Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Medewerkers OM bedreigd

27 april 2007

Vorig jaar kregen 24 medewerkers van het Openbaar Ministerie te maken met intimidaties of bedreigingen. Naast officieren van justitie gaat het om beleids- en baliemedewerkers en secretaresses.

Het OM vermoedt dat het daadwerkelijke aantal bedreigingen hoger is, omdat lang niet iedere medewerker dreigementen meldt.

Het is voor het eerst dat het OM cijfers kan geven over de omvang van het geweld tegen zijn medewerkers. Vorig jaar werd in vijftien van de 24 gevallen overleg gepleegd met de politie. Dit leidde in enkele gevallen tot nadere maatregelen, zoals cameratoezicht bij de privéwoning of persoonlijke beveiliging. De dreigementen varieerden van doodsbedreigingen tot opmerkingen over het privéleven.

Sinds 2004 zijn maatregelen genomen om medewerkers die te maken hebben met geweld, beter te begeleiden. Zo zijn er meldpunten opgericht en vaste richtlijnen opgesteld voor de behandeling van de meldingen. Ook heeft ieder arrondissement een beleidsambtenaar beveiliging gekregen. Daarnaast wordt bij risicovolle zaken van tevoren beoordeeld of medewerkers mogelijk in gevaar kunnen komen. Zo ja, dan worden er preventief beveiligingsmaatregelen genomen.

Het aantal bedreigingen over het vorige jaar ligt waarschijnlijk hoger dan de officiële 24 gevallen, omdat mensen uit een soort stoerheid geen aangifte doen.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant, 27 april 2007
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties