Gemeente Delfzijl

PERSBERICHT

EMBARGO tot 27 april 2007, 09.30 uur.

INFORMATIE

27-04-2007

Koninklijke Onderscheidingen

Op vrijdag 27 april, 09.30 uur zal de burgemeester van de gemeente Delfzijl, de heer C.J.D. Waal een 10-tal onderscheidingen uitreiken aan onderstaande personen in de raadszaal van het gemeentehuis te Delfzijl.

1. De heer Hendrik Brouwer
De heer Hendrik Brouwer, geboren op 19 maart 1951 te Nieuwe Pekela en wonende te Delfzijl, Groenland 15. De heer Brouwer is al meer dan 25 jaar op vrijwillige basis organist van de Christelijk Gereformeerde Kerk te Delfzijl. Hij speelt elke zondag op het orgel tijdens de kerkdienst en tevens bij begrafenissen en trouwerijen. Verder is de heer Brouwer scriba van de kerkenraad en wijkouderling. Hij is een van de mensen die zich volledig inzet voor hulp aan en begeleiding van asielzoekers en hij is commissielid van een commissie die evangelisatieprojecten verzorgt en begeleid in Roemenië. Zelf is hij een aantal keren naar Roemenië geweest om te helpen bij bouwwerkzaamheden en landbouwprojecten. De heer Brouwer is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

2. De heer Anne Harkema
De heer Anne Harkema, geboren op 26 juni 1949 te Scheemda en wonende te Delfzijl, Groenland 13. De heer Harkema is al 25 jaar organist binnen de gemeenteschap van de Christelijk Gereformeerde Kerk te Delfzijl. Hij speelt elke zondag op het orgel tijdens de kerkdienst. Verder draagt de heer Harkema zijn steentje bij door regelmatig een kerdienst te leiden als er geen predikant gevonden kan worden. Hij is diverse jaren lid geweest van de kerkenraad en heeft daarbij o.a het voorzitterschap enkele jaren op zich genomen. Daarnaast was hij wijkouderling en erg betrokken bij de mensen in zijn wijk. Hij organiseert Alpha cursussen en stelt zijn huis geheel belangeloos open voor praatgroepen en bijbelstudies. De heer Harkema is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

3. De heer Harmen van der Veen
De heer Harmen van der Veen, geboren op 17 februari 1942 te Groningen, wonende te Farmsum, Borgweg 117. De heer Van der Veen is reeds 35 jaar werkzaam als koster in combinatie met het ouderlingschap van de Christelijk Gereformeerde kerk te Delfzijl. Hij is een onmisbare schakel binnen de kerkgemeenschap. Als koster 'beheert' hij de kerk en alle zaken die het kerkgebouw van binnen en van buiten aangaan hebben zijn brede belangstelling. Zijn onvermoeibare inzet voor de kerk -immer op de achtergrond- maken hem een zeer gewaardeerd man die men graag eens zelf in het zonnetje wil zetten. Verder kennen we de heer van der Veen als voormalig (hij is nu met pensioen) conciërge van het Fivelcollege in Delfzijl. De heer van der Veen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

4. De heer Willem Duursma
De heer Willem Duursma, geboren 17 januari 1947 te Achterkarspelen, wonende te Wagenborgen, Klokkenborg 60. De heer Duursma heeft gedurende 20 jaar enorm veel vrijwilligerswerk verricht voor de Gereformeerde Kerk van Wagenborgen. Door zijn nierziekte heeft hij helaas niet meer aan het betaalde arbeidsproces kunnen deelnemen, onbetaald echter verzet hij sindsdien bijzonder veel werk. Als ouderling maar ook als voorzitter of secretaris, als ledenadministrateur (16 jaar) en preekvoorziener (15 jaar). Men doet nooit vergeefs een beroep op de heer Duursma. Daarnaast verricht de heer Duursma al 20 jaar administratieve en bibliotheekzaken voor de CBS de Blinke te Wagenborgen. De heer Duursma is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

5. De heer Jan Garmt Stuut
De heer Jan Garmt Stuut, geboren 3 december 1933 te Termunten, wonende te Wagenborgen, Kerkstraat 52. De heer Stuut had een eigen landbouwbedrijf in Woldendorp, maar daarnaast -nadat hij in 1996 hiermee is gestopt- heeft hij zich met hart en ziel gestort in o.a. het beheren en onderhouden van het verenigingsgebouw en het kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk van Wagenborgen. Vanaf 1994 is hij koster van deze Kerk. Verder steekt hij bijna al zijn (weinig overgebleven) vrije tijd in de organisatie van rommelmarkten waarvan de opbrengst ten goede komt van genoemd verenigingsgebouw. Hiervoor is hij dagelijks op pas en aan het werk. In de jaren '60 tot '82 was de heer Stuut ook nog Diaken en Ouderling van de Gereformeerde Kerk in Nieuwolda. De heer Stuut is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

6. De heer Berend Ganzeveld
De heer Berend Ganzeveld, geboren 2 juli 1941 te Delfzijl, wonende te Farmsum, Farmsumerzijl 39. De heer Ganzeveld is een zeer marktante persoonlijkheid die bij werkelijk alle mogelijke activiteiten in Farmsum betrokken is. Als vooriztter van Dorpsbelangen en Volksvermaken stimuleert hij ieder daar waar nodig is. Niets is hem teveel en men kan altijd een beroep op hem doen. Zijn creativiteit is bijna onuitputtelijk en mede daardoor inspireert hij op zeer plezierige wijze zijn medeburgers. Vanaf 1972 tot 1985 was de heer Ganzeveld werkzaam bij de vrijwillige brandweer Delfzijl. Hij is een aantal jaren voorzitter van het bestuur van de Handelsvereniging Farmsum geweest, nu nog steeds voorzitter van het bestuur van ver. Dorpsbelangen en Volksvermaken Farmsum. Hij was lid van de Tuinbouwvereniing Eendracht en nu nog steeds lid van werkgroep 5 mei viering, spreekstalmeester van het jaarlijkse Kukelfeest ODBS Ripperdaborg en vrijwilliger bij dorpshuis Aeolus. De heer Ganzeveld is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

7. De heer Freerk Kruiter
De heer Freerk Kruiter, geboren 27 oktober 1942 te Onstwedde en wonende te Delfzijl, J.C. Rijpstraat 3. De heer Kruiter is een zeer bescheiden man die nooit op de voorgrond treedt, maar onmisbaar aanwezig is. Zijn inzet voor de Geref. Kerk Delfzijl is uitzonderlijk groot. Zo was hij lid van de commissie van Beheer (1996-2003) en is hij sinds 1982 organist , vanaf 1992 lid van de Liturgiecommissie en inmiddels ook de boekhouder (vanaf 2003) van de Geref. Kerk Delfzijl. De heer Kruiter is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

8. De heer Dirk Albertus van Nieuwpoort
De heer Dirk Albertus van Nieuwpoort, geboren 28 juli 1955 te Groningen, wonende te Delfzijl, Gersteland 46. De heer Van Nieuwpoort is meer dan 25 jaar lang een zeer gemotiveerd vrijwilliger bij de lokale en regionale omroep en bij FC Groningen. Door zijn grote inzet en enthousiasme stimuleert hij overige medewerkers en vrijwilligers. De heer Van Nieuwpoort is vanaf 1970 vrijwillig radiotechnicus bij de ziekenomroep en sinds 1978 secretaris van Radio Delfzicht te Delfzijl. Vanaf 1980 is hij de verzorger van het geluid en muziek/omroepactiviteiten tijdens de thuiswedstrijden van FC Groningen. Vanaf 2002 is hij ook nog radio en technisch medewerker bij de Lokale Omroep. Vanaf 2002 is hij tevens secretaris en sinds 2005 voorzitter van deze omroep. De heer van Nieuwpoort is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

9. De heer Rafael Railaf Caniu
10. Mevrouw Rosa del Carmen Zuniga Isla
De heer Rafael Railaf Caniu, geboren op 15 augustus 1933 te Lautaro, Chili, wonende te Delfzijl, Finsestraat 192. Mevrouw Rosa del Carmen Zuniga Isla, geboren op 4 september 1947 te Lautaro Redución Railaf, Chili, wonende Finsestraat 192 te Delfzijl. De heer Railaf Caniu en mevrouw Rosa del Carmen Zuniga hebben zich, in de dertig jaar dat zij in Nederland wonen, voornamelijk ingezet voor anderen. Aanvankelijk mobiliseerden zij Nederlanders om samen met hen een kledingfonds voor hulp aan Chili (Emmaus) op te zetten, wat uiteindelijk resulteerde in de Emmaus groep Eemsmond Delfzijl. later richtten zij het plaatselijk Chilicomité op en in 1990 de stichting Emmaus Eemsmond. De heer Railaf Caniu en mevrouw Rosa del Carmen Zuniga Isla zijn full-time onbetaald, met hart en ziel werkzaam voor deze stichting die tweede hands goederen verzamelt en bewerkt en van de opbrengst nationale en internationale projecten steunt. De heer Railaf Caniu en mevrouw Rosa del Carmen Zuniga Isla zijn beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De (fotograferende) pers is hierbij van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Nadere inlichtingen over dit bericht verstrekt het Bestuurssecretariaat (Marry Braker/Ellen Smit), telefoon 0596-639307.0596-639307


-----------------------


---- --