Gemeente Alkmaar


25 april 2007

Embargo tot vrijdag 27 april 2007 10.00 uur

Negen Koninklijke Onderscheidingen in Alkmaar
Op vrijdag 27 april a.s. reikt de burgemeester van Alkmaar, de heer P.M. Bruinooge negen Koninklijke Onderscheidingen uit. Eén Alkmaarder wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, acht Alkmaarders worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis en begint om 10.00 uur.

Aansluitend aan deze uitreiking biedt de burgemeester, in de foyer van De Vest een receptie aan aan alle inwoners van Alkmaar, die in het bezit zijn van een Koninklijke Onderscheiding. Ook de nieuwe decorandi zijn hierbij aanwezig.

De heer J.G. (Joop) Voorn (77) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Voorn krijgt de onderscheiding onder meer voor zijn langdurige inzet op cultuur historisch terrein. Hij heeft in 1973 het "Hans Brinker Museum" opgericht. Dit museum, eerst in Schermerhorn later in Alkmaar - vanaf 1980 aan de Voordam- , beheerde hij samen met zijn echtgenote. Het gaf een duidelijk beeld van de Hollandse Wintercultuur door de eeuwen heen. In 1998 is de hele collectie overgedragen aan een genootschap in Friesland. Daarnaast was de heer Voorn actief op het gebied van (bedrijfs) Facilitaire Dienstverlening, verzamelaar en beheerder van de schilderijen van Jan de Graaf, stadsmolenaar van Alkmaar, acties bij de vereniging van Vrijwillige Molenaars en het Broederschap Odd Fellows. Ook was hij bestuurslid van verschillende serviceclubs. Sinds 2003 houdt decorandus zich bezig met de inventarisatie en catalogisering van het historisch archief van de Scheepswerf Nicolaas Witsen in Amsterdam.

De heer J.J. (Jacques) van den Aakster (62) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is sinds 1980 voorzitter van de Vereniging "Werkgroep Sanering Oostelijk Stadsdeel I". Mede dankzij de grote inzet van deze werkgroep onder aanvoering van de voorzitter, is de verpauperde wijk met behulp van landelijke subsidiestromen gerestaureerd en weer leefbaar gemaakt. Daarnaast is de heer Van den Aakster medeoprichter en algemeen bestuurslid van het Overleg Stadsontwikkeling Alkmaar, een koepel die de belangen behartigt van de overleggroepen in de binnenstad. De onderscheiding is de heer Van den Aakster toegekend omdat hij zich al 27 jaar op intensieve wijze heeft ingespannen voor de realisering van een restauratie-, herstel- en ontwikkelingsplan in de wijk Oostelijk Stadsdeel.

De heer F. (Frans) de Boer (61) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding is de heer De Boer toegekend vanwege zijn grote staat van dienst op het gebied van vrijwillige werkzaamheden. Sinds 1965 heeft De Boer zich onder andere ingezet voor de Christelijke Sport Unie - regionaal en landelijk -, het Koninklijk Nederlands Christelijk Gymnastiek Verbond gewest Noord-Holland, de Nederlands Christelijke Wandelbond/CNV, afd. Alkmaar, de turnverenigingen Turnlust Den Helder en CSV Jong Holland Alkmaar. Ook was hij lange tijd reservist c.q. lid van de vrijwillige politie van Den Helder, Alkmaar en Noord-Holland Noord, bestuurslid bij het CNV Alkmaar en lid van de Ondernemingsraad bij zijn werkgever ECN. Tevens was de heer De Boer 2e secretaris/fractieassistent bij het CDA afd. Alkmaar en lid van de gemeentelijke commissie Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en Milieu. Van 1988- maart 2007 was de heer De Boer bestuurslid en secretaris van de vereniging Sportraad van Alkmaar en van de Stichting Sportgala Alkmaar.

De heer W.K. (Wiebe) Douma (66) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Douma is in 1982 begonnen als vrijwilliger, werd vervolgens bestuurslid en is thans voorzitter van de Stichting Yojana Projecthulp (voorheen Wereldkinderen). Deze ontwikkelings-organisatie zet zich in voor de opvang van straatkinderen, kindarbeiders en vrouwen in India. Daarbij wordt kennisoverdracht gebruikt als sleutel tot persoonlijke ontwikkeling. Er is een onderwijsprogramma en zonodig worden kinderen ondergebracht in een opvanghuis. De vrouwen worden tijdens groepsbijeenkomsten bewust gemaakt van hun gelijkwaardigheid. Vaak worden ze geholpen bij het starten van een activiteit waarmee ze geld kunnen verdienen om zo in hun

>>>>>

levensbehoefte te kunnen voorzien. Er wordt samengewerkt met plaatselijke hulpverlenings-instanties. Ook is de heer Douma landelijk coördinator van de Yojanatoer, een fietstocht om geld in te zamelen. Door middel van voorlichting op scholen betrekt hij de jeugd bij de vele activiteiten van Yojana Projecthulp.

De heer C.T. (Cor) Klaver (81) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Klaver is sinds 1959 actief op verschillende terreinen. In dat jaar startte hij als collectant en is sinds 1998 secretaris van het collectantencollege van de Willibrorduskerk. Ook was hij medeoprichter en penningmeester van de Stichting Hart voor Polen, is hij secretaris en ziekenbroeder van de Pius X wijkkerk en begeleider van kerkdiensten in het Huis van Bewaring in Alkmaar. Daarnaast was de heer Klaver van 1977 - maart 2007 bestuurslid/penningmeester van de Stichting De Postzegelvriend. Een Vereniging die veel werk verricht voor gehandicapte postzegelverzamelaars. Tevens was hij 27 jaar lang secretaris van de Nederlandse Vereniging van Postzegel Verzamelaars, afd. Alkmaar. En van 1996 - 2004 medeoprichter en penningmeester van Buurtvereniging Rembrandt.

De heer C.J.P (Cor) Mooij (63) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Mooij krijgt de onderscheiding voor zijn inzet sinds 1975 op het gebied van sport, welzijn en belangenbehartiging. Hij was van 1975-2006 (bestuurs)lid van wandelsportvereniging De Jeep, organiseerde strandwandelingen voor jong en oud en deed hij actief aan ledenwerving. Daarnaast is hij al 27 jaar lid van de EHBO-vereniging Koedijk: hij draait diensten als EHBO-er; beheert de voorraden en begeleidt pupillen. Sinds 2004 is hij secretaris van deze vereniging. Tevens helpt de heer Mooij al 16 jaar via het FNV mensen met het invullen van onder meer belastingsaangiften.

De heer L.B.L. (Bertus) van Nimwegen (60) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Van Nimwegen was van 1980 - 2002 chauffeur van de patiëntenbus van verpleeghuis 'Lauwershof' en was hij medeorganisator en uitvoerder van de jaarlijkse fancy fair ten bate van dit patiëntentransport. Daarnaast is hij sinds 1983 vrijwilliger bij het Nederlandse Rode Kruis. Van Nimwegen is logistiek coördinator van het magazijn Alkmaar en rijdt zonodig met een vrachtwagen met de benodigde spullen naar calamiteiten en rampen. Hij verzorgt dagelijks onderhoud aan het (rijdend) materiaal en neemt soms jongeren met een taakstraf onder zijn hoede. Daarnaast zamelt hij al 7 jaar oud papier in ten behoeve van de Lourdesactie in Alkmaar.

De heer R.J. (Rob) Swanenburg de Veye (74) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Decorandus was van 1971-1986 tweede secretaris van Oranjevereniging Bergen. Hij organiseerde kinderspelen en kinderoptochten en hield ledenwerfacties. Ook was de heer Swanenburg de Veye 12 jaar lang allround medewerkers bij The International Holland Music Sessions in Bergen. De huidige internationale status van het evenement dankt zij mede aan de vrijwillige professionele bijdrage van decorandus. Tevens is hij sinds 2002 medeoprichter, secretaris en penningmeester van de Stichting Gulden Vlies Lindegrachtconcerten. De heer Swanenburg de Veye is de stimulator van alle activiteiten, legt en onderhoudt contacten met de gemeenten en verschillende instanties en werft sponsoren.

De heer C. (Cees) Wiersma (71) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Decorandus krijgt de onderscheiding vanwege zijn (bestuurlijke) activiteiten sinds 1965 op het gebied van kerk, ontwikkelingssamenwerking, welzijn, belangenbehartiging en ouderen. Zo was hij: diaken in de kerkenraad van de Nederlands Hervormde Kerk; oprichter en penningmeester van de Wereld Winkel Alkmaar, lid van de opnamecommissie van verzorgingshuis "De Vleugels" en penningmeester van de Seniorenraad. Ook was de heer Wiersma actief voor het platform ouderen Noord-Kennemerland, in de cliëntenraad regionale thuiszorg en bestuurslid van gezinszorg Noord-Kennemerland. Momenteel is de heer Wiersma lid van het dagelijks Bestuur van het Platform Sociale Zekerheid Alkmaar, vrijwilliger bij de Samenwerkende Bond van Ouderen en lid van de Overlegcommissie invoering Wet Maatschappelijke Ondersteuning.



Gemeente Alkmaar