Gemeente Zevenaar


27-4-2007: Vijf inwoners van Zevenaar worden Koninklijk Onderscheiden

Ter gelegenheid van Koninginnedag worden in de gemeente Zevenaar 5 mensen koninklijk onderscheiden vanwege hun jarenlange verdiensten op diverse terreinen.

A.W.A. Bruins, Lid in de Orde van Oranje Nassau Bertus Bruins (65) is archiefonderzoeker, publicist en cartograaf. Als vrijwilliger bij het Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg heeft hij vele archiefbronnen toegankelijk gemaakt voor een groter publiek. Hij heeft een groot aantal publicaties en cartografische werken op zijn naam staan. Hij is bestuurslid van de werkgroep familie en boerderij geschiedenis in Oost-Gelderland.
Hij was in 1962 een van de initiatiefnemers van de filatelistenvereniging De Globe, waarvan hij nog altijd lid is.

H. Derksen, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Hendrik Derksen (70) heeft zich van jongs af aan ingezet voor de samenleving. Reeds op 18-jarige leeftijd was hij voorzitter van de Christelijk Jonge Mannen Verbond in Angerlo. Hij was jarenlang bestuurslid van de Gelderse Maatschappij voor Landbouw. De heer Derksen is 8 jaar raadslid geweest in de voormalige gemeente Angerlo. Ook op kerkelijk gebied heeft hij zijn sporen verdiend. Zo was hij geruime tijd lid van de Kerkeraad van de NH gemeente Lathum/Giesbeek, voorzitter van de diaconie en ouderling.

T.J.G. Goossen, Lid in de Orde van Oranje Nassau Theo Goossen (75) doet historisch onderzoek naar Zevenaar en omgeving. Hij levert documentatie en notities over de streekgeschiedenis aan anderen die daar dankbaar gebruik van maken voor hun lezingen, artikelen en boeken. Zijn expertise is de streekgeschiedenis van de gilden en schutterijen, kerkelijke historie en andere sociaal culturele aangelegenheden.
Theo is een van de initiatiefnemers van de cultuurhistorische Vereniging Zevenaar en het Liemers Museum. Voor beide organisaties is hij vanaf de oprichting werkzaam op vrijwillige basis.

Mw. J.M.W. Köning-Gerritsen, Lid in de Orde van Oranje Nassau. Annie Köning (72) is al ruim 25 jaar actief voor de Zonnebloem en Franciscusparochie in Babberich. Voor de Zonnebloem organiseert zij activiteiten en wekelijks bezoekt ze mensen.
In de parochie is zij ondermeer contactpersoon van de werkgroep interieurverzorging en de beleidsgroep catechese. Vanuit dat taakgebied is zij lid van het parochiebestuur. Annie is ook vanuit de parochie heel actief in de ziekenbezoekgroep. Sinds een paar jaar is ze voorganger in uitgeleidediensten, waarvoor ze op 69-jarige leeftijd nog een 2-jarige opleiding heeft gevolgd.

A.L.M. Veltman: Ridder in de Orde van Oranje Nassau Ton Veltman ( 72) was in 1979 een van de initiatiefnemers van het Liemers Museum tot op de dag van vandaag is hij als conservator verbonden aan het museum.
Ton is een bekend amateur entomoloog, onderzoeker van insecten. In de loop der tijden heeft hij een zeer omvangrijke insectenverzameling aangelegd van zweefvliegen afkomstig uit Nederland. Deze collectie bevindt zich nu in het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam.
Een nieuw ontdekte soort dansvliegen werd naar hem vernoemd: Hilara Veltmani Chvála.
Ton is ook een begaafd tekenaar. Zijn tekeningen worden gebruikt in nationale en internationale publicaties.