Gemeente Leiden

Asbest aangetroffen bij bouwplaats Lammenschans

Bij werkzaamheden in het gebied ten zuiden van station Lammenschans, ter hoogte van het Lammenschanspark, is asbest aangetroffen in de bodem. Het werk is voorlopig stilgelegd. Er bestaat geen gevaar voor de gezondheid van omwonenden.

Het betreffende gebied wordt herontwikkeld ten behoeve van nieuwbouw voor o.a. ROC Leiden. Inmiddels is gestart met het bouwrijp maken van de grond aan het Lammenschanspark. Het gebied was wat betreft de bodem niet als verdacht aangemerkt. Voorafgaand aan de werkzaamheden is onderzoek verricht volgens geldende richtlijnen. Tijdens bodemwerkzaamheden is tegen de verwachting in toch asbest aangetroffen. Omdat het hier gaat om hechtgebonden asbest, bestaat er geen gevaar voor overwaaien door stofwinden en is er dus ook geen gevaar voor de directe omgeving. De komende week wordt het gebied afgezet en worden de voorbereidingen getroffen om de asbestverontreiniging te saneren. Het bouwrijp maken van het gebied wordt pas voortgezet nadat het terrein weer vrijgegeven is. De verwachting is dat het verwijderen van het asbest eind mei aanvangt en twee tot drie weken zal duren.

Hechtgebonden asbest
Bij hechtgebonden asbest zijn de asbestvezels gebonden aan een andere stof, meestal cement of lijm. Bekende voorbeelden zijn golfplaten en eterniet wandplaten. Deze platen kunnen beschadigd raken. In de grond zijn inderdaad stukken gebroken asbestplaat aangetroffen. Asbestvezels kunnen vrijkomen bij breuk, maar zijn bij het onderzoek niet in de bodem aangetroffen. Er is dus geen gevaar voor de gezondheid.

Nadere informatie:
Fons Delemarre, tel. (071) 516 50 55

Nadere informatie: servicepunt Bouwen & Wonen, 071 516 55 02


---- --