek van de wereldwijde ranglijst.

Nederland zich moet verbeteren bij de uitvoering en effectiviteit van dit ICT beleid. Ons land scoort minder goed op het gebied van Internet veiligheid en haalt een onvoldoende op het vlak van elektronische identificatie.

Nederland buiten de top tien valt als het gaat om ICT- gebruik door consumenten en bedrijven binnen de sociale en culturele omgeving. Onder andere het aanbod aan goede online publieke diensten voor burgers en bedrijven blijft achter bij andere landen en is met 20 % gedaald ten opzichte van vorig jaar.

In Nederland het belastingklimaat nog niet aantrekkelijk genoeg is voor bedrijven die willen starten.

"Nederland zal de strijd met Aziatische landen moeten aangaan om gelijke tred te houden met de wereldtop. Dit rapport is een steun in de rug van het huidige overheidsbeleid om meer te investeren in ICT zoals verwoord in de ICT-office verklaring en het regeerakkoord. Nederland is zich bewust van de aandachtspunten, maar moet nu wel echt doorpakken." Aldus Frans Bentlage, IBM Global Business Services, verantwoordelijk voor de Public Sector.

Rapport
U kunt het rapport downloaden via www.eiu.com/2007eReadinessRankings.

Methodologie
E-readiness wordt door het IBM Institute for Business Value en Economist Intelligent Unit gemeten aan de hand van bijna 100 kwalitatieve en kwantitatieve criteria binnen zes duidelijke aandachtsgebieden. De zes aandachtsgebieden zijn connectiviteit en technologische infrastructuur , bedrijfsomgeving met gebruik van de 70 indicators waaruit de classificaties voor bedrijfsomgevingen van de Economist Intelligence Unit bestaan, de mate waarin e-business is geadopteerd door consumenten en bedrijven, overheidsbeleid en -visie, sociale en culturele omgeving, juridische en beleidsgerelateerde omgeving. Er zijn voor 2007 een aantal wijzigingen doorgevoerd. De categorie overheidsbeleid en -visie is gedeeltelijk nieuw om haar effect op de totale e-readiness beter tot uitdrukking te brengen.

Over IBM
Voor meer informatie over IBM kunt u kijken op www.ibm.nl. Meer informatie over het IBM Institute for Business Value is te vinden via http://www-935.ibm.com/services/us/gbs/bus/html/bcs_whatwethink.html

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Ellis Zijlstra
IBM Corporate Communications
020 513 4581/ 06 53 24 07 68
ellis_zijlstra@nl.ibm.com


1. All statements regarding IBM's future direction and intent are subject to change or withdrawal without notice, and represent goals and objectives only.