Gemeente Borger-Odoorn


27-04-2007
9 KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN IN BORGER-ODOORN

Op 27 april 2007 reikte burgemeester mw. T. Slagman-Bootsma tijdens een bijeenkomst in het Ontmoetingscentrum in Borger 9 Koninklijke Onderscheidingen uit.
Dhr. E. Boot, mw. W.M. Van Druten-Methorst, dhr. J.J. Hilvering , dhr. H.D. Homan, dhr. H. Niezing, dhr. J.L. Oosting, dhr. B. Oving en mw. R.J. Trip zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mw. H.M. Van der Veen-Kruit is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Burgemeester Slagman heeft de bijbehorende versierselen opgespeld.

Dhr. E. Boot uit Borger
De heer Eric Boot is beeldend kunstenaar en docent beeldhouwen, een bevlogen mens.
Bij dhr. Boot staat alles in het teken van kunst. Na zijn pensionering heeft de heer Boot de afgelopen 20 jaar, geheel op zijn eigen wijze, minimaal 2 ochtenden per week les gegeven voor de Stichting Try Out in Borger. Verder organiseert hij jaarlijks hakweken in de buitenlucht. De afgelopen jaren hebben een honderdtal cursisten tussen 17 en 80-plus zich door de heer Boot laten inspireren. Hij is een docent die zijn cursisten ondersteunt en adviseert zowel tijdens als buiten de lessen.
Door zijn lessen hebben veel mensen zich ontwikkeld op het gebied van de beeldende kunst. Een aantal van hen heeft de Kunstacademie afgerond en is inmiddels werkzaam als professioneel beeldend kunstenaar. Hiermee is zichtbaar geworden welk niveau de heer Boot heeft neergezet.
Op diverse plaatsen in de gemeente Borger-Odoorn en daarbuiten zijn beelden en sculpturen van de heer Boot te zien. In opdracht van de gemeente Borger-Odoorn, de Provincie Drenthe, instellingen en particulieren heeft de heer Boot beelden vervaardigd, veelal te zien in de openbare ruimte.
De heer Boot heeft met zijn werk een bijdrage geleverd aan de esthetische kwaliteit van de leefomgeving. Inmiddels is hij 84 jaar, maar hij weet de mensen nog steeds te inspireren en te stimuleren.

Mw. W.M. van Druten uit Borger
Mevrouw Wil van Druten heeft zich gedurende vele jaren ingezet voor haar leefomgeving.
Voor Het Rode Kruis is zij al gedurende 33 jaar een actief en zeer gewaardeerd vrijwilliger.
De verkeersveiligheid, met name ten aanzien van kinderen, heeft meer dan 25 jaar haar bijzondere aandacht gehad.
Verder is ze al 33 jaar vrijwilliger voor de Bloedbank, sinds 1971 vrijwilliger bij de Openbare Bibliotheek in Borger en vele jaren collectant voor diverse goede doelen.
Mevrouw Van Druten is een gewaardeerd mens, enthousiast, vriendelijk, vrolijk en behulpzaam.

Dhr. J.J. Hilvering uit Odoorn
De heer Jans Hilvering zich vele jaren verdienstelijk gemaakt voor verschillende verenigingen in Odoorn en omstreken. Te noemen zijn de voetbalvereniging, het Sivo, de dorpskrant en de buurtvereniging. Als raadslid heeft hij zich 12 jaar ingezet om het woon- en leefklimaat van de inwoners van de gemeente Odoorn, later Borger-Odoorn te verbeteren.
Ook in zijn vorige woonplaatsen was de heer Hilvering actief in het verenigingsleven.
De heer Hilvering wordt als een gouden kerel betiteld. Hij legt gemakkelijk contacten, men weet hem overal voor te vinden. Mensen zoals Hilvering vormen de drijvers onder het verenigingsleven.

Dhr. H.D. Homan uit Klijndijk
De heer Rieks Homan heeft zich vele jaren verdienstelijk gemaakt voor zijn woon- en leefomgevingzoals de buurtvereniging van het dorp Klijndijk - tevens belangenvereniging -, de dorpskrant, de basisschool, de toneelvereniging en tafeltje dekje De heer Homan heeft tevens veel werk verzet voor de hengelsportverenging van Odoorn en omliggende dorpen. Rieks Homan is een echte vrijwilliger, een man die altijd klaarstaat voor zijn omgeving.
Hij is veelzijdig, actief, handig en kan moeilijk nee zeggen. Dorpen zoals Klijndijk met ruim 800 inwoners, varen wel bij mensen als de heer Homan.

Dhr. H. Niezing uit Nieuw-Buinen
De heer Henk Niezing heeft zich gedurende ruim 26 jaar als voorzitter ingezet voor de Partij van de Arbeid, afdeling Nieuw-Buinen. Ook was hij 26 jaar voorzitter van het 1 mei-comité van de P.v.d.A, afdeling. Nw Buinen. Gedurende 5 jaar was hij raadslid van de voormalige gemeente Borger.
Verder heeft de heer Niezing zich jarenlang op verschillende manieren ingezet voor de jeugd.
De laatste jaren houdt de heer Niezing zich bezig met het schrijven/samenstellen van boeken over de streek.

Dhr. J.L. Oosting uit Odoorn
De heer Jans Oosting heeft zich vele jaren belangeloos ingezet voor de schaatssport in Drenthe.
Zelf was hij een verdienstelijk schaatser. De heer Oosting is een echte sportman, die veel jonge schaatsers gestimuleerd, begeleid en getraind heeft.
Een aantal van deze jongeren heeft zelfs internationale wedstrijden geschaatst.
De heer Oosting is een gewaardeerd jurylid binnen Drenthe van de KNSB. In zijn directe leefomgeving zet hij zich verder al vele jaren in voor o.a. de Schippersrun, het Sivo en de Drentse Wandel-4-daagse. De heer Oosting is een veelzijdig man, sociaal, actief en altijd bereid om te helpen.
Mensen zoals Oosting zijn onmisbaar voor het verenigingsleven.

Dhr. B. Oving uit Borger
De heer Bertus Oving heeft zich vele jaren verdienstelijk gemaakt voor zijn woon- en leefomgeving. Vooral voor de Gereformeerde Kerk en de Christelijke basisschool in Borger heeft hij veel werk verzet. Verder is de heer Oving al jaren actief voor onder meer Buurtvereniging De Westakkers en Tafeltje Dekje. De heer Oving besteedt het merendeel van zijn tijd aan vrijwilligerstaken.
Hij is een veelzijdig man, actief, een doener, handig en altijd bereid om te helpen.

Mw. R.J. Trip uit Nieuw-Buinen
Mw. Roelfke Trip heeft zich, naast haar normale werkzaamheden, gedurende 60 jaar in Nieuw-Buineningezet als vrijwilliger voor de Nederlands Hervormde Kerk, het Woon- en Zorgcentrum De Wanne en de Roemenië-werkgroep.
Ze is plichtsgetrouw, enthousiast, stimulerend, opbeurend, zeer vriendelijk en altijd goed gehumeurd. Ze is een vraagbaak voor velen, een spil in de samenleving.

Mw. H. M. van der Veen-Kruit uit Klijndijk
Mevrouw Henny van der Veen heeft gedurende vele jaren haar maatschappelijke betrokkenheid getoond. Ze was ondermeer voorzitter van de Huisvrouwenvereniging in Klijndijk, leidster van de Zondagschool en ze verrichtte veel werk voor Hervormde Kerk in Odoorn Tijdens haar politieke loopbaan, die begon in 1982, is ze 12 jaar raadslid, en bijna 12 jaar wethouder geweest. Naast haar raadslidmaatschap en wethouderschap bekleedde ze tal van bestuursfuncties.
Ze heeft geprobeerd de woon- en leefomgeving van de inwoners van de gemeente Borger-Odoorn te verbeteren en maatschappelijk gezien naar een hoger plan te brengen.
Mevrouw Van der Veen heeft al deze taken steeds zeer plichtsgetrouw en mensgericht uitgevoerd.