Provincie Friesland

PERSUITNODIGING

Datum: 24 april 2007
Nummer: 040 / PP

Start project Fean Wetter Buorkje II in veenweidegebied

Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân starten met tweede serie praktijkproeven hoge zomerpeilen

De provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân zijn in het veenweidegebied gestart met de tweede serie praktijkproeven met hogere zomerpeilen. Twaalf boerenbedrijven in onder andere Nij Beets, De Veenhoop en Echtenerbrug doen hier aan mee. De proeven worden gedaan om te onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de landbouw in dit gebied en vinden plaats in 2007 en 2008.

Doordat de standen van het grond- en oppervlaktewater in deze gebieden laag worden gehouden, klinkt het veen in. Dit heeft tot gevolg dat de bodem daalt. Hierdoor verzakken de huizen in het veenweidegebied. Het verhogen van de waterpeilen in de zomer kan leiden tot een minder snelle daling van de bodem.

Van 2001 tot en met 2004 is er een eerste serie proeven gedaan op vijf bedrijven. Deze bedrijven bleken geen of nauwelijks hinder van de hogere zomerpeilen te ondervinden. Met de tweede serie praktijkproeven willen provincie en waterschap nog meer ervaring opdoen.

Op vrijdag 27 april a.s. organiseren de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân een persbijeenkomst over de tweede serie proeven bij een van de deelnemende agrarische bedrijven. U bent van harte welkom op het bedrijf van de familie Weststeijn aan de Geawei 24 in Nij Beets. Op het bijgevoegde kaartje vindt u de routebeschrijving naar het bedrijf van de familie Weststeijn.

Het programma:
10.30 uur Ontvangst
10.45 uur Woord van welkom door de heer Weststeijn, gastheer en deelnemer aan de proef
10.50 uur Toelichting op de proef door de heer Bijman, gedeputeerde Wetterskip Fryslân 10.55 uur Uitleg over uitvoering van de proef door mevrouw Rispens, lid dagelijks bestuur Wetterskip Fryslân
11.00 uur Gelegenheid om vragen te stellen
11.30 uur Veldexcursie
12.00 uur Einde programma

Wij verzoeken u zich aan te melden voor de bijeenkomst. U kunt dit via de mail doen bij Petra Paas, communicatieadviseur provincie Fryslân, p.paas@fryslan.nl of Immie Jonkman, communicatieadviseur Wetterskip Fryslân, ijonkman@wetterskipfryslan.nl


---- --