Ingezonden persbericht


Leiden, 23 april 2007.

Dokters van de Wereld in Papoea
Foto's van Tom van der Leij - galerijtentoonstelling in Museum Volkenkunde 26 april t/m 31 oktober 2007

Aids is niet alleen in Afrika een groot probleem. In Papoea, West Nieuw-Guinea, groeit het aantal aidspatiënten explosief. Op dit moment heeft het gebied het hoogste percentage hiv-geïnfecteerden van Indonesië. Vooral onder de traditionele bevolking, de Dani, voor wie polygamie normaal is, grijpt het virus snel om zich heen. Het aantal hiv-geïnfecteerden is verder toegenomen omdat de Indonesische overheid voor dit gebied een transmigratie beleid voert. Bewoners uit andere delen van het land worden gestimuleerd om naar Papoea te verhuizen. Zij brengen behalve hun cultuur ook besmettelijke ziekten met zich mee. Reden voor de internationale hulporganisatie Dokters van de Wereld om een hiv/aids-preventieproject op te zetten. Zij werken sinds een aantal jaar in Mulia, een dorp waar voornamelijk Dani wonen. De Nederlandse medisch bioloog en preventiespecialist Caroline Duygun-Van Moorsel werkte een jaar voor dit project. Fotojournalist Tom van der Leij bezocht haar en legde het project in woord en beeld vast. Het resultaat is vanaf 26 april te zien in een kleine, maar indrukwekkende fototentoonstelling in Museum Volkenkunde.

In Mulia, gelegen in het hoogland van Papoea, leven ongeveer 8000 mensen, van wie het merendeel Dani. Deze bewoners geloven veelal nog in vergelding als oorzaak van ziekten. Al op jonge leeftijd zijn de Dani seksueel actief en mannen hebben meerdere vrouwen. Voorbehoedsmiddelen worden nauwelijks gebruikt. "Dat je jezelf kunt beschermen tegen hiv/aids is voor hen dan ook niet vanzelfsprekend," vertelt Caroline Duygun-Van Moorsel. Als medisch bioloog en preventiespecialist werkte zij een jaar voor het hiv/aidspreventieproject van Dokters van de Wereld. Kennisuitwisseling en continuïteit van de zorg staan centraal bij dit lange termijnproject. Samen met lokale partners werkt Dokters van de Wereld hier aan training, capaciteitsopbouw en kwaliteitsverbetering. Duygun-Van Moorsel vertelt: "We houden spreekuren in het lokale ziekenhuis en geven trainingen aan het ziekenhuispersoneel en in de gezondheidscentra. Verder geven we condoomdemonstraties en delen we condooms en zeep uit. Daarnaast gaan we langs consultatiebureaus om de moeders voor te lichten over basale gezondheidsonderwerpen." In oktober 2005 bezocht fotojournalist Tom van der Leij dit project. Zijn foto's tonen de Dani, de medewerkers van Dokters van de Wereld en hun gezamenlijke strijd tegen het virus.

Dokters van de Wereld is de Nederlandse tak van de internationale medische ontwikkelingsorganisatie Médecins du Monde. Zij verleent medische hulp aan kwetsbare groepen overal ter wereld, ook in Nederland, door toegang tot en recht op gezondheidszorg te bevorderen. Dokters van de Wereld geeft voorlichting aan het publiek en strijdt met het publiceren van getuigenissen tegen schendingen van de mensenrechten. De hulpverlening van Dokters van de Wereld bestaat voor zeventig procent uit langetermijnprojecten. In deze projecten werken zij samen met lokale overheden en organisaties om uiteindelijk het project aan hen over te dragen. Op deze manier werken zij stapsgewijs aan een structurele verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Projecten worden zo opgezet dat ze passen binnen de gezondheidsstructuren en beleidsplannen van het land zelf. Hierbij staan kennisuitwisseling, capaciteitsopbouw en duurzaamheid centraal.

Dokters van de Wereld in Papoea
Foto's van Tom van der Leij
26 april t/m 31 oktober 2007, galerijtentoonstelling in Museum Volkenkunde Steenstraat 1 Leiden | t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur; maandagen en 30 april gesloten