Int. Conferentie: Bruggen bouwen in een globaliserende wereld

26.04.2007 / 19:13 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Mex-it

Mex-it

Op vrijdag 27 april van 10.00 - 18:00 uur zal de expertmeeting Bruggen bouwen in een globaliserende wereld worden georganiseerd.

Het congres Bruggen bouwen in een globaliserende wereld wordt geopend door oud-premier Ruud Lubbers, wordt met specialisten en deskundigen uit diverse landen stilgestaan bij de invloed die de toenemende globalisering heeft op de sociale cohesie van verschillende landen. Wat zijn de bindende en ontwrichtende krachten binnen een maatschappij? Inzicht in de mate van samenhang en de bindende factoren, betekent inzicht in de mogelijkheden en bedreigingen van de maatschappij. De thematiek wordt vanuit verschillende invalshoeken en vanuit de ontwikkelingen in verschillende landen benaderd.

Het congres Bridging gaps in a globalizing world wordt georganiseerd ter afsluiting van het project Islam and Christianity en is een initiatief van MEX-IT en AAED Management. Het project Islam and Christianity is ontwikkeld om misvattingen over religie (met name de islam) te bestrijden en om een bijdrage te leveren aan het wederzijdse vertrouwen van verschillende groepen in de Nederlandse samenleving. Voor meer informatie www.islam-christianity.nl

De wereld is door toenemende globalisering sterk in verandering. Landsgrenzen vervagen en mensen reizen meer dan ooit. Politieke systemen, economieën en culturen hebben steeds meer invloed op elkaar. De mens is dankzij technologische ontwikkelingen niet meer afhankelijk van de lokale gemeenschap en heeft toegang tot informatie uit de hele wereld op ieder gegeven moment. Kortom: de globalisering heeft geleid tot een explosieve toename van stromen van kapitaal, informatie, mensen en goederen.

Deze enorme veranderingen hebben effect op de sociale cohesie. Oude sociale verbanden, zoals kerken, verenigingen etc. hebben plaats gemaakt voor nieuwe verbanden. Burgers zijn in de loop der jaren anders gaan denken over gedragsnormen, politiek en religie, mede door invloed van andere culturen.

Na een plenair ochtendgedeelte volgen in de middag sessies over de volgende themas:

Opkomst nieuwe bewegingen in Europa: extreemrechts en radicalisering Religie als bouwsteen van de samenleving
Economie als instrument van sociale cohesie/ De rol van diaspora De bijdrage van media.

De voertaal is Engels.
Locatie: Frankendael, Middenweg 116 te Amsterdam