Ingezonden persbericht

Persbericht

TOMAS LIESKE LAUREAAT VSB POËZIEPRIJS 2007

Amsterdam, vrijdag 27 april 2007

Dit is zojuist bekendgemaakt in De Rode Hoed in Amsterdam. Tomas Lieske heeft de veertiende VSB Poëzieprijs voor de bundel Hoe je geliefde te herkennen in ontvangst genomen uit handen van juryvoorzitter Henk van der Waal. De VSB Poëzieprijs is de belangrijkste poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied. De prijs houdt een bedrag in van E 25.000,- en een sculptuur van Linda Verkaaik.

Tomas Lieske krijgt de prijs voor zijn bundel Hoe je geliefde te herkennen. "Tomas Lieske heeft zijn bundel een titel meegegeven die van een montere en onbekommerde stelligheid getuigt. Het is een stelligheid die past bij zoiets elementairs als de liefde. Maar hoe evident de liefde ook is, ze gaat wel gepaard met onzekerheid, verwarring en verlangen. Hoe je geliefde te herkennen exploreert dit liefdesuniversum in heldere en verrassend geformuleerde gedichten." Aldus de eerder gepubliceerde juryverantwoording.

In de toelichting op de bekendmaking van de laureaat stelt de jury dat ze met "enthousiasme en overtuiging heeft gekozen voor de bundel waar het taalplezier van afdruipt, de bundel waarin het ene na het andere register met het grootste gemak wordt opengetrokken, de bundel die speels en virtuoos tegelijkertijd is, de bundel die in elk gedicht het mysterie dat ons gaande houdt als een broos ei koestert, de bundel die op onnavolgbare wijze de opwinding en de vreugde van de liefde schildert."

De nominaties waren:

. De herfst van Zorro (Meulenhoff/Manteau) - Al Galidi
. 'De voorbode van iets groots' (Atlas) - Dirk van Bastelaere
. IJsgang (De Bezige Bij) - Anneke Brassinga
. Wuif de mussen uit (Querido) - Joke van Leeuwen
. Hoe je geliefde te herkennen (Querido) - Tomas Lieske.

Iedere dichter ontvangt een klein bronzen sculptuur van Linda Verkaaik.

De jury van de VSB Poëzieprijs 2007 bestaat uit de dichters Henk van der Waal (voorzitter), Jan Baeke, Stefan Hertmans, Esther Jansma, Albertina Soepboer.

Het VSBfonds

Met zijn financiële steun aan de VSB Poëzieprijs onderstreept het VSBfonds zijn maatschap-pelijke betrokkenheid en benadrukt het de waarde die poëzie heeft voor het behoud van het Nederlands cultureel gedachtegoed. Daarnaast wil het Fonds de waardering voor taal en literatuur onder een breed publiek vergroten. Op het gebied van kunsten en cultureel

erfgoed ondersteunt het VSBfonds tevens projecten op het gebied van cultuurpartici- patie, cultuureducatie en cultuurbehoud (www.vsbfonds.nl).

Mediapartner

De Groene Amsterdammer is mediapartner van de VSB Poëzieprijs 2007.