Gemeente Bronckhorst
---


B en w stemmen in met Projectdossier nieuwbouw gemeentehuis Bronckhorst, raad beslist 24 mei a.s.

Voorbereidingen verlopen volgens planning

Onlangs stemden b en w in met het zogenaamde Projectdossier nieuwbouw gemeentehuis Bronckhorst. In dit dossier zitten onder andere het programma van eisen, een budgetopstelling, stedenbouwkundige en landschappelijke uitgangspunten en een communicatieplan. De raad bespreekt het Projectdossier in de commissie Beleidsontwikkeling op 10 mei en de raadsvergadering van 24 mei a.s. Als de raad instemt met het dossier kan de architect aan de slag met een ontwerp en kan de bestemmingsplanprocedure in gang gezet worden. Het is de planning dat het nieuwe gemeentehuis Bronckhorst medio december 2009 in gebruik wordt genomen.

Het programma van eisen beschrijft de uitgangspunten die de gemeente heeft opgesteld voor de nieuwbouw. Zo moet het bijvoorbeeld een flexibel, multifunctioneel gebouw zijn dat openheid uitstraalt en een plek is waar burgers met plezier komen en goed geholpen kunnen worden. Het moet passen in de ruimtelijke omgeving, een prettige werkomgeving zijn en mee kunnen groeien met organisatieontwikkelingen. Maar het moet ook onderhoudsarm en kostenbewust ontworpen worden en er moet aandacht zijn voor innovatieve (duurzame) oplossingen.

Reële, gemiddelde kosten
In de budgetopstelling staan de geraamde kosten voor de nieuwbouw. De geraamde bouwkosten bedragen 15,3 miljoen euro en voor overige kosten houdt de gemeente rekening met een bedrag van circa 4 miljoen euro. Ook is een richtinggevend bedrag opgenomen van 1,75 miljoen euro voor eventuele huisvesting van de brand-weerkazerne Hengelo Gld. bij het nieuwe gemeentehuis. De bedragen zijn opgesteld aan de hand van het programma van eisen en vervolgens vergeleken met normbedragen voor de kosten van gemeentehuizen die de Vereniging van Nederlande Gemeenten heeft opgesteld. Het bedrag is volgens deze richtlijnen reeël en gemiddeld, onder meer gezien het beoogde aantal benodigde vierkante meters voor de te verrichten werkzaamheden in het pand.

In het projectdossier zijn ook stedenbouwkundige en landschappelijke uitgangspunten genoemd (het pand moet bijvoorbeeld goed passen bij z'n landelijke omgeving). Deze worden vertaald in het bestemmingsplan. De voorbereidingen voor het bestemmingsplan starten op korte termijn. In het communicatieplan staat hoe de gemeente over de nieuwbouw communiceert met medewerkers en inwoners. Via de gemeentepagina's in huis aan huisblad Contact en onze website www.bronckhorst.nl informeren wij regelmatig over de voortgang rond de nieuwbouw.

Architectenbureau Atelier PRO
Half maart kozen de selectiecommissie en b en w Atelier PRO uit Den Haag als architect voor de nieuwbouw. Hun visie en ideeën voor het gemeentehuis, hun ervaring en de contacten met het bureau tijdens onder andere de openbare presentatie op 13 maart jl. gaven de doorslag. Het voorstel van het gerenommeerde bureau sprak met name aan omdat zij een gebouw willen ontwerpen met een ontspannen ligging in de groene omgeving door de typische lijnen van het Bronckhorster landschap te volgen. Ook stellen zij voor een centraal atrium aan te brengen dat het hart van het gebouw vormt en uitzicht heeft op het landschap en gedeelten van het pand. Verder was hun visie op de balans tussen serene rust en dynamiek, dienstverlening, interieur en onze toekomstige werkplekken overtuigend. Dit alles past het best bij wat Bronckhorst had aangegeven als uitgangspunten. De presentatie van Atelier PRO was geen ontwerp. De ontwerpfase begint pas als de raad op 24 mei heeft ingestemd met het projectdossier.

Contacten met inwoners
Geïnteresseerden zijn van harte welkom de commissie- en raadsvergaderingen over dit onderwerp bij te wonen. Met omwonenden heeft de gemeente rechtstreeks contact als de architect start met het ontwerp en de gemeente de bestemmingsplanprocedure voor het aangekochte perceel voor de nieuwbouw aan de Elderinkweg opstart. Voor meer informatie over de nieuwbouw van het gemeentehuis kunnen inwoners terecht bij mevrouw drs. B. de Leeuw, projectleider nieuwbouw, via het algemene nummer van de gemeente (0575) 75 02 50.

Op dit moment is de gemeente Bronckhorst gehuisvest in het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat (4 afdelingen) en het gemeentekantoor aan de Banninkstraat (7 afde-lingen). Dit laatste is een tijdelijke huisvesting. De locatie is met een artikel 17 WRO gerealiseerd. Dit houdt in dat er maximaal vijf jaar (zonder verlengingsmogelijkheid) gebruik gemaakt kan worden van de locatie

Hengelo Gld., 27 april 2007

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --