Gemeente Hilversum

Vragen van de VVD naar aanleiding van het krantenartikel "Hilversum gevoelloos bij straffen 82-jarige"

26 april 2007
Geacht College,

De Telegraaf van 24 april 2007 wijdt een aanzienlijk artikel aan een Hilversumse parkeerboete die door de rechtbank Amsterdam is afgewezen. "Daarbij is de gemeente fors gekapitteld. Het is volgens de rechtbank niet meer dan begrijpelijk dat de 82-jarige zich grote zorgen maakte over zijn vrouw en minder over de parkeermeter" aldus De Telegraaf. Zie bijlage 1.

Voorts is blijkens een e-bericht dat de raadsleden en fractieassistenten van de griffier mochten ontvangen de gemeente op 24 april door burgers "bestookt" met e-berichten die zacht gezegd blijk gaven van hun onvrede en/of schaamte n.a.v. voornoemd krantenbericht.

Daarnaast bestede het programma Editie NL op RTL 4 aandacht aan het onderwerp, trok verantwoordelijk wethouder Karin Walters publiekelijk het boetekleed aan en ontvingen de raadsleden en fractieassistenten een e-bericht van wethouder Walters waarin zij ondermeer aankondigde: "Ik zal het echtpaar een bos bloemen overhandigen met een excuusbrief daarbij".

Inmiddels heeft de VVD bij enige ambtenaren telefonisch informatie ingewonnen en kennis genomen van de uitspraak van de rechtbank Amsterdam. Zie bijlage 2.

Dit alles geeft ons aanleiding na te doen gaan hoe het zover heeft kunnen komen. Mede omdat opvalt dat het niet de eerste keer is dat Hilversum naar aanleiding van een Naheffingsaanslag flink onderuit gaat. Zo herinneren wij ons de Naheffingsaanslag die werd opgelegd aan een niet-bewoner van een bepaald vergunninggebied. Andere gemeenten kenden soortgelijke vergunninggebieden maar trokken ingeval van bezwaren door niet-bewoners de Naheffingsaanslagen wijselijk in. Zo niet Hilversum. In 2002 volgde een uitspraak van de rechter. Het leidde ertoe dat Hilversum genoodzaakt werd in deze gebieden parkeermeters in te voeren om zodoende niet-bewoners de gelegenheid te bieden betaald te parkeren. Een andere zaak is de uitspraak van de Hoge Raad die Hilversum gelijk gaf in de zienswijze dat automobilisten niet langer ongestraft vijf minuten bij de tijd op hun parkeerkaartje mogen tellen. Zie bijlage 3.

Voorts is ons bekend dat Hilversum nogal wat andere juridische procedures heeft lopen, met name inzake bouwprojecten maar ook inzake verkeersbesluiten.

Het geheel overziend hebben wij vragen over hoe het inzake onderhavige verkeersboete zover heeft kunnen komen én vragen over waarom en hoe Hilversum zich (telkens) genoodzaakt voelt om geschillen via de rechter te beslechten. De vragen zijn als volgt:


1. Wij stellen ons voor dat betrokkene in eerste instantie de parkeerdienst heeft verzocht de Naheffingsaanslag in te trekken. Hij zal daarbij de omstandigheden hebben uitgelegd. Heeft betrokkene aldaar verklaard dat sprake was van overmacht vanwege kortademigheid/hartklachten? Heeft betrokkene zijn zienswijze met bewijsmateriaal (bijv. een dokterverklaring) gestaafd? Hoe heeft de parkeerdienst daarop gereageerd? Heeft de parkeerdienst (werk)instructies en zo ja welke, om in voorkomende gevallen Naheffingsaanslagen in te trekken?

2. Blijkens de uitspraak van de rechtbank Amsterdam heeft betrokkene een bezwaarschrift ingediend. Is door betrokkene in dit bezwaarschrift aangevoerd dat sprake was van overmacht vanwege kortademigheid/hartklachten? Heeft betrokkene zijn zienswijze met bewijsmateriaal (bijv. een dokterverklaring) gestaafd? Op welke gronden heeft de zogeheten 'bezwaarafhandelaar' (werkzaam bij de dienst Inwoners, afdeling Belastingen, subafdeling Heffen) het bezwaar afgewezen? Heeft de subafdeling Heffen (werk)instructies en zo ja welke, om in voorkomende gevallen bezwaarschriften gegrond te verklaren en dientengevolge Naheffingsaanslagen in te trekken?

3. Is het college bekend dat betrokken bezwaarafhandelaar een extern ingehuurde persoon was? Op welke wijze is gewaarborgd dat men zich houdt aan de (werk)instructies zoals die gelden op de subafdeling Heffen? Zijn er maatregelen genomen en zo ja welke om te waarborgen dat óók extern ingehuurden zich houden aan voornoemde (werk)instructies?

4. Blijkens de uitspraak van de rechtbank Amsterdam heeft betrokkene vervolgens beroep ingesteld bij de Rechtbank Amsterdam. Is door betrokkene in dit beroep aangevoerd dat sprake was van overmacht vanwege kortademigheid/ hartklachten? Heeft betrokkene zijn zienswijze met bewijsmateriaal (bijv. een dokterverklaring) gestaafd? Op welke gronden heeft de behandelend juridisch ambtenaar van Belastingen gemeend daadwerkelijk tot verweer te moeten overgaan? Is in dit verweer ingegaan op voornoemde overmacht vanwege kortademigheid/hartklachten en/of bewijsmateriaal (bijv. een dokterverklaring) dat wellicht bij het verweerschrift was gevoegd?

5. Blijkens de uitspraak van de rechtbank Amsterdam zijn de standpunten van partijen ter zitting als volgt:
- "Eiser voert, kort samengevat, aan dat hem ten onrechte een naheffingsaanslag is opgelegd. Eiser moest met zijn vrouw enkele dringende boodschappen doen. Zijn vrouw kreeg in de winkel last van haar hart waardoor zij een kwartier moest gaan zitten, ook omdat zij moeizaam loopt. Hierdoor kwam eiser te laat terug bij zijn auto. Ter zitting heeft eiser verklaard dat het de eerste keer was dat zijn vrouw onderweg last van haar hart kreeg en dat hij het niet kon zien aankomen.

- Verweerder stelt, kort samengevat, dat eiser willens en wetens het risico heeft genomen te parkeren op een parkeerplaats waar met de inworp van EUR 1 een beperkte parkeerduur werd gekocht, terwijl hij wist dat zijn vrouw moeilijk ter been was en onderhevig was aan hartkloppingen, dat het eiser vrij stond om in één van de nabijgelegen parkeergarages zonder tijdsdruk te parkeren en daarbij zichzelf en zijn vrouw meer rust te gunnen bij het boodschappen doen en dat eiser in theorie zelf de parkeerbelasting had kunnen voldoen omdat niet hij maar zijn vrouw door de aandoening getroffen werd of eiser had een derde kunnen vragen de parkeerbelasting te voldoen.

- Ter zitting heeft verweerder zijn verontschuldigingen aangeboden vanwege de hardheid waarmee er naar eiser is geschreven." Welke nieuwe informatie bereikte Verweerder (de heffingsambtenaar van de gemeente Hilversum) ter zitting opdat deze ter plekke zijn verontschuldigingen aanbood? Had die informatie niet eerder verkregen en ?met name gelet op de leeftijd van eiser en zijn echtgenote- niet eerder vermoed kunnen worden? Overigens, is gedurende het gehele traject op enig moment gepoogd van betrokkene nadere informatie in te verkrijgen? Zo ja, waar is om gevraagd en welke informatie is verkregen? Zo nee, waarom is nimmer iets gevraagd?

6. Beoordeelt het college het -geheel overziend- de situatie anders dan in het krantenbericht is gesuggereerd? Is het college van mening dat Hilversum door publicatie in voornoemd landelijk ochtendblad ten onrechte voor "gevoelloos" wordt uitgemaakt? Is het college voornemens stappen jegens dit ochtendblad te nemen? Zo ja, welke stappen zo nee, waarom niet?

7. Beoordeelt het college het -geheel overziend- de situatie zodanig dat binnen de parkeerdienst, de subafdeling Heffen en/of de juridische sectie van de afdeling Belastingen maatregelen moeten worden genomen? Zo ja, welke maatregelen en op welke termijn en zo nee waarom niet?

8. Zoals hierboven vermeld heeft de gemeente Hilversum nogal wat andere juridische procedures lopen, met name inzake bouwprojecten maar ook inzake verkeersbesluiten. Wij zijn ons ervan bewust dat de aard van een gemeente met zich meebrengt dat er tal van bezwaar- en beroepsprocedures worden afgehandeld. Uiteraard dragen zij alle een juridisch karakter. Echter, met "juridische procedures" bedoelen wij procedures die worden afgehandeld met inschakeling van een rechter, bijv. de kantonrechter, de rechtbank, het gerechtshof, de Hoge Raad of de Raad van State. Houdt Hilversum een overzicht bij van welke geschillen en hoeveel daarvan bij welke instanties worden afgewikkeld? Houdt Hilversum bij welke geschillen en hoeveel daarvan worden afgewikkeld door juristen in dienst bij de gemeente? Houdt Hilversum bij welke geschillen en hoeveel daarvan worden afgewikkeld door extern ingehuurde juristen? Beschikt Hilversum over een overzicht waarin wat betreft juristen in dienst bij de gemeente tot uitdrukking komt hoeveel mensuren ?en dus kosten- aan de juridische procedures worden besteed? Beschikt Hilversum over een overzicht waarin wat betreft extern ingehuurde juristen tot uitdrukking komt hoeveel kosten aan de juridische procedures worden besteed?
9. Zo Hilversum een of meerdere van voornoemde overzichten niet bijhoudt, waarom niet? Is het college voornemens een of meerdere van voornoemde overzichten te gaan bijhouden, zo ja welke wel en welke niet en waarom dan niet?

10. Zoals bekend geldt ingeval van juridische procedures nogal eens de overweging doorgaan met procederen of proberen alsnog de zaak in der minne te schikken. Beschikt Hilversum over mechanismen en zo ja welke om die afweging te maken? Zo ja, vindt alsdan intercollegiaal overleg plaats met dien verstande dat wordt overlegd met collega's die niet (direct) bij de zaak betrokken zijn? Zo ja, wordt dan vastgelegd wie aan het overleg deelnamen, welke overwegingen golden en welk besluit is genomen? Voor zover juridische procedures worden afgewikkeld met inschakeling van externe juristen, beschikt Hilversum dan over een soortgelijk mechanisme? Zijn er richtlijnen voor het aanvragen van een zogeheten second opinion? Zo ja welke en zo nee waarom dan niet?

In afwachting van uw antwoord en met de meeste hoogachting,

Namens de VVD-fractie Hilversum,
Frans van Osch
Wim Hali