Burgum, 27 april 2007
PB 2007 / 026

Tytsjerksteradiel wil duurzame energie voor nieuwe wijk Hurdegaryp

De gemeente Tytsjerksteradiel onderzoekt de mogelijkheden voor duurzame energie voor de nieuwe woonwijk It Súd in Hurdegaryp. Dit onderzoek past binnen het klimaatbeleid van de gemeente waarin gebruik van duurzame energie gestimuleerd wordt bij ontwikkeling van nieuwe woonwijken.

Onderzoek mestvergistingsinstallatie bij It Súd
Het onderzoek richt zich met name op de mogelijkheid van een mestvergistingsinstallatie bij de nieuwe wijk. Zo'n installatie maakt het mogelijk om van de vrijkomende warmte van de installatie en de opgewekte elektriciteit uit biogas direct te benutten. Vlakbij de nieuwe wijk ligt al een co-vergistingsinstallatie waarvan de restwarmte nauwelijks benut wordt.
Ook de mogelijkheid voor warmtepompen wordt onderzocht voor de nieuwe woonwijk. De uitkomsten van dit onderzoek worden in de loop van de maand mei verwacht. De gemeente neemt aan de hand van de uitkomsten verdere beslissingen over de toepassing van deze duurzame opties.

Energievisie Hurdegaryp
Het onderzoek komt voort uit de 'Energievisie Hurdegaryp It Súd'. Op dit moment ontwikkelt de gemeente samen met de woningbouwcoöperatie en een projectontwikkelaar deze energievisie.

Eén van de eerste wijken zonder aardgasaansluiting
Als het onderzoek positief uitvalt dan zal in Hurdegaryp één van de eerste wijken in Friesland zonder aardgasaansluiting worden gebouwd. Door toepassing van warmtepompen, warmte én elektriciteit uit een mestvergistingsinstallatie wordt een belangrijk deel fossiele brandstoffen vervangen door "alternatieve energiebronnen"!

contact
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met het team Communicatie van de gemeente Tytsjerksteradiel:
Joke Breembroek, tel. (0511) 460 966
Anke Meijer, tel. (0511) 460 518