Gemeente Roermond


Koninklijke onderscheidingen 2007

Bij gelegenheid van koninginnedag zijn in Roermond een aantal koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Hieronder vindt u een overzicht van deze onderscheidingen (in volgorde van uitreiking).

De eerste drie decoraties (Swalmen) zijn op donderdagavond 26 april uitgereikt. De overige decoraties op vrijdag 27 april.

De heer F.C.M. Schreurs (58), lid orde ON

Langdurig en breed actief in de sportwereld, met name in de volleybalsport. Zo was hij voorzitter van de volleybalvereniging VC Horn en voorzitter van de Nederlandse Volleybal Bond, district Noord- en Midden-Limburg. Binnen het district Noord- en Midden-Limburg vervulde hij diverse functies, zoals voorzitter van de werkgroep recreanten en lid van de financiële commissie. Hij was bestuurslid van de Provinciale Sportraad Limburg en voorzitter van de zwemclub Swalmen. Verder was hij penningmeester van de stichting Katholiek Onderwijs in Horn, bestuurslid van Omroep Limburg en bestuurslid en portefeuillehouder medische opvang asielzoekers GGD Nederland.

De heer W.J.H. Heyman (60), lid orde ON

Vanuit zijn betrokkenheid bij de stichting WoonGoed 2-Duizend heeft hij zich langdurig ingezet voor een seniorenbeleid in Swalmen (zorgwoningen, aanleunwoningen etc). Heeft zich bijzonder ingezet voor de verbouwing van het gemeenschapshuis Robijn en de revitalisering van de dorpskern Beesel. Hij was jeugdleider van de voetbalvereniging Swalmen. Hij was voorzitter van de bouwvereniging St. Jozef, waarvan hij een open en transparante organisatie maakte. Hij was tot voor kort voorzitter van het mannenkoor 'Swalmens Liedertafel'. Hij was voorzitter en is thans secretaris van de werkgroep Swalmen-Marktredwitz, een stad in Zuid-Duitsland waarmee de voormalige gemeente Swalmen vriendschapsbanden onderhoudt.

De heer J.J.G. Crompvoets (54), ridder orde ON

De heer Crompvoets is sedert 1983 in Swalmen werkzaam als zelfstandig keramist en beschikt over een eigen atelier. Hij mag gerekend worden tot de top in Nederland. Kenmerkend voor zijn werk zijn soberheid van vorm, decoratie en kleur. Hij maakt gebruikskeramiek zoals vazen en schalen. Hij staat bekend om zijn theepotten. De laatste jaren werkt hij steeds meer aan sculpturale elementen in de vorm van kleine plastieken en wandreliëfs. Daarnaast bijzonder actief in de promotie van keramische producten. Zo organiseert hij met een Engelse collega cursussen en zomerworkshops. Hij is lid van de Stichting Midden-Limburgse Keramiekmarkt, die 2-jaarlijks in Swalmen wordt georganiseerd (15.000 bezoekers). Hij is lid van het Comité Swalmen uit de Kunst, een comité ter promoting van (amateur)kunstenaars uit Swalmen.

De heer G.M.H. van Cruchten (65), lid orde ON

De heer van Cruchten is al sedert 1973 voorzitter van de stichting wijkaccommodatie Donderberg. De stichting exploiteert de in de wijk gelegen gemeenschapsvoorziening 'de Donderie', geopend in 1975. Hij was lid van de bouwcommissie en bestuurslid van de toenmalige stichting trefcentrum Donderberg. Het wijkgebouw vervult al vele jaren een bepalende rol in talrijke wijkactiviteiten. Hij zet zich al vele jaren in voor het behoud van deze wijkvoorziening en is dan ook een belangrijke gesprekspartner met de gemeente. Verder is hij actief binnen de carnavalsvereniging 'de Donderböl', met name binnen de technische commissie.

De heer B.J.C.H. Fusers (67), lid orde ON

De heer Fusers is al sedert 1980 voorzitter van de stichting wijkraad Tegelarijeveld. Al vele jaren medeorganisator van diverse gemeenschapsactiviteiten. Daarnaast is hij zeer betrokken bij de woningrenovatie en de vernieuwing van de infrastructuur in de wijk. Hij vormt een belangrijke schakel tussen bewoners en woningbouwcorporaties. Hij is actief in het onderhoud van het wijkgebouw en omliggende tuin. In het breed toegankelijke wijkgebouw ziet hij een belangrijk middel tot bevordering van de sociale cohesie in de wijk. Hij was enkele jaren bestuurslid van de schutterij- en drumband St. Urbanus Maasniel.

De heer L.P.L. Smeets (62), lid orde ON

De heer Smeets is al vele jaren actief binnen de beoefening van allerlei moderne muziekstromen, waaronder de rock & rollmuziek. Hij bouwde op dit gebied een grote kennis op, hetgeen leidde tot talrijke radio-uitzendingen, zowel provinciaal als landelijk in samenwerking met gerenommeerde dj's. Hij presenteerde grote muziekevenementen, zoals de Haagse rocknacht, werkte mee aan een boek over rock & roll en was succesvol als producer waar hij onder andere werkte met Jan Rietman, Herman Brood en Felix Meurders. In 1984 richtte hij een eigen orkest op: de Dixie Aces. Hij bracht diverse CD's en DVD's uit, met name ook rond Nederlands-Indische muziek. Trad belangeloos op voor o.a. de stichting Polen-Oekraïne Holland en Clinic Clowns. Hij is al vele jaren werkzaam als muziekbibliothecaris. Hij was als begeleider betrokken bij voetbalvereniging RFC en een zomeravondvoetbalclub.

Mevrouw L.H.M. van Dongen-van Son (66), lid orde ON

Mevrouw van Dongen was vele jaren als vrijwilligster actief bij het kindervakantiewerk en carnavalsactiviteiten in de wijken Donderberg en Hoogvonderen. Sedert 1983 als vrijwilligster actief binnen de U.V.V. (de Unie Van Vrijwilligers). Bijzonder actief binnen het UVV-werk in het Laurentiusziekenhuis (gastrolfunctie, opnamebegeleiding, bibliotheekuitleen, huiskamer etc). Tot 1991 was zij voorzitster van de UVV en was ook enkele jaren bestuurslid van de provinciale UVV en van de landelijke UVV-organisatie. Zij was voorzitter van een landelijke commissie voor werkobjecten. Zij heeft een werkzaam aandeel gehad in een UVV-project binnen het MFC 't Paradies, waarvoor zij vrijwilligers wierf en de activiteiten coördineerde. Nog steeds actief rond boekenuitleen in Roermondse zorgcentra en een voorleesproject.

De heer H.J. Beurskens (75), ridder ON

De heer Beurskens heeft zich na zijn pensionering als hoofd personeelsdienst bij de Roermondse Philipsvestiging in 1990 op een breed terrein actief getoond, met name rond het ouderenwelzijn en de algemeen maatschappelijke hulpverlening. Zo was en is hij bestuurlijk nauw betrokken bij de Seniorenraad Roermond, thans een officieel overlegorgaan van de gemeente inzake het te ontwikkelen ouderenbeleid. Hij is een van de initiatiefnemers van het MFC 't Paradies in de Munsterstraat, het multifunctioneel centrum voor senioren. Hij is lid van de stuurgroep seniorenbeleid van Wel.Kom en lid van het Cliëntenplatform Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Hij is al sedert 1994 secretaris van de Vincentiusvereniging. Hij is voorzitter van het regionaal maatschappelijk platform, mede-initiatiefnemer en bestuurslid van de stichting OOR (Opvang en Ontmoeting Roermond) en mede-initiatiefnemer van de voedselbank.

Hij was c.q. is medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Vorming en Onderwijs, bestuurslid van verpleeghuis St. Camillus, secretaris van het kerkbestuur Kapel in 't Zand, bestuurslid van de parochieraad Kemp/Kapel in 't Zand en voorzitter van het Christoffelgilde Roermond.

Bijzonder is dat aan de heer Beurskens bij gelegenheid van zijn afscheid in 1990 al werd toegekend de eremedaille in goud, verbonden aan de orde van Oranje-Nassau.

De heer P.J.M. Hendriks (59), lid orde ON

De heer Hendriks was van 1976-2004 in diverse functies betrokken bij de harmonie de Vriendenkrans in Heel. Van 1976 tot 1982 was hij secretaris. Daarna was hij nog vele jaren penningmeester. Hij was vooral actief als instructeur van de slagwerkopleiding, archivaris van het verenigingsarchief en had de leiding over de jeugdafdeling. Hij was verder enkele jaren bestuurslid van harmonie L'Union in Heythuysen. Ook daar was hij betrokken bij de jeugdopleiding.

De heer P.J.M. Ramakers (58), ridder ON

De heer Ramakers, werkzaam bij de stichting Reclassering Nederland, was vele jaren voorzitter van de ondernemingsraad van de afdeling Noord- en Midden-Limburg en vice-voorzitter van de landelijke medezeggenschapscommissie. Hij was voorzitter van de klachtencommissie van Bureau Slachtofferhulp Midden-Limburg. Verder langdurige verdiensten voor de handbalsport. Hij was bestuurslid bij KSV Swift handbal en eindredacteur van het clubblad. Van 1972 tot 1985 was hij coördinator/manager van het 1ste damesteam van Swift: in die jaren goed voor 5 landstitels en 53 Europacupwedstrijden. In 1976 werd de finale gehaald. Verder van 1986 tot 2006 als scheidsrechter, lid van de werkgroep technische zaken en voorzitter actief binnen de afdeling Limburg van het Nederlands Handbal Verbond.

Hij was ook vele jaren op landelijk niveau binnen het Nederlands Handbal verbond actief: in de werkgroep bondswedstrijdwezen en het sectiebestuur breedtesport. Hij was bestuurslid van de sectie zaalsporten van de Sportraad Roermond, waar hij met name actief was in het breedtesportproject.

De heer F.H.M.J. Maessen (71), lid orde ON

De heer Maessen was van 1989 tot 2005 bestuurlid van de Seniorenraad Roerdalen. Hij was secretaris en is thans nog voorzitter van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO), afdeling Herkenbosch. Met name actief binnen de commissie ouderenhuisvesting. De heer Maessen was tot voor kort voorzitter van de Katholieke Bond van Ouderen, regio Midden-Limburg. Hij was lid van de landelijke KBO-commissie Wonen. Hij was enkele jaren lid van de adviescommissie Wonen van KBO-Limburg, de huidige Provinciale Adviescommissie Wonen en Mobiliteit. De heer Maessen heeft een belangrijke rol vervuld in fusie van enkele KBO-districten tot één KBO-district Midden-Limburg. Hij is nog actief binnen de subregionale werkgroep Wonen, Welzijn en Zorg (WWZ), een adviesorgaan van de Provincie. Hij maakt deel uit van het zorgvragers-zorgaanbiedersoverleg Midden-Limburg. Hij was bestuurslid van de stichting Welzijn Bewoners Seniorenhoven Roerdalen.

De heer R.J.H. van Ool (76), lid orde ON

De heer van Ool heeft zich langdurig ingezet voor de ontwikkeling van de (blaas)muziek in Midden-Limburg en meer specifiek de opleiding van jeugdige muzikanten. Zo was hij lid, bestuurslid en tweede dirigent van de fanfare St. Cecilia Herten. Verder was hij dirigent van de Edelweiskapel die inmiddels is opgeheven. Thans is hij sedert 1994 dirigent van de 25 leden tellende Seniorenkapel, regio Linne, welke kapel jaarlijks ca. 45 optredens verzorgt in ouderencentra e.d.

Mevrouw I.M. Bremmers-Driessen (86), lid orde ON

Mevrouw Bremmers is al vele jaren actief binnen de ouderenvereniging Herten, een actieve ouderenvereniging met ca. 140 leden. Zij organiseert ook op haar hoge leeftijd nog de wekelijkse kienmiddag en het vervoer daarnaar toe, het jaarlijks uitstapje en de Kerstmiddag. Verder legt zij dagelijks nog huisbezoeken af. Zij was de initiatiefneemster van het project 'Plons 60+', een recreatief zwemproject voor oudere senioren. Verder is zij nog actief binnen de afdeling Herten van de Zonnebloem.

De heer Prof. Dr. G.J. Kok (59), officier orde ON

Prof Kok studeerde sociale psychologie in Groningen, waar hij in 1983 promoveerde. Een jaar later volgde zijn benoeming tot hoogleraar. Zo was c.q. is hij:
Hoogleraar gezondheidsvoorlichting aan de universiteit Maastricht. Op dit terrein heeft hij baanbrekend werk verricht. Bijzonder hoogleraar AIDS-preventie, een bijzondere leerstoel vanwege het AIDS Fonds. Onder zijn leiding hebben onderzoekers bijgedragen aan de preventie van HIV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen in binnen- en buitenland. Door middel van onderzoeksprojecten en 'consultancy' wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van 'theory and evidence based' voorlichtingsprogramma's voor diverse doelgroepen. Hij was wetenschappelijk directeur van het Health Research Institute for Prevention and Care. Hij is hoogleraar Toegepaste Psychologie aan de Universiteit Maastricht . Op zijn naam staan meer dan 150 wetenschappelijke publicaties. Hij begeleidde een groot aantal promovendi naar een succesvolle promotie. Hij was tot voor kort decaan van de Faculteit der Psychologie. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de opbouw en uitbouw van de gelijknamige opleiding. Mede door zijn inspanningen wordt er maatschappelijk relevant onderzoek uitgevoerd van hoog niveau, onder meer op het gebied van cognitieve neurowetenschappen, verslavingsonderzoek en dyslexie. Hij was lid van de Voedingsraad en is bestuurslid van het instituut voor gezondheidszorg NIVEL, voorzitter van het onderzoekscomité Gezond Leven van de onderzoeksorganisatie voor gezondheidszorg ZON, voorzitter van de adviescommissie innovatieve projecten van het AIDS-fonds. Hij ontving voor zijn werk diverse nationale en internationale onderscheidingen.

Publicatiedatum: 27.04.2007 Bijgewerkt: 27.04.2007