Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
27 april 2007

Kabinet vraagt SER advies over de gevolgen van globalisering voor Nederland

Het kabinet heeft op voorstel van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken ingestemd met een adviesaanvraag aan de Sociaal- Economische Raad (SER) over de gevolgen van globalisering. Doel van de adviesaanvraag is ten eerste om meer inzicht te krijgen in de betekenis van globalisering en open markten voor de Nederlandse economie. Ten tweede wil het kabinet advies over de omstandigheden waaronder globalisering optimaal bijdraagt aan ons welzijn en duurzame ontwikkeling. Ten derde moet het advies meer duidelijkheid geven over de mogelijke antwoorden op de ongunstige effecten van globalisering.

Globalisering biedt een gunstig perspectief, maar scherpt ook de internationale concurrentie aan. De Nederlandse economie beschikt over goede uitgangspunten om daarop in te spelen. Niettemin leidt het aanhoudend hoge tempo van de vereiste aanpassingen tot zorgen en kritiek onder ondernemers en werknemers. Ook zijn er burgers die vrezen dat de globalisering leidt tot een groeiende groep verliezers in de Nederlandse maatschappij en elders in de wereld.

Het SER-advies moet het inhoudelijke debat over globalisering en wenselijkheid van open markten ten goede komen. Daarnaast zal het advies kunnen leiden tot aanvullende maatregelen van de overheid en bedrijfsleven met als beoogd resultaat meer draagvlak en een positiever oordeel in de samenleving over globalisering.

De SER wordt gevraagd zijn advies in het eerste kwartaal van 2008 te voltooien.

RVD, 27.04.2007