Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 27 april 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van 01 Yves Leterme

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een organiek reglement goed voor de toekenning van investeringssteun aan bedrijven, instellingen en verenigingen waarvan de activiteiten bijdragen tot de ontwikkeling van de land- en tuinbouwsector of tot de begeleiding van activiteiten op land- en tuinbouwbedrijven. De steunmaatregel wordt uitgewerkt binnen het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) en kadert in de ruimere reorganisatie van de steunverlening aan de land- en tuinbouw. De steunmaatregel kenmerkt zich door het toekennen van een kapitaalpremie aan betoelaagbare investeringen in de omkaderingssector van land- en tuinbouw (proeftuinen, -centra en loonwerkers).

Op voorstel van 01 Yves Leterme

Naar aanleiding van gewijzigde Europese Richtlijnen over het in de handel brengen van teeltmateriaal en plantgoed van groentegewassen en groentezaad past de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief drie besluiten aan.

Op voorstel van 01 Yves Leterme

Naar aanleiding van een gewijzigde Europese Richtlijn past de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit aan over (de minimumeisen en) de kenmerken van het onderzoek van bepaalde rassen van landbouw- en groentegewassen. Het besluit zal de vereisten vermelden voor het officiële onderzoek dat moet worden verricht alvorens een ras kan worden opgenomen in de nationale rassencatalogi voor landbouw- en groentegewassen en kan worden toegelaten tot het vrije handelsverkeer in de Europese Unie.

Op voorstel van 01 Yves Leterme

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot oprichting en samenstelling van het toezichtcomité ter implementatie van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling 2007-2013.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de toekenning van een politiek verlof op verzoek van een lid van het onderwijspersoneel. Ze wijzigt ook definitief het besluit over het verlof voor verminderde prestaties gewettigd door sociale of familiale redenen en de afwezigheid voor verminderde prestaties wegens persoonlijke aangelegenheid ten gunste van de personeelsleden van het onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding. Deze maatregel past in een flexibeler loopbaanbeleid.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een ontwerpdecreet over het volwassenenonderwijs. Het is een niveaudecreet dat de verschillende aspecten van het volwassenenonderwijs, zoals erkend en gefinancierd of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap, regelt. Het gaat hierbij om volgende aspecten van het onderwijsniveau: instellingen, onderwijsaanbod en certificering, toelatingsvoorwaarden, personeel, kwaliteitszorg en cursisten. Het voorziet onder meer in de nodige aanpassingen op het vlak van financiering en organisatie en wil het volwassenenonderwijs een duidelijke opdracht geven om zich op die manier beter te positioneren binnen het 'levenslang leren'. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt het Vlaams Actieplan Werkloosheidsvallen 2007 goed. Het omvat in de eerste plaats een stand van zaken. Tegelijkertijd stelt het plan ook een aantal bijsturingen voor die de overstap van werkloosheid naar werk moeten vergemakkelijken. Het actieplan wordt voor advies aan de SERV voorgelegd.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Vlaamse Regering ondertekent een samenwerkingsakkoord tussen de Franse en de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel Hoofdstad over de hulpverlening aan jongeren. Ze keurt meteen ook principieel het voorontwerp van decreet goed dat met het samenwerkingsakkoord instemt. Dit samenwerkingsakkoord maakt de inschakeling mogelijk van de instellingen en diensten die onder de bevoegdheid vallen van de Franse en Vlaamse Gemeenschap. Wat betreft de Vlaamse Gemeenschap houdt dit concreet in dat de sociale dienst van de Vlaamse Gemeenschap bij de jeugdrechtbank van Brussel kan worden ingezet met inbegrip van de door de Vlaamse Gemeenschap erkende voorzieningen en gesubsidieerde projecten in het kader van de bijzondere jeugdbijstand. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Vlaamse Regering keurt het Vlaams ouderenbeleidsplan 2006-2009 goed. Het is ontstaan vanuit de context dat de Vlaamse overheid moet bijdragen tot het versterken van de maatschappelijke slagkracht van alle ouderen in Vlaanderen en tot het opvangen van de economische, budgettaire, sociale en gezondheidsgevolgen van de vergrijzing door te anticiperen op deze gevolgen. Het ouderenbeleidsplan wordt voor bespreking ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

In het kader van de begrotingscontrole 2007 keurt de Vlaamse Regering twee ontwerpdecreten goed voor de aanpassing van de middelen- en algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2007.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

Koenraad De Bock wordt aangewezen als commissaris van de bevoegde Vlaamse minister bij de vzw Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie. Hij volgt Toon Tessier op.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

Met het oog op het garanderen van de eventueel noodzakelijke verwerkingstijd na het vereiste advies van de Raad van State, beslist de Vlaamse Regering de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'N16 Scheldebrug Temse-Bornem', voorlopig vastgesteld op 20 juli 2006, te verlengen met zestig dagen.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

Het decreet over de Brownfieldconvenanten werd bekrachtigd op 30 maart van dit jaar. Een van de mogelijke faciliteiten die kunnen worden ingesteld ten voordele van een Brownfieldproject dat het voorwerp uitmaakt van een Brownfieldconvenant, is het opleggen door de Vlaamse Regering van een 'erfdienstbaarheid tot openbaar nut'. In het kader van behoorlijk bestuur schrijft het decreet voor dat de bevoegde minister de eigenaars, de huurders, de andere gebruikers en de andere houders van een zakelijk recht op het goed op de hoogte brengt van de voorgenomen maatregel. Zij kunnen dan hun bezwaren doen gelden. De Vlaamse Regering keurt nu principieel de bezwarenprocedure goed. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van basisallocaties voor het begrotingsjaar 2007.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist August Vriens en Demaco nv, permanent vertegenwoordigd door Marc De Pauw, opnieuw te benoemen als bestuurder van de nv Gimvindus, voor de mandaatperiode 2007-2013.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering zet het licht principieel op groen voor de wijziging van het besluit dat de voorwaarden en de wijze vaststelt waarop de commissarissen van de Vlaamse Regering bij investeringsmaatschappijen in dienst worden genomen. Concreet betekent dit onder meer dat de benoemde regeringscommissaris van de nv Gimvindus verder in functie zal blijven tot aan de ontbinding van de maatschappij of tot aan de effectieve realisatie van haar overdracht. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux en minister Geert Bourgeois

Met het oog op adviesaanvraag bij de SERV en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering principieel het voorontwerp van oprichtingsdecreet goed van de Strategische Adviesraad 'Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media'.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering kent 250.000 euro subsidie toe aan het United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East als tegemoetkoming in het psycho-sociaal programma ter ondersteuning van Palestijnse vluchtelingen. Het programma heeft tot doel het aanleren aan de vluchtelingen van positieve en constructieve manieren van omgaan met crisissituaties om zo op langere termijn ongewenste psycho-sociale gevolgen te voorkomen.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering verleent haar goedkeuring aan de principes van het nieuwe beloningsbeleid van de management- en projectleiderfuncties van N-niveau en de functie van algemeen directeur. Ze gelast de bevoegde minister een voorstel te doen over de weging van de nog niet geclassificeerde management- en projectleiderfuncties van N-niveau. Ze wijzigt principieel het Vlaams personeelsstatuut voor wat de invoering van een mandaattoelage betreft en wijzigt principieel het besluit over de aanduiding en de uitoefening van de management- en projectleiderfuncties en van de functie van algemeen directeur bij de diensten van de Vlaamse overheid. Over deze besluiten wordt onderhandeld met het bevoegde sectorcomité, daarna gaan ze voor advies naar de Raad van State. In dit kader verleent de Vlaamse Regering ook haar goedkeuring aan de principes van een verhoogde openbaarheid van het beloningsbeleid. Ze gelast de bevoegde minister om het advies van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer te vragen over de werkwijze van het openbaar maken van gegevens. Ze gelast de bevoegde minister ook een voorstel te formuleren over de samenstelling, de opdracht en de werking van het remuneratiecomité van de Vlaamse overheid.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan een besluit dat de structuur, de bevoegdheden en de werking regelt van de nieuwe vzw Sociale Dienst voor het Vlaamse overheidspersoneel. Tezelfdertijd keurt ze een omzendbrief goed met de strategische beleidslijnen die van toepassing zijn op de rechtspersonen die onder het sectoraal akkoord ressorteren maar niet aansluiten bij de vzw.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering stemt niet in met een wijziging van het koninklijk besluit tot vaststelling van de samenstelling, de werkwijze en de bevoegdheden van het beheerscomité van Selor-Selectiebureau van de federale overheid. De wijzging betreft onder meer de toevoeging van twee vaste leden en de periode van aanstelling van deze leden.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de procedure van openbare aanbesteding voor de levering van gasolie voor de gebouwen en installaties van de Vlaamse overheid en de betrokken agentschappen. De bevoegde minister wordt gemachtigd om de gunning van deze opdracht te organiseren, de offertes van de verschillende percelen goed te keuren en deze toe te wijzen.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

Na advies van de Raad van State duidt de Vlaamse Regering definitief de activiteiten aan waarvoor een individueel bodempreventie- en bodembeheersplan (BPBP) moet worden voorgelegd aan de OVAM. Met dit besluit wordt 'chemisch reinigen van textiel' aangeduid als activiteit waarvoor een BPBP moet worden opgesteld.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

De Vlaamse Regering ondertekent de beheersovereenkomst met het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV).

Op voorstel van 08 Kris Peeters

In het kader van enkele rechtszaken werd de rechtsgeldigheid van enkele uitvoeringsbesluiten uit de jaren '90 met betrekking tot de heffing op de oppervlaktewaterverontreiniging betwist omdat de dringende noodzakelijkheid onvoldoende werd gemotiveerd. Deze besluiten werden, omwille van de rechtszekerheid, vorige week opnieuw door de Vlaamse Regering genomen, via een correcte procedure, zonder dat de inhoud gewijzigd werd. In het verlengde van deze beslissing keurt ze nu principieel het besluit goed tot uitvoering van hoofdstuk IIIbis van de wet op de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Kris Peeters en minister Marino Keulen

Na advies van de SERV wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Havendecreet zodat er een specifieke organieke regeling wordt ingevoerd voor de autonome gemeentelijke havenbedrijven. De beperkingen op het vlak van participaties die voortvloeiden uit de wet Erdman worden geschrapt en in overeenstemming gebracht met het Gemeentedecreet. Alle havenbedrijven moeten ook beschikken over een directiecomité, een analytische boekhouding en een dienst interne audit. Daarnaast wordt de procedure van administratief toezicht verduidelijkt zodat de gewestelijke havencommissaris zijn toezicht optimaal kan uitoefenen. Er zijn tevens een aantal nieuwe bepalingen ingevoerd die ervoor zorgen dat de autonome gemeentelijke havenbedrijven in het Gemeentedecreet louter nog vermeld worden als een derde vorm van gemeentelijk extern verzelfstandigde agentschappen. Over het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van 10 Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt niet in met het voorontwerp van wet dat instemt met het akkoord tussen België en Tunesië over het internationaal vervoer over de weg van personen en goederen en de transit. Het gaat hier om een bevoegdheidsoverschrijding.

Op voorstel van 10 Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met een koninklijk besluit dat als doel heeft praalwagens voor folkloristische manifestaties vrij te stellen van de inschrijving van voertuigen, het technisch reglement en sommige bepalingen van het Wegverkeersreglement op voorwaarde dat de bestuurder niet sneller rijdt dan 25 km/u. Het KB legt ook het vereiste rijbewijs vast. Aan de Vlaamse instemming is wel de voorwaarde gekoppeld dat er gespecificeerd wordt dat de vrijstelling van vergunning voor praalwagens enkel geldt voor wat betreft een 'federale' vergunning, zodat het Vlaamse Gewest nog steeds een eigen regeling kan treffen ter bescherming van de weginfrastructuur en ter voorkoming van beschadiging van het wegdek.