Gemeente Nijmegen

persbericht

Embargo tot 27 april 12.00 uur
Datum Nummer persbericht 25 april 2007 070425

Lintjesregen 2007

Burgemeester mr. Th. C. de Graaf reikt op vrijdag 27 april ter gelegenheid van Koninginnedag in De Vereeniging van Nijmegen aan 25 Nijmegenaren een lintje uit. De lintjes worden om 09.30 uur uitgereikt.

Dit jaar worden zeven dames en achttien heren gedecoreerd.

De heer R.G.M. Arens (88) wordt gedecoreerd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau omdat hij sinds 1930 werkzaam is als edelsmid. Hij heeft vele kunstwerken gemaakt in goud en zilver. Hij vervaardigde onder meer het aartsbisschoppelijke processiekruis voor de Mariakathedraal van Miami en zilveren waardigheidstekens voor de kathedralen van Newark en St. Louis. Ook heeft hij meegewerkt aan het vervaardigen van de ambtsketen van de burgemeester van Nijmegen. Voor de Radboud Universiteit Nijmegen heeft hij de keten van de rector magnificus en de pedelstaf gemaakt.

De heer C.P.M. Boef (72) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat hij sinds 1963 als vrijwilliger heeft ingezet voor Kolpingvereniging Nijmegen. Ook heeft hij zich ingezet als bestuurslid voor voetbalclub Orion en Stichting Betaald Voetbal NEC. Daarnaast is hij bestuurslid geweest van carnavalsvereniging Het Geberste Kruukske.

De heer J. Bronsema (85) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Sinds 1965 heeft hij veel onderzoek verricht naar de geschiedenis van Spijk, gemeente Biernum en Delfzijl. Vele publicaties en boeken staan op zijn naam. Daarnaast heeft hij vlaggen en familiewapens uit de geschiedenis van Nederland in ere hersteld. In 1994 ontdekte de heer Bronsema de oude stadskleuren van Nijmegen: zwart-rood.

Professor mr.drs. Y. Buruma (51) wordt gedecoreerd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij is hoogleraar straf- en strafprocesrecht. Zijn grootste verdienste is dat hij de strafrechterlijke organisatie begrijpelijker heeft gemaakt voor de maatschappij. Hij was adviseur van de Parlementaire Enquêtecommissie Bouwnijverheid en lid kernstaf van de Parlementaire Enquête Opsporingsmethoden.

De heer G.J.H. Friebel (65) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Sinds 1967 zet hij zich geheel vrijwillig in als dirigent van het Boskapelkoor. Onder zijn leiding is dit koor uitgegroeid meer dan 45 leden. Daarnaast zet hij zich al 25 jaar in voor het synchroonzwemmen. Als trainer bij N.Z.C. '21 en tegenwoordig voor zijn eigen synchroonzwemvereniging Cadans.

Mevrouw M.J.T. Fritschy-Steenhof (85) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van de Oranje Nassau. Zij heef zich geheel belangeloos ingezet voor de Stichting Vrienden Maria Roepaan, tegenwoordig Stichting Dichterbij. In de jaren tachtig heeft zij samen met anderen de Nijmeegse afdeling van de vredesbeweging "Vrouwen voor Vrede" opgericht. Daarnaast organiseert zij al twintig jaar de maandelijkse schrijfochtenden voor Amnesty International.

Mevrouw dr. A.A.W.M. Gabreëls-Festen (67) wordt gedecoreerd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau omdat zij zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de zorg. In de jaren tachtig was zij bestuurslid van de Roelantstichting en voorzitter van de Roelandschool. Daarnaast was zij van 1989 tot 2000 bestuurslid bij de Stichting De Beide Weeshuizen. Ook was zij bestuurslid van de Stichting St. Maartenschool en nu lid van de Raad van Toezicht van Onderwijscentrum Zuid Gelderland. Vanaf 1993 is zij verbonden aan de St. Maartenskliniek als vice-voorzitter van de Raad van Toezicht.

Mevrouw E.J. Harwijne-van Beek (60) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat zij zich buitengewoon heeft ingezet voor Stichting Jeugd Activiteiten Neerbosch Oost, afgekort Sjano. Daarnaast werkt zij, sinds 1978, als vrijwilligster voor korfbalclub de "Hazenkamp'. Ook zet zij zich in voor Hobbyvereniging Saturnus & Stichting Volkssterrenwacht Nijmegen.

De heer A.H. van der Heijden (70) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat hij zich een groot aantal jaren verdienstelijk heeft gemaakt voor Lent. Hij is twintig jaar penningmeester van de Stichting Belangenbehartiging St. Jozef in Lent. Daarnaast is hij bestuurslid van de Stichting Zorgcentra Betuweland. Deze Stichting omvat drie verzorgingstehuizen in Lent, Bemmel en Huissen. Ook was hij voorzitter van het Roomsch Katholieke Parochiebestuur Maria Geboorte in Lent en actief lid van carnavalsvereniging Het Durstige Bluumpke.

De heer P.J. Hermsen (60) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn 25-jarige inzet voor de Kynologenclub Nijmegen en Omstreken "Noviomagum". Hij heeft zich sterk gemaakt voor de nieuwbouw van het clubhuis op het terrein aan de Grootstalselaan in Nijmegen. Ook heeft hij lesgegeven in onder andere ringtraining. Ook is hij de redactiefotograaf voor het clubblad.

De heer A.H. Kokke (64) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Sinds 1965 is hij de drijvende kracht achter voetbalvereniging Nijmegen. Hij was jarenlang voorzitter en introduceerde de G-elftallen. Elftallen die bestaan uit jonge jongens met een geestelijke handicap. Daarnaast zet hij zich in voor de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Van deze organisatie is hij Hoofd Logistiek

Professor dr. A.M. Koldeweij (53) wordt gedecoreerd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij is hoogleraar Kunstgeschiedenis, in het bijzonder van de vroegchristelijke tijden en van de Middeleeuwen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft als gastconservator grote publiekstentoonstellingen georganiseerd. Onder andere de Jheronimus Bosch tentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en de tentoonstelling "Geloof & Geluk, sieraad en devotie in middeleeuws Vlaanderen" in Brugge. Zijn onderzoek strekt zich uit over het gehele terrein van de laatmiddeleeuwse kunst, van schilderkunst tot miniaturen, van pelgrimsinsignes tot aardewerk.

Professor dr. A.L.M. Lagro-Janssen (58) wordt gedecoreerd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Zij is hoogleraar Vrouwenstudie Medische wetenschappen en huisarts. Zij heeft baanbrekend werk verricht op het terrein van de man-vrouw verschillen die van belang zijn in de diagnostiek en behandeling van patiënten. Zij heeft een prominente positie in landelijke en internationale netwerken, in het bijzonder het netwerk van de World Organisation of Family Doctors WONCA. Zij is hoofd van het Kenniscentrum Sekse & Diversiteit in het Medische Onderwijs.

De heer P.C. Legerstee (64) wordt gedecoreerd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Sinds 1975 zet hij zich in voor de Nijmeegse Krachtsport Vereniging ATLAS. Hij was penningmeester van het bestuur en technisch commissielid. Vanaf 1976 is hij scheidsrechter van het nationaal gewichtheffen en jurylid. Als internationaal scheidsrechter zet hij zich in voor de Internationale Gewichtheffers Federatie en de Europese powerlifting Federatie.

De heer J.L.H. Looijen (74) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Sinds 1980 is hij lid en voorzitter van het College van Regenten van het Oud Burgeren Gasthuis. Daarnaast is hij vanaf 1988 diaken binnen de wijk Dukenburg en voorzitter van de toenmalige hervormde diaconie. Sinds de jaren 90 is hij voorzitter van het Stedelijk Overlegplatform van belangenverenigingen en kerken.

De heer P.H.J. Maquiné (76) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Nijmegen. Sinds 1966 vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ook zet hij zich al jaren in voor het mannenkoor Kolping Aurora van Kolpingvereniging Nijmegen.

De heer J. Nederhoed (71) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn jarenlange inzet voor Stichting Evenementen Begeleiding Nijmegen, de EBN. Al 25 jaar organiseert hij, als voorzitter van de EBN, de inzet van de EBN bij grote evenementen zolas de Vierdaagse, het carnaval en grote concerten op de Goffertweide.

De heer P.M. Reehuis (64) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor zijn medemens, in het bijzonder de bewoners van de Oude Binnenstad van Nijmegen. Sinds 1980 zet hij zich in voor het Titus Brandzwam Instituut. Daarnaast is hij medeoprichter van de Stichting "Vrienden van de St. Jacobskapel".

De heer J.A.M. Rossen (67) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Sinds 1972 organiseert hij ziekentriduüms naar bedevaartsplaats Banneux in België voor het bisdom Utrecht. Een triduüm is een driedaagse periode van gebed en bezinning. Twee maal per jaar reist een gezelschap van zo'n 100 personen voor vijf dagen af naar Banneux.

De heer J.H.M. Smits (65) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Al 30 jaar zet hij zich in voor talloze organisaties. Tien jaar lang was hij manager van het dweilorkest 'T Assekruus. Ook zette hij zich twintig jaar in voor kamp Heumensoord tijdens de vierdaagse. Sinds 1997 werd hij stadsgids bij het Gilde in Nijmegen. Ook richtte hij in 1992 de huurdersvereniging Kronenburg State op.

Mevrouw W.P.E. Somsen-Willemsen (78) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar inzet voor Stichting Financieel Beheer Ouderen, stichting fiBON. Van 1988 tot 1992 was zij adviseur bij de oprichting van deze stichting. Vanaf 1992 was zij voorzitter.

Professor dr. C. van Weel (59) wordt gedecoreerd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij is hoogleraar Huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan het Nijmeegse onderzoekprogramma Evidence Based Practice dat behoort tot de wereldtop. Hij is de meest geciteerde wetenschapper op het terrein van de huisartsgeneeskunde.

Mevrouw A.M.H. Willemsen-Nelissen (77) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar verdiensten voor de Zonnebloem afdeling Lent. Vanaf de oprichting van deze afdeling is zij voorzitter. Als voorzitter is onder haar leiding afdeling Lent van de Zonnebloem uitgegroeid tot een volwaardige afdeling.

Mevrouw T.D.C.M. Wijers (73) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar 43 jarige inzet voor het Nederlandse Rode Kruis afdeling Nijmegen. Zij werkte mee aan de uitstapjes van het Rode Kruis Nijmegen. Ook verzorgde zij jaren de lopers van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen.

De heer A.A. de Witte (79) wordt gedecoreerd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Sinds 1963 levert hij in vele bestuursfuncties een bijdrage aan het carnaval in Brakkenstein. Niet voor niets is hij al 20 jaar erevoorzitter van de Platte Knip. Ook voor de avondvierdaagse voor gehandicapten en als voorzitter van één van de Nijmeegse stembureaus zet hij zich al meer dan 30 jaar in.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 3292380