Ingezonden persbericht


Autistische Nicholas op weg naar de Duitse grens!

De 8 jarige Nicholas Tveter is halverwege zijn fietstocht van Noordwijk naar Nijmegen, waarmee hij geld ophaalt voor 'kinderen als hij': kinderen met autisme. Op dit moment ligt hij lekker even uit te rusten met zijn vader die hem begeleidt, ergens in het Gelderse landschap. Morgen rond het middaguur komt hij aan bij de Duitse grens vlak bij de Duivelsberg bij Nijmegen. Daar zal hij ingehaald worden door de politie zodat hij veilig en wel het flesje Noordzeewater dat hij vanuit Noordwijk heeft meegedragen net over de grens kan uitgieten als symbolische afsluiting van zijn tocht. Nicholas heeft zelf nu al ruim 400 euro opgehaald in het conservenblik dat hij zorgvuldig bewaakt en het gironummer 470 staat open voor donaties aan Nicholas. Met dit bij elkaar gefietste geld, kunnen voorlichtingsmaterialen worden bekostigd, zodat ouders, leerkrachten en hulpverleners zo snel mogelijk autisme kunnen herkennen en hier mee leren omgaan. 'Nu denken ze steeds dat ik stout ben', zegt Nicholas.

Op de ochtend van zijn vertrek was Nicholas zo zenuwachtig dat zijn broertjes en zusjes maar even het huis uit moesten zodat Nicholas rustig zijn cornflakes kon eten aan de keukentafel. De andere kids zaten dus met hun boterham in de auto. Niet dat ze dat erg vinden, Ze zijn heel trots op hun broertje en weten dat hij nou eenmaal 'anders' is.

Toch weten helaas weinig mensen wat autisme inhoudt. Veel kinderen met autisme worden gepest, omdat andere kinderen, maar ook leerkrachten en andere volwassenen in hun omgeving, niet weten hoe autisme werkt. Om meer bekendheid en begrip te genereren voor autisme, wil Nicholas met zijn fietstocht geld inzamelen voor het Autismefonds dat veel aan voorlichting doet, zodat ook hij in de toekomst beter wordt begrepen. Op de foto: Nicholas bij zijn school in Oegstgeest, op weg naar Nijmegen. Uitgezwaaid door zijn schoolgenootjes beleeft Nicholas op de foto zijn 'moment of fame'.
---