Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht
datum:
25 april 2007
nummer:
= = = Embargo tot 27 april 12.00 uur = = = 041
|                                                                              |
Lintjesregen in Capelle

In Capelle aan den IJssel zal burgemeester Joke van Doorne namens Hare Majesteit de Koningin op vrijdag 27 april a.s. ter gelegenheid van de Algemene Gelegenheid een tiental Koninklijke Onderscheidingen uitreiken aan een aantal Capellenaren die zich hebben onderscheiden op sportief, maatschappelijk, kerkelijk, politiek en sociaal terrein.

Eigenlijk zijn er elf Capellenaren onderscheiden bij Algemene Gelegenheid, zoals de Lintjesregen officieel wordt aangeduid, maar de heer C. van Beusekom is door onverwachte omstandigheden niet in de gelegenheid vrijdag a.s. aanwezig te zijn. Burgemeester Van Doorne heeft hem persoonlijk op de hoogte gesteld en op een nog nader te bepalen datum zal de heer Van Beusekom zijn Koninklijke Onderscheiding in ontvangst komen nemen.

De uitreikingsceremonieën vinden plaats in het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel en vangen aan om 8.30 uur en zullen rond 13.30 uur eindigen.

De volgende Capellenaren ontvangen een Koninklijke Onderscheiding:

08.30 uur
De heer L. Rehorst is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vrijwillige activiteiten gedurende een periode van veertig jaren voor de Volkstuinvereniging Nut en Genoegen. Hij heeft zich met name ingespannen voor de Bouw- en Werkcommissie.

08.50 uur
De heer D.A. Plandsoen en mevrouw J.M. Plandsoen-van den Heuvel zijn beiden benoemd tot Lid In de Orde van Oranje-Nassau voor hun vrijwillige activiteiten op het kerkelijke terrein.

De heer Plandsoen is sedert 1971 actief geweest als leider en secretaris van de zondagsschool, jeugdouderling, organisator van het jaarlijkse driedaagse Pinksterkamp, diaken en ouderling van de Dorpskerk.

Mevrouw Plandsoen is sedert 1973 actief als leidinggevende en voorzitter van de zondagsschool, organisator van het jaarlijkse driedaagse Pinksterkamp, vrijwilliger voor de wijkadministratie van de Dorpskerk en leidster van de bijbelkring De Wegwijzer.

De heer en mevrouw Plandsoen hebben zich beiden sedert 1996 ingezet als vrijwilliger voor de Stichting Tsjerkind. Zij hebben thuis kinderen opgevangen uit Wit-Rusland om op deze wijze hun gezondheid en weerstand weer op te bouwen na de ramp met de kernreactor. Zij zijn inmiddels 20 keer naar Wit-Rusland gereisd met hulpgoederen voor de getroffen kinderen van Tsjernobyl.

09.20 uur
De heer P. Hoogendijk, oud-bestuurslid en oud-terreinchef van de voetbalvereniging Capelle is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Veertig jaar lang beheerde hij de zware portefeuille terreinbeheer, een veelomvattende taak, die varieerde van het in orde maken van de speelvelden tot het beheren en plaatsen van de reclameborden. Naast lid van het bestuur was de heer Hoogendijk ook lid van de sponsorcommissie en was hij 15 jaar lang consul van de KNVB.

09.45 uur
Mevrouw J.F.E.M. Klaassen-de Laat is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar veelzijdige vrijwillige inzet op tal van gebieden. In 1972 richtte zij de Speel-O-Theek in Heer Hugowaard op. Zij was actief lid van de PvdA en de Rooie Vrouwen. In 1983 was zij als lid van het Nederlandse Rode Kruis actief betrokken bij het ophalen van een trein met vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië. Zij was werkzaam als vrijwilliger bij Perron 0 in Rotterdam en medewerker aan het Methadon Project van de Bouman Stichting. Mevrouw Klaassen was initiatiefnemer tot het oprichten van de Buurtvereniging Oude Plaats, bestuurslid van het Wijk Overleg Platform Middelwatering, Bestuurslid van de Stichting Cultuur aan de Dorpsstraat, organiseerde een voetbalcompetitie voor de jeugd in Middelwatering, organisator van de lunchconcerten in het Isalatheater, betrokken bij de restauratie van de 100-jaar oude gordijnen uit de Regentenkamer van de Van Cappellenstichting, bedacht een workshop schilderen en organiseerde een Gilde, dat zich richt op het ontwikkelen van talenten zoals musiceren, vertellen, handwerken, toneelspelen.

10.40 uur
De heer ir.ing. C.M. Mannesse is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vele vrijwillige activiteiten. Naast zijn reguliere werkzaamheden bij het Centrum van Normalisatie NEN gaf hij leiding aan de bouw en de inrichting van het nieuwe kantoor van het NEN. De heer Mannesse is veertig jaar actief als reserveofficier bij de Koninklijke Landmacht in de rang van Kolonel der Genie en geldt als een deskundige op het gebied van het watermanagement. Van 1980 tot zijn verhuizing in 1996 was de heer Mannesse voorzitter van de Vereniging van Eigenaren De Schil 1 (complex Scheldedal). Van 1990 toto 1999 was hij lid van de ledenraad van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, een belangenvereniging voor ingenieurs met ongeveer 27.000 leden. Van 1993 tot 2002 was de heer Mannesse lid van het bestuur en lid van de Raad van Toezicht van de Vereniging Eigen Huis. Als lid van de afdeling Zuid-Holland van de Bondsraad van de ANWB was hij nauw betrokken als coach van de zogenaamde mobiteams, groepen leden die zich inzetten voor de verkeersveiligheid in de eigen buurt. Vanaf 2003 tot heden is de heer Mannesse lid van het Algemeen Bestuur van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

11.10 uur
De heer A. Ruijs is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor het verlenen van humanitaire hulp aan Litouwen. Sedert 1991 zet hij zich op buitengewone wijze is voor de bevolking van met name het dorp Trakay, nabij de hoofdstad Vilnius. Het gaat hierbij om materiele hulpverlening aan een internaat voor kinderen, om grootschalige kledinginzamelingen en het inzamelen van levensmiddelen. De heer Ruijs was de grote stimulator voor de bouw van een weeshuis, heeft hulp geboden aan een kinderziekenhuis, zamelde medicijnen in en heeft zelfs een complete tandartspraktijk (apparatuur) overgebracht naar Litouwen.

11.40 uur
De heer J.W.G.M. Jacobs is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van 1986 tot 2006 was hij raadslid namens de VVD in de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel. In 1997 fungeerde hij voor een periode van 3 maanden als wethouder. Momenteel is de heer Jacobs weer wethouder.

12.10 uur
Mevrouw T. van der Spoel-van Reeuwijk is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar vrijwillige activiteiten op kerkelijk terrein. Sedert 1959 is mevrouw actief voor het Verjaardagsfonds van de wijkgemeente Schenkel van de Hervormde Gemeente. Veertig jaar is mevrouw Van der Spoel al secretaris van het Christelijk Gemengd Koor "Capelle-Schenkel", dat thans valt onder de Samen op Weggemeente Schenkel van de Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk. Vanaf 2003 is mevrouw Van der Spoel actief als ouderling.

12.45 uur
Mevrouw G.X. Xong-Lam is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar veelzijde activiteiten gericht op het behartigen van de belangen van de Chinese gemeenschap in Nederland. Vanaf 1990 tot heden heeft zij zich geprofileerd als een onbaatzuchtig en onvermoeibaar vrijwilliger op tal van gebieden, zoals Chinese taal en cultuur, verenigingen, vrouwenwerk, onderwijs, overleg met de overheid en liefdadigheid. Daarbij richt zij zich niet alleen op de in Nederland woonachtige Chinezen maar juist op de integratie en verbetering van de maatschappelijke positie van de Chinese gemeenschap. Met name het maatschappelijk welzijn van de Chinese vrouwen heeft haar bijzondere belangstelling. Als voorzitter van de Chinees-Nederlandse Cultuur- en Kunstontwikkeling Vereniging in Nederland betrekt zij kinderen bij culturele uitwisselingsactiviteiten en leert de in Nederland geboren Chinese kinderen Chinese dansen. Zij is medeorganisator van het Chinese Nieuwjaarsfeest in Den Haag, oprichter van de jeugdafdeling van de Landelijke Federatie van Chinese Vrouwenverenigingen en medeoprichter en directeur van de Stichting Chinese Cultuur.


- - -

Eerder deze week, op dinsdag 24 april, werd de heer Boerma benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vrijwillige verdiensten als bestuurslid van het Departement Capelle aan den IJssel van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen, een vrijwilligersorganisatie die een veelheid aan culturele activiteiten organiseert waaraan jaarlijks 500 tot 600 mensen deelnemen. Het activiteitenaanbod omvat onder andere de organisatie van een zestigtal cursussen en workshops, vijf kunstreizen en de organisatie van de jaarlijkse kunstmarkt. De heer Boerma is begeleider van een aantal cursussen Kunstgeschiedenis en mederedacteur van de tweejaarlijkse uitgave van de Capelse cultuurgids. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse Midzomerfestival in het Schollebos van de Stichting IJsselconcerten. Loco-burgemeester Aart-Jan Moerkerke reikte namens Hare Majesteit de Koningin deze Koninklijke Onderscheiding uit.


---