Ingezonden persbericht


-persbericht-

Segway officieel toegestaan in Duitse deelstaat Saarland

's Hertogenbosch, 27 april 2007
Saarland staat als eerste Duitse deelstaat de Segway Personal Transporter officieel toe op de openbare weg. Sinds deze week mag de Segway overal rijden waar fietsers en voetgangers zijn toegestaan. Saarland loopt met zijn beslissing vooruit op landelijke wetgeving, die nog deze zomer wordt verwacht. Dit terwijl in Nederland de Segway een half jaar moet wachten op de resultaten van een onderzoek naar de veiligheid van het vervoermiddel.

Het Duitse ministerie van Verkeer en Waterstaat (Bundesverkehrsministerium) bereidt wetgeving voor, die de Segway PT in heel Duitsland als 'elektrisch apparaat voor persoonlijke mobiliteitsondersteuning' toegang geeft tot de openbare weg. Het ontwerp van nieuwe wetgeving volgt op de positieve resultaten van een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Kaiserslautern. Deze onderzocht aan de hand van een pilot in Saarland of en hoe de Segway op een veilige manier in de verkeerswetgeving is in te passen. Het advies van de Universiteit is om een wetgeving te creëren voor zowel voetgangersgebieden als fietspaden, met een maximum snelheid van 6 km/uur in voetgangersgebieden en 20 km/ uur op het fietspad.

In Nederland heeft het Ministerie van Verkeer en Waterstaat opdracht gegeven om te onderzoeken of het mogelijk is om de Segway op de openbare weg toe te laten, zonder dat dit ten koste gaat van het huidige verkeersveiligheidniveau. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) rapporteert zijn bevindingen in september. Op basis van de resultaten van dit onderzoek zal besloten worden of Segway wordt toegelaten op de openbare weg. Segway-eigenaren vinden het onterecht dat wetgeving in Nederland zo lang op zich laat wachten, terwijl België en Duitsland de Segway officieel goedkeuren. Piet Kruijt, directeur van Segway Nederland: "Veel Segway-eigenaren verbazen zich erover dat je binnen één Europa in het ene land de Segway vrijuit mag gebruiken, maar bij de grens met een ander land moet afstappen".

Sinds 1 januari 2007 is de Segway Personal Transporter in Nederland niet meer de openbare weg toegestaan, omdat het vervoermiddel niet past binnen het huidige systeem van typegoedkeuringen. Uitzondering vormt een kleine groep gehandicapten, die onder strikte voorwaarden met de Segway de weg op mag.

Over Segway:
Segway maakt Personal Transporters om knelpunten in de mobiliteit op een milieubewuste manier op te lossen. De Segway Personal Transporter is een elektrisch aangedreven, zelfbalancerend éénpersoons vervoermiddel. Met de Segway kun je korte afstanden comfortabel, veilig en snel afleggen. De Segway reageert op de bewegingen van het lichaam. Door de toepassing van elektromotoren is er geen uitstoot van fijnstof. Het energieverbruik is zeer laag door teruggave van stroom aan de accu bij bijvoorbeeld remmen. Segway Nederland is de officiële importeur van Segway® in Nederland.

Ingezonden persbericht