Ingezonden persbericht


Persbericht

Tilburg, 13 april 2007

Zilveren Kracht Brabant
Mensen met levenservaring boeien

De provincie Noord-Brabant en het PON Instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant organiseren op vrijdag 27 april, van 13.30 uur tot 17.30 uur de startconferentie Zilveren Kracht Brabant.. De conferentie vindt plaats in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch. Centraal staat de vraag hoe jongere senioren in de leeftijdsgroep van 50 - 65 jaar te enthousiasmeren, te stimuleren en te activeren zijn om hun tijd, levenservaring en kennis in te zetten voor de samenleving.

Brabant vergrijst in een fors tempo. Vanuit een positieve kant bekeken wil dat zeggen dat Brabant veel goedopgeleide, over het algemeen gezonde oudere mensen kent. Velen uit deze groep zetten zich actief in voor anderen, maar tegelijkertijd blijft er nog veel capaciteit onbenut en laten mensen kansen liggen.

Wat overblijft is dus de uitdaging om mensen met levenservaring te mobiliseren.

Investeren in talenten
De provincie Noord-Brabant investeert al meer dan tien jaar in de participatie van senioren. Met het project Zilveren Kracht Brabant gaat ze daarmee verder. Doel van dit project is initiatieven van burgers te stimuleren, bij te dragen aan een nieuw elan van vrijwilligersorganisaties en de maatschappelijke inzet van ouderen te stimuleren in deze fase van hun loopbaan. Vast staat dat veel 'jongere' senioren in de leeftijdsgroep 50 tot 65 jaar hun capaciteiten willen inzetten.

Conferentie
De Provincie en het PON brengen op 27 april de landelijke kennis en kunde met de provinciale ambities en lokale ervaringen bij elkaar. Sprekers zijn de Brabantse gedeputeerde voor ouderenbeleid, mevrouw Niny van Oerle (voormalig lid Tweede Kamer en in die tijd voorzitter van de themacommissie Ouderbeleid) en Kees Penninx (landelijk projectleider Zilveren Kracht).

Verder zijn er zijn vier werkgroepen met actuele thema's:
* Het binden en boeien van actieve senioren
* Creatief denken als basis voor activering van senioren
* 'Mag ik het ook voor mezelf doen': over motieven van senioren
* Ondernemend ouder worden: een tweede carrière?

Welkom
De conferentie staat open voor alle organisaties die de maatschappelijke inzet van senioren stimuleren: ouderenorganisaties, welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties en gemeenten. Deelname is gratis.

Alleen degenen die zich vooraf hebben aangemeld, kunnen deelnemen. Bel of mail Jos Wielders (jwi@ponbrabant.nl) of Max Knegtel (mkn@ponbrabant.nl) van het PON: (013) 535 15 35.

noot van de redactie: fotograaf Bert Janssen, titel foto: 'vergeten groenten' (opvragen bij afzender)