Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 27 april

Fryslân, 27-04-2007 o Politieberichten van donderdag 26 april 07.00 uur t/m vrijdag 27 april 07.00 uur

Fryslân: politie onderzoekt eerwraak
Politie Fryslân is reeds enige tijd intensief bezig met eerwraak en eergerelateerd geweld. In 2006 zijn door de groep Jeugd- Zeden- en Slachtofferzaken van Politie Fryslân 17 zaken in behandelingen genomen. Grotendeels had dit te maken met de opvang van
eergerelateerde slachtoffers door de vrouwenopvang in Fryslân. De impact van incidenten is meestal erg ingrijpend. Indien niet op adquate wijze wordt ingegrepen is er een groot risico op dodelijke eerwraak slachtoffers. Nagenoeg alle eergerelateerd geweld is huiselijk geweld. Het strafrecht kan echter in mindere mate gebruikt worden als stok achter de deur, zoals bij huiselijk geweld het geval is. Huiselijk geweld, waarvan onlangs een nieuwe publiekscampagne van start is gegaan, heeft prioriteit bij Politie Fryslân en brengt derhalve ook eergerelateerd geweld in beeld. Het wetsontwerp tijdelijk huisverbod, waarvoor in het Noorden een pilot in Groningen is gestart, vereist als deze wet van kracht wordt, het raadplegen van een deskundige indien het vermoeden bestaat dat huiselijk geweld eergerelateerd geweld is.

Achtergrond
In de afgelopen jaren zijn in ons land onderwerpen als eerwraak en eergerelateerd geweld steeds vaker ter sprake gebracht. Er is binnen de politiek, justitie, politie en bestuur een groeiende belangstelling te constateren. De Tweede Kamer heeft in 2005 het Kabinet verzocht passende maatregelen te treffen ten einde de aanpak van eergerelateerd geweld breed te verspreiden. Afgelopen maandag 16 april 2007 is in Den Haag het Landelijk Programma Aanpak Eergerelateerd Geweld gepresenteerd. Doel van de aanpak is dat politie en justitie in staat zijn om daders van eergerelateerd geweld op adequate wijze op te sporen en te vervolgen. Daartoe zullen surveillanten, buurtagenten en rechercheurs opgeleid moeten worden om eergerelateerd geweld te herkennen. Ook zullen er afspraken gemaakt moeten worden met politie, vrouwenopvang, OM en andere relevante instanties om zaken betreffende eergerelateerd geweld eenduidig te registreren en de aanpak daarvan te borgen. Politie Fryslân heeft reeds een convenant met vrouwenopvang Fier! Fryslân waarin aan aantal afspraken staan met betrekking tot eergerelateerd geweld.

Nieuwe ontwikkelingen
Ten aanzien van eergerelateerd geweld wordt er nagedacht over het ontwikkelen van een expertisegroep eergerelateerd geweld voor de drie noordelijke politieregios. Deze groep zal het scannen van de bedrijfsprocessensystemen van de politie op eergerelateerde geweldsincidenten moeten ontwikkelen, waarna gevraagd of ongevraagd advies gegeven kan worden. Eergerelateerd gweld kan het beste gestopt worden door het toepassen van, voor Nederlandse begrippen, onorthodoxe werkwijzen zoals bijvoorbeeld verzoening, het uitspreken van een verbanning, het laten intrekken van de veroordeling door de familie enz. Uitgangspunt is dat mogelijke eermoorden zo kunnen worden voorkomen.

Noardburgum: twee gewonden in kettingbotsing
De politie heeft donderdagochtend een aanrijding op de Rijksstraatweg onderzocht, waarbij twee mensen gewond raakten. Een 37-jarige man uit Zwaagwesteinde reed met zijn personenauto richting Leeuwarden en moest stoppen in verband met afslaand verkeer voor hem. Achter hem reed een 31-jarige vrouw uit Grijpskerk. Zij kon niet op tijd remmen en botste achterop de auto voor haar. Een 28-jarige vrouw uit Zwaagwesteinde, passagier van de man, raakte gewond. Zij is door de brandweer uit voorzorg uit de auto geknipt en met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis.
Drie andere autos achter deze aanrijding botsten ook op elkaar. Hierbij raakte de bestuurster van de middelste auto (personalia onbekend) gewond. Ook zij werd uit de auto geknipt en naar het ziekenhuis gebracht met nekklachten.

Drachten: politie onderzoekt straatroof
De politie is opzoek naar de dader van een straatroof op de Noorderdwarsvaart. Dondermiddag omstreeks 16.45 uur liepen een 16-jarige inwoner van Ureterp en een 17-jarige inwoner van Drachten over een tegelpad tussen de Middelwyk en de Noorderdwarsvaart. Uit de richting van de Noorderdwarsvaart kwam hen een fietser tegemoet. De twee gingen aan de kant om de fietser doorgang te verlenen. Plotseling kreeg de 17-jarige een trap van de man. De jongen schrok en liep hard weg. De 16-jarige werd vervolgens door de man geslagen, waarna zijn zonnebril van zijn gezicht werd getrokken en vernield. Vervolgens greep de verdachte de halsketting van het slachtoffer vast, trok deze kapot en nam hem mee. Het slachtoffer gaf de man nog een trap, waarna hij hard wegliep. Het signalement van de verdachte is: een blanke man van ongeveer 25 jaar, normaal postuur, tussen 1,80 meter en 1,90 lang, blauwe ogen en blond kort haar. Tijdens de straatroof droeg hij een bril, een blauwe baseballpet, een lichtblauw t-shirt, een blauwe korte broek en slippers. Getuigen van deze straatroof worden opgeroepen om zich te melden bij de politie via 0900 8844.

Fryslân: twee rijbewijzen ingevorderd na snelheidsovertredingen De politie heeft donderdag van twee automobilisten het rijbewijs ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Dondermiddag werd op de Canterlanswei nabij Miedum een 40-jarige automobilist uit Gytsjerk gecontroleerd. De bestuurder passeerde de controle met 114 kilometer per uur, terwijl 60 kilometer is toegestaan. Diezelfde middag werd op de N355 nabij Tietjerk een 36-jarige automobilist uit Stiens gecontroleerd. Deze bestuurder passeerde de controle met 155 kilometer per uur, terwijl 100 kilometer per uur. Van de rijbewijzen van de twee bestuurders werden ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: twee fietssters gewond na val
De politie heeft donderdagavond op de Schrans een ongeval afgehandeld, waarbij twee fietssters van 35 en 7 jaar uit Goutum gewond raakte. Moeder en dochter fietsten naast elkaar toen een van achteren een auto naderde. De bestuurder begon volgens de 35-jarige vrouw te toeteren, waardoor ze nog meer aan de kant gingen. De automobilist passeerde en sneed de twee af. Hierdoor kwamen beiden ten val. De bestuurder stapte uit en vroeg of hij dit had veroorzaakt. Toen de man een ja te horen kreeg stapte hij weer in en vertrok, zonder zich om de twee te bekommeren. Moeder en dochter werden met diverse schaafwonden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Een ooggetuige noteerde het kenteken van de automobilist. Na onderzoek bleek het te gaan om een 34-jarige Leeuwarder. De man verklaarde dat hij zich van geen kwaad bewust was en dat hij de twee fietssters niet had afgesneden. Er is proces-verbaal opgemaakt door de agenten.

Bolsward: rijden onder invloed
De politie heeft donderdagavond op de Burgemeester Praamsmalaan een 21-jarige automobilist uit Bolsward aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De man haalde op de Stadsrondweg een agent in een onopvallende dienstauto rechts in. Op de kruising richting de A7 kon de automobilist de bocht met veel moeite halen. De agent zette de achtervolging in en hij zag dat de bestuurder op de A7 slingerde. Bij de afslag Bolsward-Oost ging het weer bijna mis en met veel moeite wist de verdachte de afslag te nemen. Uiteindelijk bracht de automobilist op de Burgemeester Praamsmalaan zijn voertuig tot stilstand. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de beginnend bestuurder 655 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Sumar: politie houdt twee bromfietsdieven op heterdaad aan De politie heeft donderdagavond op de Heerenweg een 14-jarige inwoner van Sneek en een 16-jarige inwoner van Drachten op heterdaad aangehouden op verdenking van de diefstal van een bromfiets. Een 19-jarige inwoner van Sumar zat in een horecagelegenheid toen hij drie jongens langs de gelegenheid zag lopen. Meteen hierna zag de man dat zijn bromfiets door drie knapen werd meegenomen. De Sumarder ging samen met een aantal andere bezoekers gelijk achter het trio aan. Na een korte achtervolging konden ze één verdachte achterhalen. Inmiddels was de politie via 1-1-2 gewaarschuwd en na een korte zoektocht kon ook de tweede verdachte worden aangehouden. De derde jongen, werd ondanks een zoektocht, niet meer gevonden. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Kollum: politie houdt inbreker op heterdaad aan
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Voorstraat een 20-jarige inwoner van Kollum op heterdaad aangehouden op verdenking het inbreken in een auto. Een 47-jarige inwoner van Kollum lag te slapen in zijn bedrijfspand toen hij gerommel bij de hoofdingang hoorde. Hij ging op onderzoek uit en zag niets bij de ingang. Toen naar buiten keek zag hij een onbekende man die half in zijn auto hing. De Kollumer ging naar buiten en nam de verdachte mee naar binnen. Hier waarschuwde hij via 1-1-2 de politie. De 20-jarige verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij bleek zwaar onder invloed en werd ingesloten.

Bolsward: bromfietser onder invloed
De politie heeft vrijdagochtend vroeg op het Laag Werk een 20-jarige bromfietser uit Bolsward aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten zagen de bromfietser over de stoep rijden. Omdat de bromfiets nogal wat lawaai werd besloten om de bestuurder te controleren. Op straat blies de verdachte een A. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de Bolswarder 440 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur en proces-verbaal. Tevens bleek dat de bromfiets niet was verzekerd en dat de bestuurder niet in het bezit was van een bromfietscertificaat. Ook hier werd proces-verbaal voor opgemaakt.

Drachten: politie houdt verdachte aan na bezit harddrugs
De politie heeft vrijdagochtend vroeg op de Noorderhogeweg een 44-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Twee SVSers zagen de man, zonder licht, fietsen over het industrieterrein. Bij het zien van de SVS ging de Drachtster er vandoor. De inmiddels gewaarschuwde agenten konden de man na een korte zoektocht achterhalen. Toen de agenten om zijn identiteitsbewijs vroegen kon of wilde de man deze niet overhandigen. Met zijn toestemming werd in de portemonnee van de Drachtster gekeken. In de portemonnee bleek een kleine hoeveelheid heroïne te zitten. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.