Gemeente Hattem

PERSBERICHT

koninklijke onderscheidingen voor vier inwoners van Hattem

EMBARGO TOT 27 APRIL 2007, 12.00 UUR

Op vrijdagmorgen 27 april 2007 zullen, ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin (Algemene Gelegenheid), koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt aan vier inwoners van de gemeente Hattem. De versierselen zullen worden uitgereikt door burgemeester P.A. Zoon tijdens een gezamenlijke bijeenkomst in de Emmauskerk aan de Dorpsweg te Hattem. De ceremonie begint om 10.00 uur. De decorandi zijn:

Mevrouw G. Dijkhof-Eijlander (1948), wonende Zwijnenbergstraat 16 te Hattem

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Verdiensten: Decorandus zet zich al gedurende een lange reeks van jaren met hart en ziel in ten behoeve van het wel en wee van de plaatselijke afdeling van de Vrouwenbond FNV. Zo had zij achttien jaar, als penningmeester, zitting in het plaatselijk bestuur, is zij sinds 1980 (vrijwillig) belastinginstructeur van de FNV, coördinator belasting Hattem (voor de FNV) én is zij daarnaast ook nog belastinginvuller. Zij vervult gedurende een zeer lange tijd een ombudsrol voor een zeer grote groep mensen.

Mevrouw beperkt haar werkzaamheden niet enkel tot de aan de FNV gelieerde instellingen en verenigingen getuige het feit dat zij ook, sinds 1993, leidster is van de Welfaregroep van het Rode Kruis afdeling Hattem / Wapenveld, bestuurslid van de Nierstichting afdeling Hattem (sinds 1982) en zitting heeft in de commissie WVG én de klankbordgroep WMO van de gemeente Hattem. Tenslotte had zij, sinds ca. 1977, de mantelzorg voor een hoogbejaarde dame op zich genomen. De betrokken dame is medio vorig jaar overleden.

Mevrouw is een mantelzorgster pur sang; ondanks haar eigen lichamelijke beperkingen weet zij als geen ander mensen te motiveren en te stimuleren. Van haar kan zonder enig voorbehoud worden gesteld dat zij gedurende een lange reeks van jaren werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzonder grote waarde hebben. Zij heeft dit gedaan op een wijze die haar duidelijk van anderen onderscheidt.

De heer P.H.A. Steinmetz (1946), wonende Apeldoornseweg 19 te Hattem

Onderscheiding : Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Verdiensten : Decorandus heeft een eigen rentmeesterskantoor. Daarnaast is hij mediator vastgoed en parttime docent bij diverse instellingen. Hij voelt zich, op diverse terreinen, sterk betrokken bij de samenleving. Zo was (en is) hij gedurende lange tijd politiek actief. Hij heeft deel uitgemaakt van het bestuur van de VVD afdeling Hattem en namens de Kamercentrale Gelderland lid van de Partijraad en de Kiesraad van de VVD. Ook heeft hij gedurende twee periodes, respectievelijk van 1982 tot en met 1998 én van 2002 tot en met 2006 deel uitgemaakt van de gemeenteraad van Hattem namens de VVD.

Betrokkene heeft zich echter niet enkel beperkt tot louter politieke activiteiten. Hij heeft ook zijn sporen verdiend in - onder meer - de hippische wereld, de toeristische sector en op het gebied van pacht- en grondzaken.

Betrokkene is jarenlang (van 1975 tot 1994) bestuurslid geweest van de Noord Veluwse Rij- en Jachtvereniging, hij was lid van de Tuchtcommissie van de Nederlandse Bond van Rij- en Jachtverenigingen (1985 - 1993), secretaris van het bestuur van de Nederlandse Kampioenschappen paarden en pony's georganiseerd door de Marleruiters (1985 - 2001) en penningmeester van de Nederlandse Bond van Rij- en Jachtverenigingen (1993 - 2001). Momenteel is hij nog steeds (sinds 1985) jurylid (Z) dressuur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond.

De heer Steinmetz was van 1982 tot 1986 bestuurslid van de Recreatiegemeenschap Veluwe, van 1986 tot 1995 (plv.) hoofdgeërfde van het Waterschap Oost/Veluwe, bestuurslid van de VVV Hattem (1994 - 2002), onafhankelijk voorzitter van het Toeristisch platform gemeente Hattem (2000 - 2006).

Momenteel is hij nog lid van de commissie Pacht van de Federatie Particulier Grondbezit en lid van de Pachtkamer van het Kantongerecht Zwolle.

Tenslotte was hij ook nog gedurende vijf jaar voorzitter van de Stichting Peuterspeelzaal Hattem.

Kortom: Decorandus kan gekwalificeerd worden als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd en werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben".

De heer J. Neuteboom (1948), wonende Achterstraat 14 te Hattem

Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Verdiensten: Decorandus is gedurende geruime tijd binnen het regionale kerkelijk en culturele leven actief geweest. Sinds 1967 is hij één van de vaste beiaardiers van de beiaard in Hattem. Daarnaast heeft hij zich gedurende zijn loopbaan als muziekdocent gedurende een lange ononderbroken periode ingezet voor de muziekkunst en cultuur. Hij weet als geen ander zijn enthousiasme voor de muziek over te brengen aan zijn leerlingen. Het grote plezier dat de leden van de door hem gedirigeerde koren beleven aan het zingen, zijn enthousiasme, zijn grote maatschappelijke waarde en de kunst die hij verstaat om mensen van allerlei rangen, standen, afkomsten, religies en huidskleuren te binden door het wonder van muziek, maken dat hij koren (en solisten) boven zichzelf uit laat stijgen.

Bij de vele instellingen waarbij hij zowel uit hoofde van zijn taak en functie betrokken is, als bij de vele taken die hij gedurende een periode van veertig jaar uit liefde voor zijn vak onbezoldigd heeft verricht (en nog steeds verricht) heeft hij in maatschappelijk opzicht veel respect en erkenning verworven.

Zo is decorandus momenteel bijvoorbeeld ook nog eens organist tijdens de weeksluitingen in het Chr. Zorg- en Wooncentrum "De Bongerd" te Hattem (sinds 1963), dirigent van de Chr. Gemengde Zangvereniging Jubilate Deo te Hattem (sinds 1969), dirigent van de Chr. Gemengde Zangvereniging "Zang en Vriendschap" te Vroomshoop (sinds 1976), organist van de Ned. Gereformeerde Ontmoetinsgkerk (sinds 1981), organist van de Grote of Andreaskerk (sinds 1992), dirigent van de Chr. Gemengde Zangvereniging "Door Eendracht Sterk" te Nieuwleusen (sinds 1995), dirigent van de Gereformeerde Koren "Sangh en Spel" te Zwolle (sinds 1997) en sinds 1998 dirigent van het Kleinkoor Canto te Hattem.

Decorandus neemt een centrale plaats in de culturele gemeenschap. Wie hem heeft, heeft hem geheel. Dit laatste moge blijken uit de lange staat van dienst bij meerdere instellingen. Decorandus kan gekwalificeerd worden als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd en werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben".

Mevrouw C.E. de Bruijne-Kemper (1942), wonende Prinses Beatrixlaan 4 te Hattem

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Verdiensten: Decoranda heeft zich sinds 1970 op verschillende terreinen, zoals onderwijs, paardensport, woningbouw en politiek verdienstelijk gemaakt voor de samenleving.

Zo was zij gedurende een aantal jaren lid van de Oudercommissie van het Carolus Clusiuscollege te Zwolle, was zij medeoprichter en voorzitter van de Stichting Peuterspeelzalen Hattem, vrijwilliger bij de ruiterdagen van de Marleruiters (sinds 1990), voorzitter van de Vrouwen Advies Commissie (van 1991 tot 1999), actief lid van het plaatselijke CDA-Vrouwenberaad, Bestuurslid van het CDA Hattem en tenslotte raadslid voor het CDA in de gemeente Hattem (van 1998 tot 2006). Daarnaast verricht zij in alle bescheidenheid en onopvallend al gedurende een zeer lange tijd voor verschillende personen hand- en spandiensten als mantelzorgster. Decoranda staat bekend als een zeer actief en betrokken persoonlijkheid. Van haar mag worden gesteld dat zij zich gedurende geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen hierbij heeft geïnspireerd.

Hattem, 24 april 2007

Peter A. Sips
Communicatieadviseur Gemeente Hattem
tel.: 038 - 443 1677
mobiel: 06 186 84405
e-mail: sips@hattem.nl


---- --