Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 april 2007

Vragen van het lid Wolfsen (PvdA) aan de minister van Justitie

over leeftijdsdiscriminatie voor aspirant adoptieouders


1. Kent u het artikel "Te oud voor adoptiekind" over een echtpaar dat een tweede kind wil adopteren als broer voor hun eerder geadopteerde zoon?


2. Deelt u de mening dat er bijzondere situaties bestaan zoals deze, waarbij de leeftijd om te mogen adopteren geen rol zou moeten spelen? Zo ja, bent u bereid om dit mogelijk te maken door de wet aan te passen ? Zo nee, waarom niet?


3. Indien u niet bereid bent de leeftijdsgrens in algemene zin los te laten, bent u dan wel bereid de mogelijkheid te creëren om in individuele gevallen te beoordelen of een gezin geschikt is als adoptiegezin door art. 5 lid 5 onder b Wobka in die zin aan te passen dat in bijzondere gevallen leeftijd geen rol meer speelt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer kunnen wij deze voorstellen verwachten?


4. Kunt u zich de wanhoop van het in het artikel beschreven gezin voorstellen nu zij onmogelijk een wat ouder kind, dat zich in een weeshuis bevindt, kunnen adopteren? Zo nee waarom niet?


5. Zijn er afspraken gemaakt met Oekraïne als het gaat om adopteren, bv in de vorm van bilaterale overeenkomsten? Hoe vaak wordt er jaarlijks geadopteerd uit de Oekraïne?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl

Telegraaf 14 april 2007