Productschap Margarine


27.04.2007

MVO bepleit foodgrade transport tot poort afnemer

Het Productschap MVO heeft in verband met de voortdurende onduidelijkheid over de kwalificatie van het transport van oliën en vetten van humane kwaliteit met bestemming diervoeder een (Engelstalig) standpunt opgesteld. Het statement is afgestemd met betrokken beleidsambtenaren bij de VWA (en wordt door hen ondersteund).

Bij het transport van MVO-producten van levensmiddelenkwaliteit naar afnemers in de diervoedersector ontstaan praktische problemen als gevolg van Richtlijn 96/25/EG van de Raad van 29 april 1996 betreffende het verkeer van voedermiddelen. Grootste probleem is dat deze richtlijn een transport op feed-voorschriften voorschrijft waardoor het product reeds bij de (levensmiddelen)producent wordt afgewaardeerd en het vervoermiddel daarna niet meteen voor food-transport kan worden ingezet. Dit leidt tot ongewenste praktijksituaties.

De VWA steunt MVO in zijn standpunt. Ze is bovendien van mening dat de regelgeving hierop aangepast zou moeten worden en zal dit in betreffende werkgroepvergaderingen van de Europese Commissie nader uitdragen.

Het MVO-statement over het transport van voederingrediënten van levensmiddelenkwaliteit is hier te vinden.