Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 25 april 2007

Niets gaat verloren

Boekpresentatie en debat over 'ontzamelen'

Datum : 27 april 2007, 15.30 - 18.00 uur

Locatie: Doopsgezinde Singelkerk, Singel 452, Amsterdam

Op vrijdag 27 april verschijnt Niets gaat verloren, een publicatie met een overzicht van 20 jaar selectie en afstoting in museale collecties in Nederland. De publicatie is geschreven in opdracht van het Instituut Collectie Nederland (ICN) en uitgegeven door de Boekmanstichting.

In het boek is aandacht voor de ontwikkelingen en praktijk rond selecteren en afstoten van museale collecties. Vanuit verschillende invalshoeken wordt inzicht gegeven in de kansen en valkuilen voor musea bij het beheer en het 'ontzamelen' van hun collecties. Museumdirecteuren en andere deskundigen geven hun meningen over selectie en afstoten. Enkele tientallen voorbeelden worden besproken, waaronder opzienbarende gevallen zoals de onverwacht hoge opbrengst van de veiling van de 'Masjkov' van het Gemeentemuseum Den Haag of de voorgenomen verkoop van de 'Sweerts' uit het Frans Hals Museum.

Ook is er aandacht voor de rol van het ICN in het verzamelbeleid van het rijk, voor de opschoning van academisch erfgoed en het lot van collecties van particuliere stichtingen en verenigingen die zich in musea bevinden. De vele casussen en beeldmateriaal in Niets gaat verloren illustreren niet alleen de dilemma's uit de dagelijkse museumpraktijk, maar maken de publicatie ook geschikt voor een breder lezerspubliek. De publicatie bevat bijdragen van Annemarie Vels Heijn, Frank Bergevoet, Renée Steenbergen, Olav Velthuis, Peter van Mensch, Arjen Kok en Petra Timmer.

Vrijdagmiddag 27 april organiseren het Instituut Collectie Nederland en de Boekmanstichting een feestelijke debat-bijeenkomst ter ere van het verschijnen van de publicatie Niets gaat verloren. In het debat staat één stelling centraal, gerelateerd aan de casus uit het boek over het schilderij 'Niets gaat verloren' van Willy Boers. Dit schilderij is uiteindelijk na omzwervingen terechtgekomen bij Kunsthandel Simonis & Buunk. Uiteenlopende visies met betrekking tot deze casus worden vanuit de wetenschap, de museumsector en de handel belicht. Het debat vindt plaats onder leiding van Martijn Sanders.

U bent van harte welkom op deze feestelijke bijeenkomst.


---