Productschap Margarine


27.04.2007

MVO Quick scan Afrika

Recentelijk is er een toenemende interesse voor Afrika als oliezadenproducent. Er worden o.a. steeds meer projecten opgezet om de oliezadenketen en MVO productie in individuele Afrikaanse landen te verbeteren. Deze ontwikkelingen waren de hoofdredenen om de handel in oliezaden en plantaardige oliën en vetten tussen de EU-25 en Afrika in kaart te brengen, met speciale aandacht voor Nederland.

In deze Engelstalige quick scan over Afrika wordt ook aandacht geschonken aan de Afrikaanse productie van de belangrijkste oliezaden en plantaardige (liquide) oliën. Verder wordt het handelsbelang van Afrika aangegeven ten opzichte van andere continenten voor de EU-25. De daling van de EU-15 export van plantaardige oliën en vetten naar Afrika, zoals die in de recente EU concurrentie-analyse van MVO is gesignaleerd, wordt hierin nader belicht. Tenslotte wordt ingezoomd op een aantal belangrijke afzetmarkten voor de Nederlandse MVO-industrie, namelijk Angola, Ghana en Nigeria. Laatstgenoemde land is ook geselecteerd omdat het de belangrijkste Afrikaanse producent van palmolie is.

De Quick Scan Afrika kost 150 euro en wordt volgende week gepubliceerd.

Bent u geïnteresseerd of wilt u aanvullende informatie over de Quick Scan Afrika dan kunt u contact opnemen met Arnold de Groot (groot@mvo.nl, 070-3195113).