Raad van de Europese Unie




8953/07 (Presse 95) 1

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 27 april 2007

8953/07 (Presse 95)
P 36/07
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de verkiezingen in Nigeria

De Europese Unie (EU) betreurt dat de op 14 en 21 april gehouden verkiezingen niet een aanmerkelijke vooruitgang ten opzichte van de verkiezingen van 2003 te zien hebben gegegeven, ondanks de door de kieswet van 2006 doorgevoerde verbeteringen. De EU is zeer verontrust over het feit dat deze verkiezingen zijn ontsierd door veel onregelmatigheden en door gewelddadige incidenten die tot een groot aantal slachtoffers hebben geleid. De EU verwacht dat de personen die voor dit geweld verantwoordelijk zijn, voor het gerecht zullen worden gebracht.
In veel staten waren er ernstige organisatorische problemen, waaronder de late aankomst van de stembiljetten. Ook waren er met bewijzen gestaafde meldingen van pogingen tot verkiezingsfraude. En bewezen is dat de resultaten in de kiesbureaus na de telling zijn verdraaid.

8953/07 (Presse 95) 2
NL
De EU is van oordeel dat er in de Nigeriaanse grondwet van 1999 en de kieswet van 2006 voldoende bepalingen staan om de onregelmatigheden langs juridische weg op te lossen en prijst de onafhankelijkheid waarvan de rechterlijke macht blijk heeft gegeven en met name de pas ingestelde mechanismen die door de rechtbanken van beroep zijn uitgewerkt. De EU dringt er bij alle politieke actoren op aan vreedzame middelen te gebruiken en van verantwoordelijkheidszin blijk te geven door strikt gebruik te maken van de juridische procedures en het volk van Nigeria niet in de steek te laten. De EU rekent erop dat de onafhankelijke nationale kiescommissie (INEC) en anderen snel de bewijzen zullen verschaffen die de verkiezingsrechtbanken nodig hebben om hun werkzaamheden zo spoedig mogelijk te voltooien. De EU hoopt tevens dat de Nigeriaanse autoriteiten de mogelijkheid van nieuwe verkiezingen welwillend in beschouwing zullen nemen in gevallen waarin ernstige wanpraktijken bij de stembusgang zijn aangetoond. Desondanks waardeert de EU de inzet van de medewerkers van de stembureaus en erkent zij de inspanningen van de politie en het leger. De EU prijst met name het engagement van de organisaties van het maatschappelijk middenveld. De EU neemt ook nota van de opmerkingen van nationale en internationale waarnemers, waaronder de verkiezingswaarnemingsmissie van de EU, dat de verkiezingen in enkele staten en regio's of districten goed zijn verlopen.
Gezien de vastbeslotenheid van de Nigeriaanse bevolking om hun fundamenteel recht om te stemmen uit te oefenen, blijft de EU zich beijveren om haar engagement en dialoog met de Nigerianen te bevorderen teneinde ons wederzijdse streven naar goed bestuur en democratie te versterken.
De EU is bereid met Nigeria een dialoog aan te gaan, met name in samenwerking met de ECOWAS, maar ook met de AU, de VN en de internationale gemeenschap in het algemeen, teneinde Nigeria te steunen om de problemen na de verkiezingen te boven te komen en rekening te houden met de getrokken lering met het oog op de volgende verkiezingen.
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom