Radboud Universiteit Nijmegen


Ruud Lubbers over migratie

Symposium `Mythen en misverstanden over migratie'

Prof. dr. Ruud Lubbers, voorheen Hoge commissaris voor de vluchtelingen voor de Verenigde Naties, is één van de sprekers op een symposium `Mythen en misverstanden over migratie' dat op 27 april aanstaande plaatsvindt aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

In de laatste decennia is migratie een fors politiek probleem geworden. Daarom werd in 2004 aan de Radboud Universiteit Nijmegen de studiegroep `Migratie' opgericht. De leden van deze studiegroep zijn economen, juristen, filosofen en sociaal-geografen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Op het symposium `Mythen en misverstanden over migratie' presenteren zij hun bevindingen. Tegelijkertijd verschijnt een artikelenbundel met dezelfde titel als het symposium.

Mythen en misverstanden
De discussie over de migratieproblematiek is complex. Dat komt onder andere door de verschillende vooroordelen die er bestaan, zoals: `immigranten krijgen gemakkelijk toegang tot sociale voorzieningen', `immigratie van moslims leidt tot teloorgang van de christelijke waarden en normen' en `immigratie bedreigt de binnenlandse welvaart en werkt averechts voor ontwikkelingslanden'. In Mythen en misverstanden over migratie worden deze vooroordelen in tien boeiende opstellen aan de kaak gesteld. Het boek beoogt helderheid te scheppen in belangrijke juridische, filosofische, bestuurskundige, sociologische, economische en politieke aspecten van migratie. De bundel verschijnt in de Annalen van het Thijmgenootschap.

Programma
Op het symposium spreken onder andere hoogleraar Sociale en politieke filosofie prof. dr. Machiel Karskens (over de zin en onzin van anti-immigratiebeleid) en sociaal-geograaf dr. Henk van Houtum (die zal pleiten voor open grenzen). Na de discussie over dit onderwerp zal prof. dr. Ruud Lubbers zijn visie op migratie ontvouwen. Hierna krijgt hij het eerste exemplaar van de bundel overhandigd.