Gemeente Zwolle
Lintjes uitgereikt aan negen Zwollenaren

Datum uitgave: 04/27/2007

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle heeft vrijdag 27 april 2007 de Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan negen inwoners van de stad. De jaarlijkse lintjesregen werd bijgewoond door familie en vrienden van de verraste en trotse gedecoreerden. Henk Jan Meijer sprak hen persoonlijk toe. In de pauze van de uitreiking werd een optreden verzorgd door de Neutrale Zang- en Operettevereniging Zwolle.

Henk Jan Meijer reikte aan acht personen een onderscheiding in de Orde van Oranje Nassau uit. Deze orde kent zes graden waaronder Lid en Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Voor deze orde komen mensen in aanmerking met (langdurige) bijzondere verdiensten voor de samenleving, veelal op vrijwillige basis.

De oudste orde voor maatschappelijke verdiensten is de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze orde kent drie graden waaronder die van Ridder. Eén Zwollenaar werd onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Voor deze orde komen mensen in aanmerking met zeer uitzonderlijke verdiensten voor de samenleving zoals baanbrekend wetenschappelijk werk, innovatief ondernemerschap of een unieke creativiteit op het gebied van kunst en cultuur.

Groepsfoto gedecoreerden 2007

Ridder in de Orde van de Nederlands Leeuw
Deze uitzonderlijke onderscheiding is door Henk Jan Meijer uitgereikt aan de heer J.W. Hazelaar. De heer Hazelaar is een nationaal en internationaal erkend florist, een bloemsierkunstenaar met een uitstekende reputatie in binnen- en buitenland. Hij wordt gezien als iemand met een uitzonderlijk artistiek en innovatief talent die een grensverleggende bijdrage heeft geleverd aan de (inter)nationale innovatieve ontwikkeling van de bloemsierkunst en het onderwijs daarin. In het boek 'Wim Hazelaars Arrangements' met vele foto´s van zijn werk wordt zijn betekenis voor het vak bevestigd.

Lid in de Orde van Oranje Nassau
Henk Jan Meijer reikte aan zes personen de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau uit.

De heer G.C. de Groot is al jarenlang voor de inwoners van De Keersluis een grote steun en toeverlaat, aanvankelijk als huismeester en na zijn pensionering als vrijwilliger. Zijn echtgenote mevrouw E. de Groot - Dijkstra heeft haar man al die jaren daarbij gesteund en geholpen. Zij wordt gezien als een betrokken vrouw waarop bewoners van de Keersluis altijd een beroep kunnen doen.

De heer A. Vaarkamp heeft na veertig dienstjaren afscheid genomen van het politiekorps IJsselland. Hij heeft veel gedaan om de dienstverlening van de politie aan de burger effectief en klantvriendelijker te laten zijn. Hij is één van de initiatiefnemers geweest om Slachtofferhulp binnen het politiekorps onder de aandacht te brengen. Een waardevolle bijdrage leverde hij om een veilige woonomgeving voor de individuele burger te realiseren. De heer Vaarkamp heeft zich daarnaast zeer verdienstelijk gemaakt voor de Algemeen Christelijke Politievakbond, de Gereformeerde kerk en de inkooporganisatie Over de IJssel.

Mevrouw H. Terwisga-de Roos werd bij het 25-jarig jubileum van de Stichting Sportbond voor Geestelijk Gehandicapten in 1999 onderscheiden met de titel Vrijwilliger van de Maand. In 2006 vierde zij haar 25-jarig jubileum als bestuurslid van het huidige VG Sport. De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking loopt als een rode draad door haar leven.

Mevrouw C. van Duren was verpleegkundige in hart en nieren, aanvankelijk in Deventer later in Zwolle. Inmiddels is zij negentig jaar. Na haar arbeidzaam leven is zij zich blijven inzetten voor de oudere, hulpbehoevende medemens. Zij is 25 jaar lang vrijwilliger geweest in het ziekenhuis en verpleeghuis De Weezenlanden in Zwolle. Daarnaast heeft zij zich ingezet voor de stichting Welzijn Ouderen Zwolle, de Zonnebloem, het Koningin Wilhelmina Fonds en tot op heden, al vijftig jaar, voor het Leger des Heils.

De heer O.H. Cazemier heeft zich gedurende ruim dertig jaar op vrijwillige basis ingezet voor de samenleving. Hij was naast zijn baan als decaan, conrector en docent lichamelijke opvoeding van het Carolus Clusius College, bijna twintig jaar raadslid voor het CDA. Hij zet zich tot op heden actief in voor de Hervormde gemeente Zwolle, de Penitentiaire Inrichtingen Overijssel in Zwolle, de Bijenhoudersvereniging en de Protestants Christelijke Ouderen Bond.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Henk Jan Meijer reikte aan twee personen de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau uit.

De heer T. van den Brink was directeur van het Theater- en congrescentrum De Nieuwe Buitensociëteit. Hij heeft zich - aanvankelijk in zijn werk en later als vrijwilliger in zijn vrije tijd - gedurende vele jaren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor een levendige stad met evenementen waaraan veel mensen in en buiten Zwolle plezier beleven. In 1991 werd hij onderscheiden met de VVV-erepenning. Hij heeft zich ondermeer ingezet voor de Centrale Commissie Oranje, de Zwolse Oranjevereniging de Neutrale Zang- en Operettevereniging en de Stichting Zwolle Culinair.

Mevrouw J. Cazemier-Hilarides is zich na haar werk als docent lichamelijke vorming actief gaan toeleggen op vrijwilligerswerk waaronder voor de Vereniging Kinderzorg in Zwolle, de Samen Op Weg kerken en Slachtofferhulp Nederland. Mevrouw Cazemier wordt getypeerd als een sociaal-maatschappelijk zeer betrokken vrouw die zich uitstekend in mensen en situaties kan verplaatsen, waarbij zij het algemeen belang in het oog houdt en tegenstellingen weet te overbruggen.