KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

27-4-2007

Postma wint Medal race

Pieter-Jan Postma won overtuigend de Medal race in de Finn klasse. Daarmee wint Postma vier van de tien gezeilde races en eindigt hij op een zevende plaats. De broers Coster werden vijfde in de
allesbeslissende race en daarmee zesde in het eindklassement. De Yngling kernploeg deed met drie Nederlandse boten mee in de Medal race. De dames werden knap derde, vierde en negende in de laatste race.

Yngling klasse
Het werd een fotofinish tussen twee Nederlandse boten voor de derde plaats. Uiteindelijk trokken Renee Groeneveld, Brecht van der Werf en Marjon Kooistra aan het langste eind. Mandy Mulder, Annemieke Bes en Floortje Hendriksen werden vierde. Het team met Janneke Hin, Marije Faber en Marije Kampen negende. Daarmee was het Oranje team
respectievelijk vierde, zesde en achtste in het eindklassement. De Amerikanen, Engelsen en Russen waren te sterk voor de Oranje invasie.

De unieke Nederlandse aanpak in de Yngling klasse werkt? Coach Maurice Paardenkooper licht toe. We willen de beste van de wereld worden. We zijn er nog niet. We staan namelijk niet op het podium. Maar we laten we niets aan het toeval over. We hebben drie boten, negen zeilsters en een hele serieuze aanpak. We zeilen meer dan 200 dagen per jaar, nemen onze eigen sportschool mee, noem maar op. Dit gaat werken. En als het niet lukt hebben we er tenminste alles aan gedaan en kunnen we alleen onszelf de schuld geven.

Kan je al praten van een succes? We hebben de doelstelling gehaald voor dit evenement; alle drie boten bij de top tien. Het voordeel van dit systeem is dat we niemand hoeven te motiveren. Ze trainen tegen elkaar en ze doen elke keer een schepje er bovenop. Want je wilt tenslotte altijd sneller zijn dan je buurvrouw. En we zeilen hier alweer beter dan in Palma, terwijl de omstandigheden hier in Frankrijk zeker niet makkelijker waren.

Finn klasse
Pieter-Jan Postma won overtuigend de Medal race. De Fries had een scherpe start. Hij was had al een metertje voorsprong op de startlijn. Dat wist hij knap uit te bouwen tot een 20 seconden voorsprong bij de voorlaatste boei. In het laatste rak nam hij geen risico en verdedigde zijn koppositie met succes.

Met maarliefst vier gewonnen races van de tien eindigt Postma slechts op een zevende plaats in het eindklassement. Hoe kan dat?

Als ik hier wil winnen moet ik ook grip hebben op de wind in de zeewind omstandigheden. Dat leerproces ging mij niet snel genoeg. Maar het is al veel beter dan voorheen. Sterker nog, dit is mijn beste prestatie ooit in Hyeres. Ik ben hier tevreden mee, zeker als ik me realiseer dat ik op een 22ste plek heb gestaan. Dat geeft vertrouwen. slechte positie.

Postma zijn focus is op de Wereldkampioenschappen in Cascais begin juli. Die locatie staat bekend om de krachtige wind en grote golven. Dat zijn mijn ideale omstandigheden. Ik doe er alles aan om daar goed te presteren. En ik heb hier mijn visitekaartje afgegeven.

Heren 470 klasse
Sven en Kalle Coster eindigden voor de derde keer op rij als zesde in het eindklassement. De broers hadden hetzelfde resultaat in Miami en Palma de Mallorca.

Een plek die ze verdienen? Kalle Coster denkt het volgende, Dit was een evenement met hele moeilijke omstandigheden. Ik denk dat er niet meer in had gezeten. Maar je moet je ook realiseren dat we de enige uit de top tien van de wereld zijn die hier een top tien resultaat scoren. Dus we zijn op de goede weg. We presteren goed en heel constant. Dat is een grote winst.

Sven Coster vat de week als volgt samen, Van een 41 ste plaats naar een zesde plaats is een goede prestatie. Maar zesde plekken hebben we al genoeg.