DSM


Published: 08:15 27.04.2007 GMT+2 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

DSM: Sterke volumegroei (6%), ondersteund door gunstige onderliggende marktomstandigheden

Omzet 4% hoger dan in Q1 2006.
Bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten 7% lager dan in Q1 2006, significant beïnvloed door valutakoersen.
Programma inkoop eigen aandelen per vandaag hervat (resterend bedrag EUR 508 miljoen).
Verwachting: bedrijfsresultaat 2007 naar verwachting EUR 760 miljoen +/- 5%.

Peter Elverding, voorzitter van de Raad van Bestuur, gaf het volgende commentaar op de resultaten: 'De resultaten over het eerste kwartaal van 2007 liggen iets boven onze verwachtingen, ondersteund door gunstige onderliggende marktomstandigheden. DSM heeft een goede uitgangspositie om de strategische doelstellingen van Vision 2010 te halen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat mijn opvolger, Feike Sijbesma, die mijn taken per 1 mei 2007 overneemt, goed is voorbereid om samen met zijn nieuwe internationale team de uitdagingen op te pakken die wij op weg naar 2010 en ook daarna zullen tegenkomen. Ik wens hun alle succes toe. Tevens wil ik van deze gelegenheid gebruikmaken om u allen te bedanken voor het vertrouwen in en de steun voor onze onderneming tijdens de periode waarin ik bestuursvoorzitter was.'

in EUR miljoen
eerste kwartaal


2007
2006
+/-
Doorlopende activiteiten:


Netto-omzet
2.146
2.061
4%


Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen (EBITDA)
295
314
-6%


Bedrijfsresultaat (EBIT)
192
206
-7%
- Nutrition
61
82
-26%
- Pharma
10
15
-33%
- Performance Materials
84
84
0%
- Industrial Chemicals
50
40
25%
- Other activities
-13
-15


Totaal DSM:


Netto-omzet
2.146
2.068
4%


Bedrijfsresultaat (EBIT)
192
205
-6%


Nettowinst voor bijzondere posten
128
140
-9%


Nettoresultaat bijzondere posten
---

21


Nettowinst
128
161
-20%


Waar in dit bericht wordt gesproken over:
bedrijfsresultaat (plus afschrijvingen) wordt bedoeld bedrijfsresultaat (plus afschrijvingen) voor bijzondere posten;
nettowinst wordt bedoeld nettowinst toekomend aan aandeelhouders van Koninklijke DSM N.V.


Voortgang DSM-strategie Vision 2010
DSM's strategieprogramma Vision 2010 - Building on Strengths richt zich op versnelde winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. Het algehele doel is sterke waardecreatie, te bereiken door middel van drie belangrijke speerpunten.

Marktgedreven groei en innovatie
In het eerste kwartaal resulteerden DSM's initiatieven op het gebied van innovatie in de introductie van nieuwe producten, nieuwe toepassingen van bestaande producten of significante uitbreiding in recent geïntroduceerde producten. Voorbeelden:

De introductie van nieuwe consumentenproducten met Fabuless(TM) ingrediënt voor gewichtsregulerende producten) in Duitsland en Scandinavië

De introductie van nieuwe producten met PeptoPro® (voor sneller herstel na sportinspanning en beter uithoudingsvermogen) op de Amerikaanse markt

De introductie van CakeZyme(TM) (zorgt voor een betere kwaliteit en lagere productiekosten van producten in de gebaksindustrie)

De introductie van CaroCare® (een innovatieve vorm van natuurlijk bètacaroteen)

Nieuwe toepassingen van Dyneema® voor bijvoorbeeld offshore viskwekerijen, de marine (vlamwerende ballistische bescherming) en de zeilindustrie

Nieuwe producten voor vloercoatings en industriële houtcoatings, ter verbetering van de weerstand tegen chemicaliën en de slijtweerstand

Harsen voor 's werelds grootste brug op basis van koolstofcomposiet

Vijf nieuwe licentie-overeenkomsten voor PER.C6®, die de aanhoudende belangstelling voor dit biofarmaceutische productieplatform laten zien.

Venturing-investeringen zijn gedaan in Harland Medical Systems, Inc., Sherbrook Health and Wellness Capital Fund en Emerald Sustainability Fund. Daarnaast nam DSM Pamako Engineering AG (Zwitserland) over als aanvulling op de bestaande activiteiten voor Dyneema® vezel en Dyneema® UD (UniDirectional kogelwerende platen) en verder werd Fontanals Composites, S.A. (Spanje) overgenomen ter versterking van de bestaande positie van DSM Composite Resins op het gebied van distributie.

Uitbreiding in opkomende economieën
Met betrekking tot China kondigde DSM in het eerste kwartaal de bouw van een nieuwe DSM China Campus in Shanghai aan. Alle DSM-kantoren in Shanghai en de onderzoekslaboratoria van DSM in China zullen er worden ondergebracht. Wei-Ming Jiang is benoemd tot President DSM China per 1 mei 2007. DSM opende in het eerste kwartaal een nieuwe, uiterst moderne fabriek voor process flavors in China.

Besloten werd om in India een nieuwe compounderingsfabriek te bouwen voor de productie van compounds op basis van de technische kunststoffen Akulon® PA6, Arnite® PBT en PET en Stanyl® PA46.

Operational Excellence
Er wordt momenteel gewerkt aan een omvangrijk winstverbeteringsprogramma voor DSM Nutritional Products, waarbij het zwaartepunt ligt op kostenreductie en margeverbetering. Meer details over het programma worden aan het einde van het tweede kwartaal bekendgemaakt. Verder zijn er doorlopende Operational Excellence-activiteiten op gebieden als inkoop, prijsbeleid, ICT, Manufacturing Excellence en kostenreductie.

Netto-omzet

in EUR miljoen
eerste kwartaal

2007
2006
delta
volu-
prijzen
valuta-
overig


mes

koersen


Nutrition
613
613
0%
7%
-2%
-5%
0%
Pharma
217
237
-8%
-2%
2%
-3%
-5%
Performance Materials
720
680
6%
5%
3%
-2%
0%
Industrial Chemicals
480
427
12%
12%
5%
-3%
-2%
Other activities
116
104


Totaal, doorlopende activiteiten
2.146
2.061
4%
6%
2%
-3%
-1%

De netto-omzet uit doorlopende activiteiten steeg in Q1 2007 met 4% ten opzichte van Q1 2006. De verkoopvolumes stegen autonoom met 6%. De verkoopprijzen waren gemiddeld 2% hoger. Valutakoersontwikkelingen (het effect van de omrekening van de omzet van bedrijfsonderdelen buiten de eurozone), met name de lagere koers van de Amerikaanse dollar en de Japanse yen, hadden een negatief effect van 3% op de omzet.
Het effect van desinvesteringen en acquisities was per saldo -1%.

Bedrijfsresultaat
Het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten bedroeg in het eerste kwartaal EUR 192 miljoen, 7% lager dan in het eerste kwartaal van 2006. Het bedrijfsresultaat werd sterk beïnvloed door de veel lagere gemiddelde wisselkoersen (US dollar -8% en Japanse yen -11%); het effect daarvan bedroeg ongeveer EUR 20 miljoen negatief (na hedging). Het aflopen van enkele aan de overname van Roche Vitamins gerelateerde contracten (in Pharma en Nutrition) had een negatief effect van minder dan EUR 10 miljoen. De innovatie-inspanningen van DSM en de daarmee gepaard gaande kosten stegen volgens plan. DSM wist de gevolgen van de voorziene sterke stijging van de aardgasprijzen in Nederland (vooral relevant voor Industrial Chemicals) te beperken door gebruik te maken van onverwachte mogelijkheden om op de spotmarkt in te kopen tegen lagere prijzen. Over het algemeen waren de prijzen van grondstoffen en energie echter duidelijk hoger dan in de overeenkomstige periode van vorig jaar.

Over het geheel genomen waren de marktcondities niettemin gunstig. Alle clusters behalve Pharma boekten een substantiële volumegroei en in alle clusters behalve Nutrition slaagde DSM erin de verkoopprijzen te verhogen om de hogere prijzen voor grondstoffen en energie te compenseren.


Gang van zaken per cluster

Nutrition


in EUR miljoen
eerste kwartaal

2007
2006


Netto-omzet
613
613
Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen
96
119
Bedrijfsresultaat
61
82

De omzet in dit cluster bleef op het niveau van het eerste kwartaal van 2006. Hogere verkoopvolumes compenseerden de lagere verkoopprijzen en de lagere dollarkoers.

Bij DSM Nutritional Products stegen de verkoopvolumes in Human Nutrition & Health en met name Animal Nutrition & Health ten opzichte van Q1 2006. Het bedrijfsresultaat van DSM Nutritional Products daalde als gevolg van lagere marges en het sterk negatieve effect van de Amerikaanse dollar. Het bedrijfsresultaat werd daarnaast negatief beïnvloed door verminderde productie in de fabriek voor vitamine C op de locatie Dalry (Verenigd Koninkrijk), een situatie die in het tweede kwartaal voortduurt als gevolg van een brand in een transformator. Bij DSM Food Specialties steeg de omzet, maar het bedrijfsresultaat was lager als gevolg van de afbouw van de tolling-activiteiten op het gebied van voedingsenzymen in 2006.

Er wordt momenteel gewerkt aan een omvangrijk winstverbeteringsprogramma voor DSM Nutritional Products, waarbij het zwaartepunt ligt op kostenreductie en margeverbetering.

Pharma


in EUR miljoen
eerste kwartaal

2007
2006


Netto-omzet
217
237
Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen
30
36
Bedrijfsresultaat
10
15

De omzet lag 8% lager als gevolg van de overheveling van enkele activiteiten (die een omzet van EUR 13 miljoen vertegenwoordigden) naar Other activities, lagere verkoopvolumes en de zwakkere dollar. De verkoopprijzen lagen op een hoger niveau.

Het bedrijfsresultaat was lager dan in het eerste kwartaal van 2006. Tegenover een daling van de verkoopvolumes bij DSM Pharmaceutical Products stonden lagere vaste kosten. Het relatief lage bedrijfsresultaat van DSM Pharmaceutical Products in het eerste kwartaal heeft te maken met enerzijds de wijze van verantwoorden van de netto-omzet uit grote contracten met klanten (een effect dat zich in het tweede kwartaal zal compenseren) en anderzijds enkele productieproblemen in het begin van het jaar. DSM Anti-Infectives boekte een lager bedrijfsresultaat, voornamelijk als gevolg van hogere grondstofkosten en de negatieve invloed van de Amerikaanse dollar. De strategische studie naar de toekomst van DSM Anti-Infectives zal aan het einde van het tweede kwartaal 2007 worden afgerond en gecommuniceerd.

Performance Materials


in EUR miljoen
eerste kwartaal

2007
2006


Netto-omzet
720
680
Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen
107
108
Bedrijfsresultaat
84
84

De omzet lag 6% hoger dankzij 5% hogere verkoopvolumes en hogere verkoopprijzen en ondanks de lagere dollarkoers.

Het bedrijfsresultaat voor het cluster bleef stabiel. Tegenover hogere verkoopvolumes stonden lagere marges, hogere vaste kosten en de negatieve invloed van de Amerikaanse dollar en de Japanse yen. DSM Engineering Plastics boekte een lager bedrijfsresultaat als gevolg van ongunstige valutakoersen en lagere marges vanwege gestegen grondstofkosten. Het bedrijfsresultaat van DSM Resins bleef op het niveau van het eerste kwartaal van 2006. DSM Dyneema zag zijn bedrijfsresultaat verder stijgen dankzij de gestegen productiecapaciteit. DSM Elastomers noteerde hogere verkoopvolumes en een hoger bedrijfsresultaat dan vorig jaar.

Industrial Chemicals


in EUR miljoen
eerste kwartaal

2007
2006


Netto-omzet
480
427
Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen
---

57
Bedrijfsresultaat
50
40

De omzet in dit cluster kwam 12% hoger uit dan in het eerste kwartaal van 2006, vooral dankzij hogere verkoopvolumes en hogere prijzen en ondanks de zwakkere Amerikaanse dollar. Alle businessgroepen in dit cluster behalve DSM Energy boekten een hoger bedrijfsresultaat. DSM Fibre Intermediates verbeterde zijn marges en DSM Agro verkocht hogere volumes. DSM Melamine is nu structureel winstgevend, maar nog op een te laag niveau. Het bedrijfsresultaat van DSM Energy daalde als gevolg van lagere productie en hogere opsporingskosten.

De voorgenomen verkoop van DSM Agro neemt meer tijd in beslag dan verwacht.


Other activities


in EUR miljoen
eerste kwartaal

2007
2006


Netto-omzet
116
104
Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen
-4
-6
Bedrijfsresultaat
-13
-15

Het bedrijfsresultaat voor Other activities was enigszins beter dan in het eerste kwartaal 2006. Hogere innovatie-uitgaven werden gecompenseerd door lagere kosten van op aandelen gebaseerde beloningen als gevolg van de koersontwikkeling van het aandeel DSM in het eerste kwartaal van 2007.

Nettowinst
De Nettowinst voor bijzondere posten daalde ten opzichte van het eerste kwartaal van 2006, van EUR 140 miljoen naar EUR 128 miljoen (-9%), als gevolg van het lagere bedrijfsresultaat.

De Nettofinancieringslasten bedroegen in het eerste kwartaal van 2007 EUR 17 miljoen. Dit is enigszins lager dan in het eerste kwartaal van 2006.

Het Effectieve belastingpercentage voor bijzondere posten was in het eerste kwartaal van 2007 met 25% vrijwel hetzelfde als in het eerste kwartaal van 2006.

De Nettowinst per gewoon aandeel daalde met 19%, vooral omdat in de nettowinst in het eerste kwartaal van 2006 een positieve bijzondere post van EUR 21 miljoen begrepen was.

Cashflow, investeringen en financiering
De cashflow (nettowinst plus afschrijvingen) bedroeg in het eerste kwartaal 2007 EUR 231 miljoen, een daling van EUR 40 miljoen ten opzichte het eerste kwartaal 2006. De investeringen (exclusief acquisities) lagen met EUR 80 miljoen beneden het niveau van de afschrijvingen (EUR 103 miljoen) maar boven het niveau van het eerste kwartaal 2006 (EUR 73 miljoen). Het operationeel werkkapitaal als percentage van de netto-omzet bleef vrijwel onveranderd ten opzichte van ultimo 2006. De trendmatige daling van het operationeel werkkapitaal werd tenietgedaan door de seizoensmatige stijging na het lage bedrijvigheidsniveau aan het einde van het jaar.

De nettoschuld daalde in het eerste kwartaal van 2007 met EUR 53 miljoen en kwam uit op EUR 868 miljoen.

DSM start tweede fase van programma voor inkoop eigen aandelen
In overeenstemming met de aankondiging op 27 september 2006 zal DSM vandaag, 27 april 2007, een begin maken met de tweede fase van zijn programma voor de inkoop van eigen aandelen ter waarde van EUR 750 miljoen. DSM is voornemens in 2007 eigen aandelen in te kopen voor een totaal bedrag van EUR 508 miljoen.

Personeel
Het personeelsbestand nam over het geheel genomen toe met 358 personen, van 22.156 ultimo 2006 naar 22.514 per 31 maart 2007. Dit was het saldo van acquisities (+170), consolidaties (+218) en natuurlijk verloop (-30).

Verwachting
Zoals in februari is aangegeven, heeft DSM dit jaar te maken met een aantal ontwikkelingen: sterk lagere valutakoersen ten opzichte van de euro, blijvend hoge prijzen voor grondstoffen en energie, het aflopen van enkele aan de overname van Roche Vitamins gerelateerde contracten, grotere inspanningen op het gebied van innovatie en prijsdruk in het meer volwassen segment van de Nutrition-activiteiten.

Voor de meeste van onze activiteiten zijn de marktomstandigheden echter gunstig, getuige de solide volumegroei en de mogelijkheden voor verhoging van de verkoopprijzen in de meeste clusters. Dit wordt ondersteund door capaciteitsuitbreidingen in veel van onze activiteiten die leidende posities innemen.

Op grond van het bovenstaande bevestigt DSM de verwachting dat het bedrijfsresultaat in 2007 naar verwachting lager zal zijn dan in 2006, hoewel op koers met de doelstellingen van Vision 2010. Behoudens onvoorziene ontwikkelingen en op basis van de huidige marktomstandigheden en valutakoersen verwacht DSM dat het bedrijfsresultaat voor het jaar 2007 zal uitkomen op EUR 760 miljoen, met een onzekerheid van plus of min 5%.


Heerlen, 27 april 2007

De Raad van Bestuur


Relevante data:
Bericht over het tweede kwartaal: donderdag 26 juli 2007
Bericht over het derde kwartaal: donderdag 25 oktober 2007
Publicatie Jaarverslag 2007: woensdag 13 februari 2008
Algemene Vergadering van Aandeelhouders: woensdag 26 maart 2008


Voor meer informatie
DSM, Corporate Communications,
Tel. +31 (45) 5782421
e-mail: media.relations@dsm.com

Beleggers
DSM Investor Relations
Tel. +31 (45) 5782864
e-mail: investor.relations@dsm.com

Internet: www.dsm.com


Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht bevat een aantal toekomstgerichte uitspraken. Deze uitspraken zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen, inschattingen en prognoses van het DSM-management en de informatie die de onderneming momenteel ter beschikking staat. De uitspraken zijn onderhevig aan bepaalde risico's en onzekerheden die moeilijk zijn in te schatten. DSM kan dan ook niet garanderen dat zijn verwachtingen zullen uitkomen. Verder wijst DSM elke verplichting om de in dit persbericht gedane uitspraken te actualiseren af.

Website: http://www.dsm.nl