Productschap Margarine


27.04.2007

EU-regelgeving HC-visolie verduidelijkt

Via Verordening (EG) Nr. 1662/2006, in werking getreden op 26 november 2006, is visolie bestemd voor humane consumptie onder de werking van de Hygiëneverordening voor dierlijke producten (EG) Nr. 853/2004 gebracht. Vanwege de hieromtrent gerezen onzekerheid bij de Nederlandse afnemers van visolie heeft het productschap een nadere toelichting aan de Europese Commissie gevraagd en gekregen.

De bedoeling van de nieuwe EU-regelgeving inzake visolie voor humane consumptie is het totstandbrengen van een scheiding tussen enerzijds de keten van visserijproducten (waaronder in dit geval visolie) bestemd voor humane consumptie en anderzijds de keten van visserijproducten/visolie die bestemd is voor feed of technische doeleinden. Dit gebeurt met het oogmerk om ruwe grondstoffen die niet geschikt zijn voor humane consumptie te weren uit de voeding en hygiëne-eisen te stellen aan de kwaliteit en de behandeling van het uitgangsmateriaal en het product.

Voor een overzicht van het pakket verordeningen dat in november is uitgevaardigd en de daarmee samenhangende beschikkingen, zie eerder artikel.

Aanvullende toelichting:

Landenlijst
Alleen producenten in derde landen die zijn opgenomen op de landenlijst in bijlage II van Beschikking 2006/766/EG kunnen aan de EU hun HC-visolie afzetten. In principe zijn alle traditionele (huidige) leverancierslanden van de EU op deze lijst opgenomen. Deze landenlijst kan op verzoek van betrokken bedrijven worden aangevuld met andere landen die visserijproducten (w.o. HC-visolie) naar de EU willen exporteren. Deze derde landen moeten dan een verzoek bij de EU indienen om op deze lijst te worden opgenomen. Als dit verzoek binnenkomt, zal het Food and Veterinary Office (FVO) een EU-audit in het betreffende land uitvoeren om te zien of het veterinaire systeem van dit land als gelijkwaardig aan dat van de EU kan worden beschouwd, en of de geïnspecteerde inrichtingen zich aan de EU-regels houden. Is dit het geval, dan brengt het FVO een positief advies uit en wordt het land op de lijst gezet; is dit niet het geval, dan gebeurt dit niet.

Landen die op de landenlijst staan, kunnen zelf aangeven welke bedrijven zij erkennen als geschikt voor levering van HC-visolie aan de EU. Een nieuw bedrijf dat aan de EU wil leveren (niet eerder geleverd of helemaal nieuw opgestart), hoeft slechts een audit door zijn eigen veterinaire autoriteiten te ondergaan en kan vervolgens door die autoriteiten bij de EU worden aangemeld.

Verantwoordelijkheid
Het EU-systeem is gebaseerd op de verantwoordelijkheid van het naar de EU exporterende land. Staat een land op bovengenoemde landenlijst, dan gaat de EU ervan uit dat dit land zijn veterinaire systeem op orde heeft en dat dit systeem equivalent aan het EU-systeem mag heten.

De veterinaire audits die in leverancierslanden bij tijd en wijle door het FVO worden uitgevoerd, dienen ter bevestiging dat betreffende landen hun systemen inderdaad op orde hebben. Het is niet zo dat er speciale visolie-audits worden uitgevoerd (behalve wanneer een land een verzoek dient om op de landenlijst te worden opgenomen voor levering van - alle - visserijproducten voor humane consumptie, zie boven), maar in concreto houdt het in dat visolieproducenten dan worden meegenomen in het reguliere FVO-auditbezoek aan dit land. Wat FVO-bezoeken betreft, geldt overigens de regel dat landen met een goede staat van dienst zelden en landen met een minder goede staat van dienst of nieuwe leveranciers wat frequenter worden bezocht. De veterinaire autoriteiten van het exporterende derde land nemen ten slotte expliciet de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de HC-visolie door het EU-gezondheidscertificaat te ondertekenen dat de partij HC-visolie dient te vergezellen.

Certificaat
De exporterende landen dienden het nieuwe HC-visoliecertificaat oorspronkelijk vanaf 1 mei a.s. te gebruiken maar dit is uitgesteld tot 1 november, m.a.w. uiterlijk op 31 oktober mogen de exporterende landen nog volgens het oude model hun visolie certificeren en naar de EU zenden. Deze partijen mogen nog tot en met 31 december in de EU worden ingevoerd. Het nieuwe model importcertificaat moet vanaf 1 november 2007 worden gebruikt.

Conclusie De huidige leveranciers van HC-visolie in derde landen mogen naar de EU blijven exporteren mits hun land op de landenlijst in bijlage II van Beschikking 2006/766/EG staat en de veterinaire autoriteiten ter plaatse bereid zijn te verklaren dat hun bedrijf voldoet aan de normen voor levering van HC-visolie aan de EU. Dit doen die autoriteiten simpelweg door de EU hun lijst met erkende bedrijven toe te sturen en door per partij het EU-importcertificaat te ondertekenen.
Een nieuw bedrijf dat zich aanmeldt voor levering van HC-visolie aan de EU, dient door het eigen land te worden beoordeeld en - na goedbevinding - via een herziening van de lijst erkende bedrijven bij de EU te worden aangemeld.

Is een nieuw beoogde leverancier gevestigd in een land dat niet op de lijst staat, dan moet dit land eerst een aanvraag indienen bij de EU voor opname op de landenlijst en vervolgens de procedure doorlopen: wettelijke regels voor hygiënische productie hebben/instellen, systeem van bedrijfserkenningen hebben/opzetten en FVO-audit ondergaan. Wordt deze procedure met goed gevolg doorlopen, dan volgt opname op de landenlijst en kan het land aangeven welke bedrijven het erkent als EU-regelconforme leveranciers.


_________

(Bron: Dr. Paolo Caricato, European Commission, Health and Consumer Protection Directorate-General, Directorate E: Safety of the food chain. Unit E2 Hygiene and control measures; Desk Officer for Fishery Products and Live Bivalve Molluscs Legislation - Team Leader -" Feed and Food Controls")