Productschap Margarine


27.04.2007

Britse organisaties willen betere vetzuursamenstelling

De Faculty of Public Health en Heart of Mersey, twee belangrijke Britse gezondheidsorganisaties, willen dat de Britse industrie en retail de hoeveelheid verzadigd vet en transvet in haar producten gaat reduceren. De focus moet hierbij volgens hen liggen op de reductie van verzadigd vet.

In het standpunt dat zij hierbij hebben opgesteld, worden de activiteiten van de industrie om transvetzuren te verlagen toegejuicht, maar wordt benadrukt dat juist de verlaging van verzadigd vet de belangrijkste prioriteit is ter verlaging van het risico op hart- en vaatziekten. Zuivel en vlees worden als belangrijkste bronnen van verzadigd vet genoemd. Doel van het rapport is het algemene bewustzijn te vergroten van de noodzaak om de inname van verzadigd vet en transvet te verlagen en te vervangen door onverzadigd vet. Daarnaast wordt gepleit voor een eenvoudig signposting systeem (zoals het stoplichtensysteem), waarin duidelijk de gehaltes verzadigd vet en transvet worden vermeld. Verder willen de organisaties zich inzetten om het Europese landbouwbeleid ter herzien, zodat subsidies voor rundvlees- en zuivelproductie worden verlaagd en de ondersteuning voor de productie van zonnebloemolie, maïsolie, raapzaadolie en andere onverzadigde oliën wordt versterkt. Wanneer de industrie en retail geen gehoor geven aan de oproep van beide organisaties, dan zullen zij bij de overheid aandringen op strengere regelgeving.

Onlangs heeft het Britse Institute of Food Science&Technology een vernieuwd informatief standpunt opgesteld over transvetzuren. Deze publicatie bevestigt de toenemende wetenschappelijke consensus dat transvetzuren ongezond zijn en noemt hierbij dat de levensmiddelenindustrie al vorderingen heeft gemaakt door deze vetten in producten te verlagen.