Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschap en gemeenteambtenaren aan de slag met uitwerken doelen en maatregelen Europese Kaderrichtlijn Water

26-04-2007 - Op 24 april heeft De Stichtse Rijnlanden een bijeenkomst gehouden voor gemeenteambtenaren binnen het beheersgebied over de Europese Kaderrichtlijn Water. Op de agenda stond het uitwerken van doelen en maatregelen die nodig zijn om de waterkwaliteit te verbeteren (de detailanalyse). Het waterschap heeft zijn beheergebied hiervoor opgedeeld in drie deelgebieden: Oost, Midden en West en haakt hiervoor aan bij de lopende gebiedsprocessen. Uiteindelijk moet er per gebied een bestuurlijk breed gedragen maatregelenpakket komen. 15 gemeenten waren vertegenwoordigd.

Presentaties

Het eerste deel van de ochtend stond in het teken van presentaties. Willem van Douwen was namens het team van gemeenteambassadeurs in Rijn-West aanwezig om uit te leggen welke rol de gemeenten spelen bij de kaderrichtlijn. Hij riep de gemeenten op om vooral hun eigen plan", met eigen ambities naar Brussel te `brengen': "Breng naar voren waar je zelf achterstaat!" De gemeenteambassadeur voor ons waterschap, de heer Rinnerd Plantinga, wees op het belang van gemeenten om hun eigen ideeën naar voren te brengen en aan te haken bij de gebiedsprocessen. Ook kondigde hij aan de betreffende gemeentebestuurders, als voorbereiding op de bestuurlijke besluitvorming, nog te gaan bezoeken in mei. Daarna volgde een inhoudelijke duo-presentatie van Marjan Holtman van het waterschap en Martin van de Lee van de provincie Utrecht over hoe waterschap, provincie en gemeenten samen aan de slag kunnen gaan bij het bedenken van haalbare en betaalbare maatregelen. Uitgangspunt bij de detailanalyse is dat er wordt aangehaakt bij de al lopende gebiedsprocessen, zoals watergebiedsplannen en waterplannen. Voor gemeenten waar nog geen gebiedsprocessen lopen, zoeken we bilaterale oplossingen.

Twee parallelgroepen: regio Oost en West

Na de pauze gingen de gemeenteambtenaren aan de slag met de mogelijke maatregelen. Daarbij werden ze ingedeeld bij de regio Oost of West, afhankelijk van de ligging van hun gemeente.

Regio Oost 'De KRW en gemeentelijke waterplannen'

Marjan Holtman van het waterschap licht toe dat de maatregelen voor het realiseren van KRW-doelen al voor een deel zijn opgenomen in de gemeentelijke waterplannen. In deze parallelgroep willen wij samen met gemeenten bespreken hoe deze processen elkaar beïnvloeden en of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn.

Regio West `Samen aan de slag: uitwerking van KRW-maatregelen'

Marian Booltink van het waterschap houdt een presentatie over onder meer de knelpunten in het betreffende gebied, wat is autonoom beleid is en welke maatregelen denkbaar zijn. Vervolgens is het tijd om te kijken of de maatregelen voor de betreffende gemeente haalbaar zijn. Het gaat daarbij om haalbare en betaalbare maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Als huiswerk krijgen de gemeenten in het westelijke gebied een lijst van mogelijke maatregelen mee. Het verzoek is op deze lijst aan te geven welke autonome maatregelen al gepland zijn. Ook vraagt ze de gemeenten vanuit hun taak mee te denken over mogelijke nieuwe maatregelen.

Terugkoppeling en vervolg

Na afloop van beide sessies volgde een plenaire terugkoppeling. Afgesproken is dat er een verslag wordt gemaakt van de bijeenkomst. Verder hebben de gemeenteambtenaren aangegeven graag betrokken te blijven via de gebiedsprocessen. Ook neemt het waterschap nog contact op met de betreffende gemeenteambtenaren ter voorbereiding op het bestuurlijk overleg.
Mede vanwege de actieve inbreng van de gemeenteambtenaren konden de aanwezigen terugkijken op een geslaagde bijeenkomst.