Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Onderwerp Kamervraag/vragen van het lid Omtzigt

Hierbij zend ik u, tevens namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de antwoorden op de Kamervragen van het lid Omtzigt (CDA) over fraude met uitkeringen in gemeenteraden.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. J.P.H. Donner)

Ons kenmerk UB/K/2007/15796

2060712740

Vragen van het lid Omtzigt (CDA) aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over fraude met uitkeringen in gemeenteraden. (Ingezonden 18 april 2007)


1
Hebt u kennisgenomen van het artikel "Fraude met uitkering in gemeenteraden"?

Ja.


2
Zijn gemeenten, waterschappen, provincies en rijk verplicht om loonaangifte te doen voor de verdiensten van ambtenaren en politieke ambtsdragers?

Ja, voorzover ambtenaren en politieke ambtsdragers in loondienst zijn. Gekozen politieke ambtsdragers die kiezen om onder het regime van de loonbelasting te vallen, worden behandeld alsof zij in loondienst zijn. De gekozen politieke ambtsdragers die er voor kiezen om niet onder het regime van de loonbelasting te vallen, zijn zelf verplicht tot het doen van aangifte inkomstenbelasting. Deze gegevens komen niet in de polisadministratie. Wel is het betrokken bestuursorgaan verplicht aan de Belastingdienst melding te doen van de vergoedingen voor werkzaamheden.


3
Hoeveel geld is de afgelopen drie jaar uitgegeven aan de polisadministratie, die de loon- en uitkeringsgegevens automatisch aan elkaar zou koppelen, zodat onder andere fraude door het "vergeten" van het opgeven van (neven)inkomsten tot het verleden zou behoren?

In het kader van de technische briefing uitrol WALVIS is toegezegd dat in de eerstvolgende halfjaarrapportage inzage gegeven wordt in de kosten.


4
Worden de bestanden van uitkeringen en inkomsten uit arbeid, waarvan werkgevers elke maand of elke vier weken verplicht aangifte moeten doen, zo gekoppeld, dat in alle gevallen waarin iemand zowel een uitkering als inkomsten uit arbeid heeft, de uitkeringsgerechtigde om opheldering gevraagd wordt, of de uitkering verlaagd of stopgezet wordt?


---

Ons kenmerk UB/K/2007/15796


5
Indien er nog geen 100% bestandskoppeling is, wanneer zal die dan wel gerealiseerd zijn?

Antwoord op de vragen 4 en 5.
Ja, voorzover men in loondienst is.


6
Kunt u deze vragen voor dinsdag 24 april a.s. beantwoorden?

Er zijn met de Kamer procedure afspraken gemaakt over de beantwoording. Alleen bij hoge uitzondering, in geval van kennelijk dringende redenen, kan er aanleiding zijn om daarvan af te wijken. Anders leidt dit er onvermijdelijk toe dat voor alle vragen voorrang wordt gevraagd of dat sommige vragen blijven liggen.


1) de Volkskrant, 7 april 2007


---