Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 27 april 2007

Consument wil winkelen op Koninginnedag

Evenementen en torenhoge cao-toeslagen (200 - 300%) beperken opening van winkels op maandag 30 april

Let op openingstijden van winkels
De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) adviseert consumenten om de komende dagen in de winkel, in folders en op internet de openingstijden van winkels te checken voor maandag 30 april 2007. Om teleurstelling, door een dichte winkeldeur op Koninginnedag, te voorkomen moet de consument goed opletten. De kans is immers groot dat men maandag wil gaan winkelen en de winkel gesloten blijkt te zijn.

Volgens de RND is er aanstaande maandag sprake van een zeer gevarieerde winkelopenstelling door allerlei Koninginnedagevenementen in steden. Deze evenementen maar vooral de torenhoge cao-toeslagen voor het winkelpersoneel verhinderen een normale winkelopening. Minder klandizie door evenementen en onredelijk hoge personeelskosten `dwingen' de winkel in sommige winkelstraten te sluiten.

Koninginnedag is geen feestdag volgens de Winkeltijdenwet Ondanks dat Koninginnedag volgens de Winkeltijdenwet geen feestdag is, moeten veel winkels volgens de cao toch 100% - 300% toeslag op de lonen van werkend winkelpersoneel betalen. Dit leidt ertoe dat, om verlies draaien te voorkomen, veel winkels worden gedwongen te sluiten of slechts enkele uren open te gaan en rond 13.00 uur de winkeldeur alweer te sluiten. Veel bouwmarkten, tuincentra, supermarkten en warenhuizen zijn wel de hele dag open maar sluiten eerder, om 17.00 of 18.00 uur.
Naast het feit dat veel Nederlanders graag Koninginnedag vieren, groeit het aantal consumenten dat op hun `vrije' maandag wil winkelen. De RND wil daarom af van de torenhoge toeslagen voor het werken op Koninginnedag. Het moet mogelijk worden om, als evenementen het toestaan, de winkel normaal te openen.

Knelpunten Winkeltijdenwet 1996
De Winkeltijdenwet uit 1996 legt veel beperkingen aan winkels op. Bovendien zijn personeelstoeslagen tot 300% een verkapte vorm van gedwongen winkelsluiting. Volgens de Winkeltijdenwet mogen winkels maximaal 12 maal per jaar open op zondag. Dat betekent dat er in Nederland maar liefst 45 zondagen per jaar zijn waarop winkels verplicht zijn gesloten. Bij navraag in winkels blijkt dat er in Nederland geen belangstelling is voor een 24-uurs economie, maar consumenten willen wel 7 dagen per week kunnen winkelen. De RND vindt een wettelijke beperking van verkoopmogelijkheden ongewenst, omdat via internet 24 uur per dag 7 dagen per week kan worden 'gewinkeld' en de bereikbaarheid van binnensteden alleen maar lijkt te verslechteren. Ook winkels moeten kunnen openen als het commercieel interessant is. De Winkeltijdenwet moet daarom dringend worden aangepast en mag het ondernemerschap in de detailhandel niet langer afremmen.


---

Personeelstoeslagen in cao's wijzigen
De RND verwacht dat vakbonden bereid zullen zijn om de onredelijk hoge personeelstoeslagen ter discussie te stellen. Niet alleen in het belang van de concurrentiekracht van de detailhandel maar ook omdat er genoeg werknemers zijn die vrijwillig op feestdagen willen werken tegen een normaal cao-loon. De RND pleit ervoor om de cao's aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden, namelijk dat veel winkels op deze dag gewoon open willen zijn en moeten concurreren met internetverkopen.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.