European Union



IP/07/585

Brussel, 27 april 2007

EU-commissaris Louis Michel roept alle partijen op hun inspanningen voor de instandhouding van de humanitaire ruimte in het Midden-Oosten op te voeren

Louis Michel, de Europese commissaris voor Ontwikkeling en humanitaire hulp, evalueert de humanitaire situatie in het Midden-Oosten in het kader van een vijfdaags bezoek aan de regio. Tijdens een toespraak over de humanitaire dimensie van het vredesproces in het Midden-Oosten vandaag op een conferentie in Jeruzalem, heeft de commissaris onderstreept dat alle betrokken partijen de essentie van het internationale humanitaire recht, namelijk de bescherming van de burgerbevolking, moeten respecteren. Meer in het bijzonder heeft hij herinnerd aan de noodzaak om te zorgen voor toegang tot de slachtoffers van conflicten. Voorts heeft hij er bij alle partijen op aangedrongen de humanitaire ruimte te respecteren.

"Mijn bezorgdheid over de voortdurende schendingen van het internationale humanitaire recht wordt steeds groter", verklaarde de EU-commissaris voor Ontwikkeling en humanitaire hulp enkele weken voor de veertigste gedenkdag van de bezetting van de Palestijnse gebieden. "In vele landen wordt het internationale humanitaire recht door de oorlogsvoerende partijen niet alleen genegeerd, maar vaak ook met voeten getreden. In plaats van conventionele oorlogen zijn binnenlandse conflicten de norm geworden, en zij treffen altijd hoofdzakelijk de burgerbevolking. Voor humanitaire hulpverleners vormt dit een dagelijkse uitdaging, die steeds groter wordt. De toegang tot slachtoffers is vaak moeilijk en de onveiligheid grijpt steeds meer om zich heen. De hulpverleners kunnen soms onmogelijk hun werk doen en worden vaker zelf het doelwit van aanvallen. Dat is onaanvaardbaar" aldus Louis Michel.

Op de conferentie over de bevordering van het vredesproces in het Midden-Oosten en de uitdagingen voor de humanitaire hulp, die vandaag in Jeruzalem plaatsvindt, zijn de belangrijkste humanitaire actoren in de regio aanwezig, met inbegrip van donoren uit de EU-lidstaten.

De EU is de grootste donor van humanitaire hulp in de regio. In 2006 heeft het Bureau Humanitaire hulp van de EG 84 miljoen euro humanitaire bijstand aan de kwetsbaarste Palestijnse bevolkingsgroepen verstrekt. In 2007 zal het Bureau 60 miljoen euro toewijzen om in te spelen op de dringendste behoeften van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook en van Palestijnse vluchtelingen in Libanon, Syrië en Jordanië.

Deze conferentie vormt de afronding van een driedaags bezoek van de commissaris aan Israël en de Palestijnse gebieden. Tijdens zijn ontmoetingen met de Israëlische en Palestijnse autoriteiten heeft de heer Michel nogmaals bevestigd dat de EU het vredesproces steunt en solidair is met de slachtoffers van het conflict in de regio.

De heer Michel vertrekt vandaag naar Jordanië en Syrië, waar hij een bezoek zal brengen aan humanitaire projecten die door het Bureau Humanitaire hulp van de Commissie worden gefinancierd.

Nadere gegevens: http://ec.europa.eu/echo/field/gaza/index_en.htm