KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

26-4-2007

Zeven Oranje overwinningen

Er stond vandaag meer wind op het programma in het zuid Franse Hyeres. Dit tot genoegen van de Delta Lloyd kernploeg. Pieter-Jan Postma won beide races in de Finn. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout lieten zien waarom ze wereldkampioen, ze wonnen ook twee races. En de dames van het Yngling team wonnen ook twee races. En Windsurfer Casper Bouman sloot zijn week sterk af met een overwinning.

Morgen wordt varen de beste tien in elke klasse nog een
allesbeslissende wedstrijd gevaren, met als inzet dubbele punten. Het hele Oranje Yngling team doet mee. Dat wil zeggen drie Nederlandse boten in de top tien. Ook de broers Coster hebben zich gekwalificeerd voor de Medal race met een zesde plaats. Datzelfde geldt voor
Pieter-Jan Postma met een zevende plaats.

Yngling klasse
Mandy Mulder, Annemieke Bes en Floortje Hendriksen staan nu vierde in het klassement, 6 punten achter nummer twee uit Engeland en 15 punten achter het Russische team dat aan de leiding gaat.

Vandaag begonnen Mulder, Bes en Hendriksen met een overwinning. Vorig jaar waren we niet snel met veel wind. Maar we hebben de hele winter in Portugal op de Atlantische Oceaan gevaren met veel wind en golven stuurvrouw Mandy Mulder na afloop.

Coach Maurice Paardenkooper was erg tevreden. We hebben heel veel uren gemaakt afgelopen winter. Zeilen op golven en met veel wind. Dat betaalt zich nu terug. We hebben weer een stapje gemaakt deze week met alledrie boten in de Medal race.

Finn klasse
Pieter-Jan Postma was heel blij met zijn twee overwinningen. Dit voelt heel goed. Zoveel beter dan gisteren. De eerste wedstrijd draaide de wind nog veel maar daar ben ik goed in. Postma staat nu zevende en maakt hiermee de laatste twee dagen weer goed. Met een zevende plaats kwalificeert Postma zich voor de Medal race.

Toch niet helemaal tevreden? Ik had gehoopt dat ik sneller stappen zou maken. Het starten ging beter. Maar begrijpen wat de wind hier doet, in de omstandigheden van de laatste paar dagen, is nog een uitdaging. Dat ging mij niet snel genoeg. Het is al beter dan voorheen. Sterker nog, dit is mijn beste prestatie ooit in Hyeres.

Dames 470 klasse
Met een enorme voorsprong zeilden Marcelien de Koning en Lobke Berkhout over de streep. Niet een keer, maar twee keer achter elkaar. Daarmee zeilden de wereldkampioenen de frustratie van de afgelopen week van zich af. Maar het leed was nog niet geleden voor de dames. In het eindklassement werden ze elfde. Met slechts een enkel punt achterstand op nummer 10. Daarmee missen ze op een haar na de Medal race.

Vorig jaar werden de dames wereldkampioen met weinig wind in China. Het jaar ervoor met veel wind in San Francisco. Hoe kan dat? Coach Jacco Koops legt uit, In China hadden ze grip op het windpatroon net zoals in San Francisco. Hier niet genoeg. Gisteren kwamen we wel tot de conclusie dat ze het typische Hyeres weer beginnen te snappen. Maar het was geen eenvoudige week voor ze.

Heren 470 klasse
Sven en Kalle Coster hadden een wisselend resultaat. Een 20ste en een tweede plaats was de score vandaag. Met een zesde plaats gaan ze de Medal race in. Daarmee varen ze een goede serie gezien de uitdagende omstandigheden. Coach Koops analyseert. Die eerste wedstrijd begon goed. Maar verkeerde keuzes bij het ronden van de boei kostte ze de kop. De laatste race was gewoon goed. Als ze iets zeker weten kiezen ze daarvoor en dan varen ze een goede race.

RSX Windsurfer
Capser Bouman won de laatste race met overtuiging. Ik moest me even kwaad maken. Vlak voor de eerste race brak er iets. Ik moest terug zwemmen en kwam te laat voor de start. In de volgende race zat ik aan de verkeerde kant van een winddraaiing. Ik werd gek. Gelukkig heb ik de laatste race laten zien wat ik waar ben.