Ingezonden persbericht


NTvN-Prijsvraag uitgereikt op Fysica 2007
-----------------------------------------

De Nederlandse Natuurkundige Vereniging en het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde reiken voor de dertiende keer de NTvN-prijsvraag uit. De prijs, uitgereikt op Fysica 2007, heeft tot doel pasgepromoveerden de gelegenheid te geven hun promotieonderzoek onder de aandacht van een breed fysisch publiek te brengen. Deelnemers werden uitgedaagd tot het schrijven van een artikel over hun onderzoek op een populariserende manier. Uit de inzendingen zijn door de jury (bestaande uit redactieleden van het NTvN) drie winnaars gekozen, die een geldprijs van E1000,-, E 750,- of E 500,- in ontvangst mogen nemen voor respectievelijk de eerste, tweede en derde prijs.

Op de hoogste trede van het schavot staat Jebbe J. van der Werf met De Noordzee tot op de bodem uitgezocht. De jury vond dit een ìuitzonderlijk mooie bijdrage over de natuurkunde van zandribbels op de bodem van de Noordzee.î Jebbe J. van der Werf is aan de Universiteit Twente gepromoveerd na zijn succesvolle verdediging van zijn proefschrift Sand Transport over Rippled Beds in oscillatory Flow.
De tweede en derde prijs zijn gegaan naar Roel Dullens en Bas van de Meerakker, respectievelijk. Roel Dullens schrijft in Kijken naar collo'dale knikkers over de thermodynamica en kristalgroei van collo'dale oplossingen. Hij is aan de Universiteit Utrecht gepromoveerd op de het proefschrift Structure and dynamics of colloidal hard spheres in real-space. Bas van de Meerakker vertelt in Moleculen in slow motion ìop zeer heldere wijze over het afkoelen van moleculen met een Stark-afremmer.î Hij is gepromoveerd aan het Fritz-Haber-Institut der Max-Planck-Gesellschaft in Berlijn.

De drie artikelen zijn gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde. Het verhaal van J.J. van der Werf is te vinden in het maartnummer van dit jaar (73-3). De andere zijn gepubliceerd in april (73-4).

--------------
De NNV kiest de 'Natuurkundedocent 2007'

EMBARGO tot vrijdag 27 april 2007, 17.30 uur ís middags

Het is al een aantal jaren een goed gebruik binnen de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) om de verkiezing van de 'Natuurkundedocent van het jaar' te organiseren. Ook dit jaar is dat weer gebeurd en daarbij is de keus gevallen op Kees Hooyman van het Bonifacius lyceum in Utrecht. Het juryrapport dat deze keus onderbouwt rept van een enthousiaste natuurkunde-docent en een gedreven didacticus die zelf lesmateriaal ontwikkelt en ook een ANW-krant uitgeeft. Mede dankzij Kees Hooyman kiezen er op het Utrechtse Bonifacius uitzonderlijk veel leerlingen voor een N-pakket, waaronder met name meer meisjes dan elders. Daarom is Kees Hooyman verkozen tot 'Natuurkundedocent 2007'.

De prijs voor docent en school wordt uitgereikt tijdens FYSICA2007, de voorjaarsmanisfestatie van de NNV die dit jaar op 27 april in het Evoluon in Eindhoven wordt gehouden.

--
Noot voor de pers

De NTvN- en Natuurkundedocent van het Jaar-prijzen worden uitgereikt tussen 17h30 en 18h tijdens het jaarlijkse symposium van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging, FYSICA 2007. FYSICA 2007 vindt plaats in het Evoluon in Eindhoven.

Adres: Noord Brabantlaan 1A, 5652 LA Eindhoven.
Voor een routebeschrijving zie http://www.evoluon.com/.
Deelname aan het symposium is gratis voor pers. Aanmelding wordt op prijs gesteld en wel voor donderdag 26 april 12h bij Ingrid Faas: bureau@nnv.nl, 020 592 2211.

Voor verdere inlichtingen over de NTvN-prijsvraag kunt u terecht bij:

Wim van der Zande (hoofdredacteur NTvN)
Tel: 024-3652101
W.vanderZande@science.ru.nl

Voor verdere inlichtingen over de Natuurkundedocent van het Jaar-prijsvraag kunt u terecht bij:

Harrie van den Akker (voorzitter NNV)
Tel: 015-2781400
voorzitter@nnv.nl

Voor verdere inlichtingen over FYSICA 2007: zie desbetreffend persbericht of neem contact op met:

Jos van Haaren (voorzitter organisatiecomité FYSICA 2007) tel.: 040 27 47710
e-mail: j.a.m.m.van.haaren@philips.com
internet: http://www.fysica.nl

Carlijn Langeveld (hoofd bureau NNV)
tel.: 020 592 22 11
e-mail: hoofdbureau@nnv.nl
internet: http://www.nnv.nl/