Gemeente Amersfoort

Persuitnodiging

Afdeling Communicatie

datum: 26 april 2007

Uitreiking Kinderlintjes 2007 en Koninklijke Onderscheidingen tijdens feestelijke bijeenkomst Onderscheidingen

Vrijdagochtend 27 april a.s. reikt de burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper, de Kinderlintjes en Koninklijke Onderscheidingen uit tijdens de Algemene Gelegenheid 2007. U bent hierbij van harte welkom. U wordt verzocht om uiterlijk 9.45 uur aanwezig te zijn in leerhotel Het Klooster, Daam Fockemalaan 10 te Amersfoort. De bijeenkomst vangt aan om 10.00 uur en duurt ongeveer tot 12.00 uur.

De bijlagen ontvangt u onder embargo tot 27 april 2007 12.00 uur

Informatie: Lidwien Meeder, Concernstaf, telefoon 033 469 44 40, e-mail l.meeder@amersfoort.nl.


---- --
Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 103

datum: 26 april 2007

EMBARGO TOT 27 APRIL 2007, 12.00 UUR

Een Kinderlintje voor 25 kinderen

De gemeente Amersfoort heeft veel kinderen die geweldige dingen doen. Kinderen die oog hebben voor hun omgeving en hulpvaardig zijn. Soms is dat een heldendaad. Bijvoorbeeld wanneer een kind, in geval van nood, snel handelt en een leven redt. Zij verdienen hiervoor waardering. Een jury van 3 kinderen en 3 volwassenen bepaalde welke kinderen dit jaar een Kinderlintje kregen. Dat waren er maar liefst 25. Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper zette deze kinderen op 27 april in het zonnetje.

Dalian Rack (5) riep buurman bij brand
Op 26 maart 2007 brak er 's ochtends vroeg bij Dalian brand uit. Zijn moeder was boven bij zijn kleine broertje en zusje. Dalian was beneden aan het spelen. Toen zijn moeder iets verdachts rook, pakte zij de twee kleintjes op en liep naar beneden. Zij zag de brand en riep Dalian dat hij naar de buren moest gaan. Maar de buren deden niet open. Dalian is toen naar andere buren gerend, heeft de deur opengegooid en geroepen: "Er is brand, je moet komen blussen". Buurman Bart haalde zijn brandblusser en heeft de brand gelukkig kunnen doven. De jury: "Als Dalian niet zo snel de buurman had geroepen was het slechter aflopen. Hij is een enorme held. En buurman Bart natuurlijk ook."

Lars (11), Luc (6) en Celine (9) Nieuwenburg zijn grote troost Het neefje van Lars, Luc en Celine heeft maar 5 dagen geleefd. Tijdens zijn begrafenis zei de pastoor: "hij kan nu samen met een ander neefje, die ook is overleden, in de hemel spelen". Sindsdien bezoeken de kinderen regelmatig beide grafjes en nemen dan een knutsel of bloemetje mee. Zij leggen dit bij de grafjes neer. Dit doen zij ook bij het graf van een ander overleden kind, dat zij niet eens hebben gekend. Voor de nabestaanden is dit een grote troost. De ouders van de overleden kinderen bedankten Lars, Celine en Luc met een kinderlintje hebben hen hiermee in het zonnetje gezet. De jury: "Dit is heel bijzonder."
Kaoutar Mechkran (10) helpt zieke dieren
Kaoutar staat altijd klaar om anderen te helpen. Maar vooral haar dierenliefde is groot. Het liefst verzorgt ze alle dieren op de wereld. Zieke duiven neemt zij mee naar huis en poesjes krijgen altijd een aai over hun bol. In de winter hangt ze altijd eten op voor vogels. Kaoutar geeft veel liefde aan zieke dieren en neemt ze regelmatig mee naar huis. Daar belt ze dan de dierenambulance. Ze blijft dan bij het zieke dier tot de dierenambulance komt om het dier op te halen. De jury: "Fijn dat er kinderen zijn met zo'n groot hart voor dieren."

Sanne van Voorst (10) actief in de wijk
Sanne heeft samen met haar vriendinnen Daisy en Leanne veel betekend voor een zieke buurman en zijn vrouw. Met het zicht op een paar mooie kunstwerkjes van Sanne en haar vriendinnen, is hij vredig heengegaan. Sanne doet ook regelmatig, met haar vriendinnen, allerlei klusjes in de wijk zoals het vegen van de straat. Zij was 4 jaar toen zij hiermee begon. Dit heeft zij weer geleerd van een ouder meisje, Kimberly Bakkenes. De buurtbewoners zijn trots op Sanne en haar vriendinnen. De jury: "Bijzonder dat Sanne aandacht heeft voor ouderen én met andere kinderen zoveel goede dingen doet." Maud Dekker (11) hielp gezin aan droomhuis
Maud kreeg een kinderlintje omdat zij Denise (15), Melanie (10) en hun moeder Katinka van der Velde heeft geholpen nadat zij in 2005 een verschrikkelijk busongeluk hebben gehad. Daarbij kwam de vader van Denise en Melanie om het leven kwam. Maud heeft hen opgegeven voor het programma 'Van Rommelzolder tot Droomhuis' waarmee zij de familie erg heeft verrast. Hun huis is hierdoor erg mooi geworden. Zij vinden het heel lief van Maud dat zij dit voor hen heeft gedaan. De jury: "Het is hartverwarmend dat zij dit gezin zo heeft geholpen."

Pet'je Af voor 15 kinderen van weekendschool
In de wijk Randenbroek gaan vijftien basisschoolkinderen vrijwillig op zondag naar school. Zij doen mee aan het project Pet'je Af. De kinderen hebben 't niet gemakkelijk maar willen zich goed voorbereiden op hun toekomst. Daarvoor praten zij op zondag over beroepen, het nieuws en verschillende culturen. De kinderen hebben ook meegeholpen in een verzorgingshuis en bezochten een Politiebureau om te zien wat daar gebeurt. Zo krijgen zij een berg aan ervaring en creëren zij meer kansen voor zichzelf. De wijkagenten van Randenbroek zijn trots op deze kinderen. De jury: "Het is bijzonder dat deze kinderen zulke goede dingen doen én leren op hun vrije dag."

Menno Veen (13) redde neefje uit moeras
Menno zat in mei 2006 in groep 8 van de basisschool, toen hij met zijn ouders naar familie in Berlijn ging. Tijdens een wandeling door een moerasgebied, sjeesde Menno steeds met zijn neefje van zes op de fiets vooruit. Maar zijn neefje viel van een brug in het zeer drassige moeras. Meteen schoot Menno te hulp toen hij hem in het moeras zag wegzakken. Met gevaar voor eigen leven redde hij zijn neef. De jongens kwamen, druipend van de modder en met trillende benen, met de schrik vrij. De jury: "Menno laat zien dat als je snel handelt écht een leven kunt redden. Wat een heldendaad voor een jongen van 12!"
Jordy (6) en Quinten (5) Andrea redden kind uit water Jordy speelde buiten met zijn broertje Quinten van 5 jaar. Zij zagen een buurkind van 5 in het water vallen toen hij zijn bal wilde pakken. Jordy en Quinten zagen zijn hoofd onder water glijden. Jordy haalde snel de vader van het kind. Quinten wachtte bij het water. Dat was niet leuk. Door de snelle actie kon de vader het jongetje redden en is er niets vervelends gebeurd. Na afloop kregen de jongens heel veel snoep! De jury: "Het is een heldendaad van Jordi en Quinten dat zij snel handelden en de vader van het jongetje gingen halen."

Informatie: Lidwien Meeder, Concernstaf, telefoon 033 469 44 40, e-mail l.meeder@amersfoort.nl.


---- --
KABINET

OVERZICHT AANVRAGEN K.O. t.b.v. ALGEMENE GELEGENHEID 2007

Van: Lidwien Meeder/BMO/4440 LON = Lid in de orde van Oranje-Nassau versie: 21 april 2007 RON = Ridder in de orde van Oranje-Nassau Officier = Officier in de orde van Oranje-Nassau RONL = Ridder in de Orde van de Nederlandse-Leeuw


1. Wessel van Dolder geboren 24 juli 1965 LON


2. M.N.J. van den Tweel geboren 28 september 1941 LON


3. Aletta Hendrika Helms geboren 26 juni 1927 LON


4.Eduard Marius van Beijma geboren 12 september 1940 LON


5. Antonie Duits geboren 3 september 1944 LON


6. Franciscus Ingnatius Claverin Balk geboren 13 oktober 1932 LON


7. Lambertus Mathijs Brouwer geboren 27 mei 1935 LON


8. Akke Aalten - de Boer geboren 11 december 1932 LON


9. Hermann Josef Faszbender geboren 4 maart 1936 LON


10.Cornelis Wouterus Stoel geboren 4 september 1932 RON

Uitreiking door minister van Defensie:

11. Ronald Cornelis Dongor geboren 11 juni 1952 RON(zwaarden)


---- --
---
File: #2369247 v22 - SCHEMATISCH OVERZICHT KO 2007.doc Result: antiword returned 256: Invalid request code