NEN


Nederlandse Technische Afspraak (NTA)

Delft - Wie betrokken is bij vervaardigen, leveren, plaatsen of ontwikkelen van toepassingen voor de 'slimme meter' kan de eisen voor deze meter vinden in de NTA 8130. Deze Nederlands Technische Afspraak met 'Basisfuncties voor de meetinrichting voor elektriciteit, gas en thermische energie voor kleinverbruikers' is op 27 april vastgesteld.

De Nederlandse huishoudens worden de komende 6 jaar allemaal voorzien van slimme energie-meetsystemen (de 'uitrol'). Van deze systemen wordt verwacht dat ze:
Administratie eenvoudiger maken (uitlezen op afstand);
* Bewust energiegebruik stimuleren;

* Instellen van doorlaatwaarde op afstand mogelijk maken;
* Gedifferentieerde tarieven mogelijk maken;
* Het mogelijk maken om energie te leveren nadat er is betaald ('prepaid');

* Kunnen worden gebruikt voor het 'monitoren' van de energienetten.

Eind 2005 is op initiatief van het Ministerie van EZ gestart met dit normalisatieproject. Het project is uitgevoerd door de Projectgroep NTA 8130 waaraan onder meer deelnemen netbeheerders, energiehandelaren, meterleveranciers en applicatie-ontwikkelaars. De NTA kan naast de in de titel genoemde energiesoorten ook gebruikt worden voor de 'watermeter'.
De consument kan door deze NTA (de beschikking over een communicatiepoort waarmee interactie mogelijk is tussen de meetinrichting en de binneninstallatie) en nu in huis-tuin- en keukentaal?. Overigens heeft het Ministerie van EZ als randvoorwaarde gesteld dat voor de consument de kosten voor de meetinrichting niet mag stijgen.

Het ministerie van EZ gaat deze NTA 8130 aanwijzen via de wetgeving. Gekoppeld hiermee is notificatie bij de EU door het Ministerie; dit start op korte termijn .
Door voortschrijdend inzicht kan het nodig zijn de NTA aan te vullen of aan te passen. De Projectgroep NTA 8130 blijft bestaan en wordt zonodig ingeschakeld.

De NTA 8130 is in pdf te downloaden vanaf deze website, via de ingang Elektronisch Commissiewerk. Log vervolgens in als gast, kies voor commissie 364-Elektriciteitsvoorziening, 364813-NTA 8130, 364813-Openbare documenten.

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Ed van der Feen, (015) 269 01 98, ed.vanderfeen@nen.nl [s?DetailPagina.Persbericht.Nederlandse_Technische_Afspraak__NTA_.2403 05]