Ingezonden persbericht


----------

Vrijdag 20 april 2007

NOTHIN' BUT THE REAL RHYTHM'N'BLUES! Volume 2

Vrijdag: DAVID "HONEYBOY" EDWARDS (USA), THE HACIENDA BROTHERS (USA), BARRENCE WHITFIELD AND THE SEATSNIFFERS (USA/BEL), SON OF DAVE (UK)

Zaterdag: SWAMP DOGG (USA), C.W. STONEKING (CAN), HIPBONE SLIM & THE KNEETREMBLERS (UK)

VRIJDAG 27 APRIL

Het is in dit geval niks teveel gezegd: David "Honeyboy" Edwards is een levende legende. Van de Mississippi Delta naar Chicago, vanaf de complete landkaart van de Verenigde Staten tot diep in Europa, Honeyboy heeft alle wegen van de blues afgereisd, vele, vele malen.David Edwards werd op 28 juni 1915 geboren in Shaw, Mississippi. Met zijn 91 jaren is Honeyboy de enige nog levende link naar de bluesoriginator Robert Johnson, met wie hij nog samenspeelde. Hij is tevens de laatst levende van de oorspronkelijke Delta-bluesartiesten. Zijn muzikale levensloop is verweven met die van Robert Johnson, Charlie Patton, Big Joe Williams, Sonny Boy Williamson, Howlin' Wolf, Lightnin' Hopkins, Big Walter, Little Walter, Magic Sam, Muddy Waters, meer recent met blanke bluesjongens Keith Richards, Eric Clapton en... zo kunnen we een telefoonboek vullen. Lokale bluespionier Willem van Dullemen mag na het weekeinde van de 27e april zijn naam overigens aan dat rijtje toevoegen - aan hem het genoegen om Edwards een paar nummers te mogen begeleiden. Honeyboy steekt in blakende gezondheid, met zijn manager/kompaan/smoelschuiver Michael Frank in zijn kielzog brengt hij de echte Delta-blues naar Rotterdam.

Barrence Whitfield is de eigenaar van een onvoorstelbaar paar longen, al drie decennia legt hij grenzeloos stoom en enthousiasme in zijn muziek. Whitfield, orzieneel geboren als Barry White, begon als koorjongen in de gospelkerk, maar adopteerde al snel de rol van James Brown en Little Richard. Als authentieke soul screamer werd hij de centrale frontman van het Bostonse kwintet The Savages. Voor deze gelegenheid wordt Barrence Whitfield echter begeleid door The Seatsniffers, de ultieme feestband uit het Antwerpse. Verwacht een jankende explosie van vocale energie, door de onvermoeibare Rhythm & Blues- en Soulritmes even dodelijk als nitroglycerine.

Twee jaar terug maakten The Hacienda Brothers hun fijne debuutplaat onder de hoede van de monumentale songschrijver/producer Dan Penn. De broeders worden geleid door cult-helden Chris Gaffney, bekend van Dave Alvin's Guilty Men, en Dave Gonzalez, zanger/gitaarbeest van het in ons land zo populaire Rockabilly/R'n'B-trioThe Paladins. Ook de in 2006 verschenen opvolger What's Wrong With Right werd alom bejubeld in hoeken waar veel geluisterd wordt naar Americana. Het geluid van de Hacienda Brothers, verrijkt met pedal-steelguitar, klinkt alsof de Country uit het Westen en de Soul uit het Zuiden samenkomen in de woestijn van Arizona. Het repertoire van nieuwkomer Son Of Dave is niet gemakkelijk te beschrijven: het is een mix van hedendaagse Rhythm'n'Blues, maffe electronica met een scherp randje, hier en daar een flardje HipHop, maar door het nadrukkelijke gebruik van elementen als mondharmonica, atmosferische melodieën, golven Fender Rhodes piano, moerasfunk en hoekige ritmes is het geheel toch onmiskenbaar gepakt door de blues.

ZATERDAG 28 APRIL

De jonge Jerry Williams begon zijn carrière als zanger bij de band van Lionel Hampton. Hij werkte als songschrijver en producer zeer succesvol samen met Doris Duke, Gene Pitney, Z.Z. Hill, Gary U.S. Bonds, The Drifters, The Commodores, Bobby "Blue" Bland, Wilson Pickett plus nog een indrukwekkend lange lijst met grote namen. Hij schreef en produceerde de conceptelpee Blues At The Opera - Communications In Regard To Circumstances, de eerste Black Blues Opera voor Z.Z. Hill. Jerry Williams Jr. wordt wel één van de wonderlijkste types uit de Soulmuziek genoemd, een onbegrepen genie. Begin jaren zeventig veranderde hij zijn artiestennaam in Swamp Dogg. Zijn elpees Total Destruction To Your Mind, Rat On en Cuffed, Collared & Tagged zijn soulklassiekers van uitzonderlijk niveau. Swamp Dogg bewijst met zijn plaat Resurrection dat hij nog altijd opermerkelijk goed in staat is om met zijn hoge, intense en emotioneel geladen stemgeluid prachtig mooie soulballads te brengen.

C.W. Stoneking groeide op in Melbourne, Australië maar zijn ouders zijn onvervalste hillbillies. En dat kun je horen op 's mans debuut King Hokum. Nauwelijks van origineel te onderscheiden vooroorlogse blues uit het Diepe Zuiden. C.W. Stoneking klinkt en ziet er uit als een neger die zijn gezicht wit geschminkt heeft. De zelfgekroonde koning van de Hokumblues speelt gitaar als een rusteloze demoon, hij is een rasentertainer. Het mag geen verrassing heten dat Lightning Beat-Man's primitieve en ongepolijste Voodoo Rhythm-label heeft getekend voor het uitbrengen van 's mans oeuvre op Europese bodem.

Mark Painter resideert in Oxford en verdient daar de boterham als schoolmeester. In zijn vrije tijd runt hij echter Alopecia Records, een onafhankelijk platenlabel met uitgebreide catalogus en speelt hij gitaar als Sir Bald Diddley, om met zijn vele bands de Europese landkaart kaal te toeren. Hipbone Slim is één van zijn vele andere alter-ego's. The Knee Tremblers zijn ook niet de eerste de besten, echter drummer Bruce Brand (die we eerder achter de kit zagen bij The Milkshakes, Thee Headcoats en The Masonics) en John Gibbs op bas (die als zodanig ook dienst deed en doet in The Kaisers, The Masonics en The Wildebeests). Hipbone Slim & The Kneetemblers gloreren in Rhythm'n'Blues die tegen de (Black) Rock'n'Roll aanhikt en die door de bandbezetting ook de fans van garage-beat zal bekoren.

Datum: vrijdag 27 en zaterdag 28 april 2007
Deur open vrijdag: 20.00
Deur open zaterdag: 15.00
Aanvang concert SWAMP DOGG op zaterdag: 22:00
Toegang vrijdag: ¤ 25,-
Toegang zaterdag: ¤ 20,-
Deur open zaterdag: ¤ 40,-
Locatie: WaterFront
Meer info: www.waterfront.nl/www.davidhoneyboyedwards.com/www.barrencewhitfield.com /www.haciendabrothers.com/www.swampdogg.net/www.myspace.com/cwstoneking/ www.voodoorhythm.com/hipboneslim.htm

----------
voor de redactie
Voor meer informatie en of rechtenvrij beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie.

Valesca Mulder (hoofd communicatie)
publi@waterfront.nl / 010-2010980 aanwezig op: di/ wo /do

Els van der Vorm (medewerker communicatie)
publi2@waterfront.nl
aanwezig op: di / do

----------

--
WaterFront publiciteit: Valesca Mulder
publi@waterfront.nl
http://www.waterfront.nl/
Boompjeskade 15 - 3011XE Rotterdam - Nederland
tel. kantoor 010-2010980
(ik ben op di, wo & do aanwezig op kantoor)